Diett tar av i USA: - Lite som tyder på at det funker

Du loves å bli ung og vakker. Men klinisk ernæringsfysiolog har lite tro på dietten.

  • Cathrine Borchsenius
Publisert: Publisert:
  • Forfatteren av denne artikkelen, Cathrine Borchsenius, er klinisk ernæringsfysiolog og gründer avBramat.noogSunnogsprek.no
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det blir stadig mer fokus på kropp og utseende, og for mange er det å holde seg ung og rynkefri noe av det viktigste i livet.

Jevnlig får vi høre om kosttilskudd, supermat og næringsstoffer som skal gjøre oss unge og rynkefrie. En av trendene, blant annet i USA, er Bone Broth-dietten» og tilskudd av kollagen. Det sies å gi yngre og mer elastisk hud.

SKEPTISK: Det er lite som tyder på at kollagen fra maten vil bli til kollagen i huden, mener Cathrine Borchsenius.

I Bone Broth-dietten drikker man kraft kokt på bein (beinbuljong) av for eksempel biffkjøtt, kylling eller kalkun. Ifølge forkjempere for dietten, vil kollagenet fra beinet gjøre oss unge, slanke, friske og rynkefrie.Beinbjuljong kan lages etter flere oppskrifter. Men essensen er å la bein og grønnsaker trekke i mange timer til det blir en duftende væske. Ved avkjøling blir dette til en geleklump, på grunn av kollagenet som lekker ut fra beina.

Les også

Dette er «fy-» og «ja-maten» for treningsglade

Les også

Mental trener: Derfor mislykkes du med nyttårsforsettet ditt

Mindre kollagen med alderen

I teorien høres det ikke så dumt ut at beinbuljong full av kollagen vil være bra for huden. Kollagen er et protein som vi blant annet finner i hud, brusk og andre steder i kroppen, og fra vi er 25 år avtar kroppens dannelse av kollagen, og det blir også mindre fett under huden. Alt dette er med på å gjøre huden mindre fast og mer rynkete.

Men det er lite som tyder på at kollagen fra maten vil bli til kollagen i huden, slik denne artikkelen også konkluderer.

Kanskje kan kollagentilskudd alene være med på å redusere rynker, det er faktisk noe forskning som tyder på dette. Men her får man kollagen i mye større doser og i en form som kroppen klarer å ta opp mer effektivt, blant annet fordi kollagenet er brutt ned til aminosyrer på forhånd.

Heller ikke her vil det være slik at kroppen klarer å ta opp kollagenet. Det må først brytes ned til aminosyrer.

Les også

Sol begynte å satse seriøst for fire måneder siden. Nå er målet NM-medalje

Les også

Ikke lenger bare en sport for gutta i kjelleren

Gode råd

Det er altså en liten mulighet for at kollagen i form av tilskudd kan være bra for huden din. Men høyst sannsynlig er effekten av å unngå for mye sol, det aller viktigste i forhold til bekjemping av rynker. Det er nemlig solen som er den viktigste årsaken til tap av kollagen, fordi det da dannes et høyt innhold av frie radikaler som bryter ned kollagenet.

Les også

Tarmbakteriene dine kan påvirke vekten din

Stress, søvnmangel, røyking og tørr og forurenset luft, er også faktorer som påvirker huden negativt. Tar du hensyn til dette, har du gjort mye for huden din. Hvis du i tillegg er flink til å drikke vann, samtidig som du spiser sunt slik at du får i deg bra med omega-3 og antioksidanter, har du gjort mye for din egen hud og helse.

BT Sprek

Nyhetsbrev Sprek-ansvarlig Silje Dyregrov holder deg oppdatert innen trening, helse og kosthold. Hver mandag gir hun deg en sprek start på uken.
Publisert: