Fargerike måltider reduserer risikoen for livsfarlige sykdommer. Dette betyr de ulike fargene.

Slik bidrar fargerik mat til bedre helse.

Publisert Publisert

Å spise mat i regnbuens farger skal forebygge mot en rekke farlige sykdommer, ifølge eksperter. Foto: Scanpix

 • Amalie Nord Hagen

Visste du at måltider med flere ulike farger vil hjelpe deg å leve et lengre og sunnere liv?

Fargerik frukt og grønnsaker kan ha en rekke fordeler for helsen din, fordi de inneholder mange livsviktige næringsstoffer og vitaminer.

Det kommer frem i en artikkel på Harvard sin helseblogg.

Forskning antyder at kosthold som inkluderer frukt, bær og grønnsaker reduserer risikoen for mange kroniske sykdommer, hjerte- og karsykdommer, og kan være beskyttende mot visse typer kreft, skriver forfatteren bak artikkelen, Katherine D. McManus. Hun er sjef for Institutt ved ernæring i Boston i delstaten Massachusetts, USA.

Vi har vært i kontakt med McManus som ikke hadde anledning til å gi et intervju, men gir oss tillatelse til å gjengi innholdet i artikkelen.

Frukt, bær og grønnsaker inneholder noen stoffer som har en beskyttende effekt på kreftsykdommer. Foto: Scanpix

Mat mot kreft

Den norske professoren Rune Blomhoff har gitt ut boken «Mat mot kreft». Der legger han frem ny forskning og kunnskap om hva slags mat som er bra for å forebygge kreft.

Ifølge en rapport fra WCRF (World Cancer Research Fund International) reduserer frukt og grønnsaker risikoen for kreft i nese, munnhule, svelg, strupehode, lunge, spiserør, magesekk, og tykk-/endetarm. WCRF anbefaler derfor at:

 • Frukt og grønnsaker bør være en stor del av den vanlige hverdagskosten og bør inkluderes i de fleste måltider (bær regnes som frukt).
 • Man bør ha et hovedsakelig plantebasert kosthold.
 • Man bør spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag (tilsvarende minst 400 gram om dagen).
 • Man bør variere mellom grønnsaker som har forskjellig farge, og gjerne inkludere både røde, grønne, gule, hvite, lilla og oransje grønnsaker i løpet av uken.
 • Man kan også inkludere røtter og knoller som inneholder lite stivelse, for eksempel gulrøtter, artisjokker, sellerirot, kålrot og nepe.
 • Man bør ha et inntak på minst 30 gram kostfiber om dagen (fra frukt, grønnsaker, belgfrukter, fullkornprodukter og nøtter).

Derfor beskytter frukt og grønt mot kreft

Vi vet altså at det er sunt å spise mye frukt og grønt, men hvilke stoffer i frukt og grønnsaker er det som er så gunstig? Blomhoff antar at det en kombinasjon av flere faktorer:

 1. Frukt og grønt inneholder noen plantestoffer som kalles for fytokjemikalier, som har en beskyttende effekt på kreftsykdommer.
 2. Frukt og grønnsaker er en viktig kilde til fiber. Et fiberrikt kosthold gir en raskere tarmpassasje (bedre fordøyelse) og påvirker bakteriefloraen i tarmen på en gunstig måte. Begge deler er gunstig for tarmhelsen og kan bidra til å redusere kreftrisikoen.
 3. Et høyt inntak av frukt og grønnsaker gjør at vi spiser mindre av matvarer som øker kreftrisikoen. Et høyt inntak av frukt og grønt vil også redusere risikoen for overvekt, som er en kreftrisiko i seg selv.

Rød frukt, bær og grønnsaker er rik på stoffer som ser ut til å beskytte mot prostatakreft så vel som hjerte- og lungesykdommer. Foto: Scanpix

Dette betyr de ulike fargene

McManus anbefaler å spise så mange ulike farger som mulig. Hver farge gir ulike helsemessige fordeler, derfor er en balanse mellom alle viktig.

Rød: Rik på stoffer som ser ut til å beskytte mot prostatakreft så vel som hjerte- og lungesykdommer.

Finnes i: jordbær, tyttebær, bringebær, tomater, kirsebær, epler, rødbeter, vannmelon, røde druer, rød paprika, rødløk.

Oransje og gul: Inneholder stoffer som kan bidra til å forhindre hjertesykdom.

Finnes i: gulrøtter, søtpoteter, gul paprika, appelsiner, bananer, ananas, mandariner, mango, gresskar, aprikoser, vinter squash (butternut, eikenøtt), fersken, cantaloupe, mais.

Oransje og gul frukt, bær og grønnsaker inneholder stoffer som kan bidra til å forhindre hjertesykdom. Foto: Scanpix

Grønn: Disse matvarene er rike på kreftblokkerende stoffer, som forebygger mot kreft.

Finnes i: spinat, avokado, asparges, artisjokker, brokkoli, alfalfaspirer, grønnkål, kål, rosenkål, kiwi, grønn te, grønne urter (mynte, rosmarin, salvie, timian og basilikum).

Blå og lilla: Har kraftige antioksidanter som antas å utsette aldring og hjelpe hjertet med å blokkere dannelse av blodpropp.

Finnes i: blåbær, bjørnebær, hyllebær, concord-druer, rosiner, aubergine, plommer, fiken, svisker, lavendel, lilla kål.

Hvit og brun: Løkfamilien har stoffer med kreftforebyggende egenskaper.

Finnes i: løk, blomkål, hvitløk, purre, pastinakk, daikon-reddik, sopp.

Grønn frukt, bær og grønnsaker er rike på kreftblokkerende stoffer, som forebygger mot kreft. Foto: Scanpix

«Spis regnbuen»

Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av Bratmat Cathrine Borchsenius sier at hun stiller seg bak anbefalingene fra McManus og Blomhoff.

– «Spis regnbuen» og «Mer av alt som er bra for deg» er slagord som vi bruker mye. Særlig frukt, bær og grønnsaker er noe vi vet at er bra for oss, og som mange av oss kan spise betydelig mer av.

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, gründer og daglig leder av Bramat.no. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Aftenposten

Borchsenius tror de fleste vet at det er sunt å spise mye frukt og grønt, men at ikke alle vet at det er desto bedre hvis vi får i oss mange forskjellige typer.

– Hver type inneholder en unik sammensetning av næringsstoffer og plantestoffer. Dette er noe vi ikke klarer å etterlikne gjennom tilskudd. I tillegg til å ha som mål å få i seg minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen, kan man ha et mål om å spise flere forskjellige typer fordi hver farge har en positiv effekt på helsen.

Slik kan du lykkes

Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog talsperson for ernæring i TINE. Hun mener artikkelen fra Harvard oppsummerer alle de gode argumentene for hvorfor vi bør spise frukt, bær og grønnsaker hver dag.

Ifølge Skjølsvik er det viktigst å være bevisste på å ha frukt og grønnsaker til alle måltider, men også bruke det til mellommåltider.

Anne Marie Skjølsvik er klinisk ernæringsfysiolog talsperson for ernæring i TINE. Foto: TINE

– Sørger du for å ha frukt til frokost, et glass juice eller bær i frokostblandingen eller grøten, salat eller grønnsak som paprika, tomat, gulrot til lunsj, grønnsaker eller salat til middag og en frukt til kvelds så er man fort i mål.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

 2. Kritisk medisinsk utstyr stjålet fra Luftambulansen på Møllendal

 3. Asbjørn og Hilborg var gift i 67 år. De døde med åtte dagers mellomrom.

 4. – Må vi ha med Bruce Springsteen for at BT skal bry seg?

 5. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

 6. Hva kommer ungene dine egentlig til å huske fra ferien? Noe helt annet enn deg, tror Andrine Bruland.