Klubben var redd ekkoet skulle vare evig. Men nå er Brann på moten.

Pandemien fikk Brann i kne. Supporterne løfter klubben mot nye høyder.

Vegard Leikvoll Moberg betegnet Brann-fansen som «kokende idioter». Kjærlighetserklæringen var på sin plass og koket har fortsatt: Brann er på moten.
 • Anders Pamer
Publisert Publisert
iconSportskommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Ekkoet. Det er ekkoet det er lettest å huske. Dumpe lyder mellom de fire tribunene på Stadion da ballen ble sparket. Opphetede meldinger mellom spillerne. En scoring her og der, uten at feiringen utløste rare kollektive gleden. En og annen halvfull supporter som rallet på tribunen, to meter fra nestemann.

Pandemifotball var triste saker.

Inne på kontorene på Brann Stadion var det heller ingen jubel. Tilskuertallene hadde gått jevnt nedover i mange år. Klubbøkonomien blødde, men hva med langtidsvirkningene? Ville det være mulig å få folk tilbake på kamp etter måneder hvor fotball først hadde vært forbudt og deretter kun tillatt for noen virkelig få?

«Det var en bekymring, og den delte vi med Norsk Toppfotball: Hva skjer etter pandemien? Og jeg husker hva vi snakket om da det åpnet opp så smått og ble tillatt med 1500–2000 tilskuere: Klarer vi å fylle disse plassene?» sier Branns midlertidige daglige leder Therese Rygg.

Bekymringen var ikke ubegrunnet. Tendensen hadde vart i mange år. Og da pandemien ebbet ut, rykket Brann ned.

Nystemten var ikke akkurat en eksplosjon av fellesskap når tilskuerne var få og i tillegg måtte stå langt fra hverandre.

Men 16. mai spiller Brann mot Sandnes Ulf foran et nær stappfullt Brann Stadion. Laget følges av «kokende idioter» på bortekamper både i Trondheim og Oslo. Og akkurat nå er 1.-divisjonslaget Brann det nest mest populære i hele Norge. Kun Rosenborg har, foreløpig, et høyere hjemmesnitt enn Brann.

Det er altså flere som ser Branns hjemmekamper enn serielederen Viking sine.

Brann er poppis.

For å forklare det trylleslaget, tror jeg man må sette sammen en tverrfaglig gruppe med både sosiologer og markedseksperter. For dette handler ikke så veldig mye om sport. Laget spiller på et enklere nivå hvor det er naturlig at de er i stand til å vinne flere fotballkamper, den er grei.

Branns andel lokale spillere er også relativt høy.

Men de spiller altså mot motstandere folk bryr seg katten om. Pølsene på Stadion er neppe bedre, kaffien er ikke varmere. Og Brann har fortsatt et vell av andre underholdningstilbud å konkurrere mot. Det er heller ikke akkurat færre gode fotballkamper på TV nå enn for tre–fire år siden.

Therese Rygg innrømmer at Brann var redd for at det skulle bli svært vanskelig å få fansen tilbake på tribunene etter pandemien.

Det er mulig det gikk an å se bølgen komme, men jeg oppdaget den aldri. Partoutkortsalget til Brann var nemlig moderat.

Men nå er det altså slik at Brann opplever et voldsomt salgsrush i de siste 48 timene foran hjemmekampene. Køene utenfor salgsbodene er tilbake, og de begynner å bli lange.

Men det er jo ikke gøy å stå i kø?

Ikke er det slik at laget er proppfullt av driblende virtuoser, heller.

Hele svaret på in-fenomenet Brann skal jeg ikke påberope meg å ha. Men stemningen har enormt mye å si. Hvis det koker på Stadion, hvis det er fullt, hvis du opplever fellesskap, hvis du kan slippe alt i i et par timer og bare gynge med. Da har du det fint.

Kan det være at vi behøver akkurat det der, etter år hvor vi har gjemt oss bak munnbind og sittet hjemme med maksimalt fem besøkende?

Det ville i så fall vært en fin forklaring. At vi mennesker fortsatt liker å søke sammen, oppleve ting med hverandre.

Men dette skjer jo først og fremst i Bergen og rundt Brann. Vålerengas snitt er for eksempel på drøyt 6500 sjeler.

Vi må gi æren til de «kokende idiotene». De har klart å skape mote av noe så traust som et Obos-lag.

Det er godt gjort.

Publisert

OBOS-ligaen

SVUTMP
1Brann108203272526
2Mjøndalen107121514122
3Ranheim106221514120
4Stabæk105411441019
5Sandnes Ulf106131415-119
 • Opprykk
 • Opprykkskvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. SK Brann
 2. OBOS-ligaen
 3. Anders Pamer

Les mer om dette temaet

 1. – Gjorde disse ord til skamme!

 2. – Jeg tror knapt det finnes en mektigere følelse

 3. – Det var veldig spesielt

 4. Fire minutters magi sendte Brann til himmels

BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN