Treningskjeder lanserer nytt konsept. Det har fått mange personlige trenere tilbake i jobb.

Mange PT-er er permittert på grunn av koronakrisen. Nå kommer flere i jobb igjen gjennom nytt konsept.

Publisert Publisert

Trine Sakslund tror personlige trenere blir viktigere enn noen gang når hverdagen kommer i gang igjen. Foto: Nils Harald Ånstad

 • Odd-Sølve Grannes

Koronaviruset har snudd opp ned på hverdagen til de fleste – også de fleste personlige trenere. Fordi treningssentrene må holde stengt, permitteres de fleste.

Trine Sakslund, personlig trener ved Family Sports Club (FSC) i Ålesund, er en av dem som er rammet.

– For meg er dette totalt krise. Alle mine muligheter for å jobbe er stengt. Sentrene hvor vi vanligvis jobber, får ikke åpnet før tidligst rett etter påske, sier hun.

Sakslund var vant til å begynne på jobb halv syv om morgenen.

– Plutselig gjør jeg ikke det. Da er det bare, hva skal jeg gjøre nå? Heldigvis har jeg to hunder som jeg går ut med på de tidspunktene jeg vanligvis ville gått på jobb. Deretter har jeg hjemmeskole med barna mine fram til lunsj, før jeg gjennomfører min daglige treningsøkt, samtidig som jeg aktiviserer ungene, forklarer hun.

 • LES OGSÅ: Da han skulle ha trening for den lokale karateklubben, deltok plutselig 2300 familier fra 26 ulike nasjoner

Trine Sakslunds hverdag er snudd opp ned. Foto: Nils Harald Ånstad

PT på øret og video

Family Sports Club har over 70 sentre i Norge. For å få sine personlige trenere tilbake i jobb, og å hjelpe kundene, ruller de ut en ny tjeneste som kombinerer trening og teknologi.

– Det er en PT-tjeneste der vi ikke møtes fysisk, men har vår egen app og video som møteplass. Kunden får skreddersydde treningsprogram, gjennomfører det, og har jevnlig oppfølging av PT på vei mot målet. Vi kan også være på øret til kunden under en løpeøkt, sier leder for personlig trening i FSC, Arne Eilertsen.

Hverdagsaktivitet og trening registreres for å monitorere kundens progresjon. I tillegg har PT jevnlige videomøter med kundene.

– Kan dette gi deres personlige trenere jobben tilbake under koronakrisen?

– Vi tar tilbake mange av våre personlige trenere fra permittering nå. Kundene har lyst på oppfølging, og de savner PT-ene sine. Vi har også medlemmer som ikke har PT fra før, som har tatt kontakt og ønsker oppfølging. Så når vi nå ruller dette ut, har vi anledning til å få PT-ene tilbake i jobb, sier Eilertsen.

Han forteller at rundt halvparten av de 120 PT-ene deres nå er tilbake i jobb i ulik grad, og flere kommer tilbake etter påske. Dette skyldes både det nye onlinekonseptet og de nye reglene som nylig kom fra Helsedirektoratet. De åpner for at personlige trenere kan veilede grupper på maks fire personer utendørs.

Nasjonal leder for personlig trening i FSC, Arne Eilertsen Foto: Privat

Flere har lansert

Flere andre kjeder har også gått i gang med personlig trening online de siste ukene.

– Det er hovedsakelig styrketrening, enten med kroppsvekt eller enkle hjelpemidler, også sirkeltrening. Den personlige treneren følger med på skjerm og gir tilbakemelding på teknikk, intensitet og progresjon, sier Henning Holm, produkt- og HR-direktør i Evo.

I Evo er alle de personlige trenerne selvstendig næringsdrivende og får dermed ikke dagpenger på vanlig måte.

Sats har også rullet ut online PT. De har delt det opp i tre nivåer: Treningsprogram, enkel oppfølging og full oppfølging. Full oppfølging foregår i utgangspunktet gjennom et treningsprogram, der kunden og den personlige treneren er i kontakt vi telefon- eller videosamtaler underveis i programmet. De er ikke i direkte kontakt underveis i økten.

Henning Holm, produkt og HR-direktør i Evo. Foto: Privat

Må tenke «utenfor boksen»

Kjersti Oppen er leder i Virke Trening. Hun tror koronaviruset kan være med på å endre treningsbransjen og måten personlige trenere jobber på.

– Utviklingen har over tid vist behov for tilbud både på senter og digitalt. Mange har benyttet seg av online trening også tidligere. Jeg tror mange vil komme tilbake til treningssenteret når det åpnes opp igjen, men jeg tror også mange vil trene digitalt, sier Oppen.

Kjersti Oppen er leder i Virke Trening. Foto: Virke

Hun har opplevd mange personlige trenere som har tenkt «utenfor boksen» denne perioden.

– Online og live trening øker mye nå. Mange PT-er lager videoer, facetimer og tilbyr ulike opplegg i sosiale medier. Men den store utfordringen er å skape inntekter av dette. Mange må også ta helt andre jobber for å overleve, sier hun.

Tilbake litt i jobb

Personlig trener Trine Sakslund har selv testet det nye onlinekonseptet med kunder. Hun har blant annet vært på øret til en kunde under en løpeøkt.

Hun tror treningsbransjen får en enda viktigere rolle når sentrene kan åpne igjen.

Trine Sakslund jobber som personlig trener i Family Sports Club Ålesund, men er for tiden permittert. Nå kan hun komme tilbake i jobb igjen takket være et nytt konsept fra FSC. Foto: Nils Harald Ånstad

– Jeg tror personlige trenere vil være viktigere enn noen gang med tanke på aktivitet og helse, både fysisk og psykisk. Vi har godt av å røre på oss, vi har ikke godt av å sitte inne i en husarrest. Vi må bevege på oss for både hodet og kroppens del, sier hun.

For hennes del har online PT, og Helsedirektoratet nye regler, ført henne tilbake i 10 prosents jobb. Hun er fortsatt permittert 90 prosent.

– Om det blir en suksess, går det trappevis ned på permitteringen avhengig av pågangen, sier hun optimistisk.

Publisert
BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Fleire personar skal vere knivstukke på Danmarks plass – politiet leitar etter skadde

 2. Politiet: – Melding om at flere personer skal være knivstukket på Danmarks plass

 3. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

 4. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

 5. Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

 6. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt

 1. Trening
 2. Koronaviruset
 3. Permittering
 4. Sprek