Der kom han som kan bli Branns stjernespiller

Erik Huseklepp var sikker i sin sak. Nå må han få Niklas Castro til å skinne igjen.

Chilensk-norske Niklas Castro stilte på sin første Brann-trening tirsdag. Kanskje i tide til å bli dette lagets stjerne, skriver Anders Pamer.
  • Anders Pamer
Publisert Publisert
iconSportskommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av BTs kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Det er ikke få ganger Erik Huseklepp gjennom BTs podkast Ballspark har tatt til orde for at Brann burde hente Niklas Castro.

Det ble jo litt enklere å få til når Huseklepp skiftet jobb, og nå arbeider i Brann.

For det er Huseklepp som kraftigst har insistert på at Castro nå skulle forsterke Brann-laget. Litt fordi den kreative angriperen var ute i kulden i Aalesund og tilgjengelig for en rimelig penge.

Mest fordi Brann har bruk for en boksåpner.

For det er lett å la seg lure av 2–0-seier mot nettopp Aalesund, et lag som virker å være i alvorlige problemer og en 3–0-seier mot et Sogndal som sto sensasjonelt dårlig til Brann. Det kommer fortsatt ikke til å bli enkelt for Brann å bryte ned timannsforsvar over det ganske land i månedene fremover.

Niklas Castro havnet i kulden under Lars Arne Nilsen. Nå skal den offensive spilleren få en restart i Brann.

Det er behov for individualister, spillere med ekstreme offensive ferdigheter. Det er nøyaktig hva Castro besitter.

I Aalesund ble ikke disse kvalitetene verdsatt like høyt – Lars Arne Nilsen er som kjent allergisk mot offensive spillere som ikke jobber hjemover med stor iver. Hvilket er noe Huseklepp kan kjenne seg igjen i – mannen som mer eller mindre ble avskiltet som Brann-spiller av Nilsen, nettopp av de samme årsakene.

En helt åpenbar innvending er likevel at Castro er en typisk 10'er. Han er en offensiv playmaker som trenger frihet og tålmodighet. En slik spiller er det i utgangspunktet ikke plass til i en 4–3–3. Horneland må enten tilpasse skoen eller foten for at dette skal bli en perfect fit for Brann.

Mest sannsynlig skal han konkurrere om en plass til venstre i angrepet, hvor han kommer til å vandre innover i banen. Han kan operere som spiss eller han kan bekle en rolle som indreløper. Det siste kan høres risikabelt ut, men Castro er ikke å anse som lat. Han løper en hel del. Men han er kanskje ikke den mest strukturerte av indreløpere, en slik som springer på trikkeskinner opp og ned.

Toppnivået kan det ikke være debatt rundt. Han sto for eksempel bak 28 målpoeng alene i 2019-sesongen for Aalesund. Han fikk da debuten for Chile, hvor han spilte landskamp mot Peru på lag med Arturo Vidal og Alexis Sanchez. Mye tyder altså på at det kan lønne seg for Brann å bruke tid på å finne ut hvordan de best kan nyttiggjøre seg hans egenskaper.

Niklas Castro jublet friskt etter opprykket i fjor. Nå får han sjansen til å gjenta bedriften – denne gang for Brann.

Det kan virke rart. I tilfellet Frederik Børsting har jeg da også uttrykt skepsis over at Brann valgte å hente en spiller de ikke helt visste hvor de skulle bruke. Den samme innvendingen er gyldig i tilfellet Castro.

Med den viktige forskjellen at vi alle har sett Castros toppnivå og potensial. Og at det var nå han var tilgjengelig for Brann. Det har han, for å si det forsiktig, ikke alltid vært.

Da kan det være verdt å bla opp en millionsum for å se om det går an å få gamle-Castro tilbake og få ham til å skinne for Brann.

For i så fall skal jeg sluke mine ord om at Brann-stallen er en gruppe med et par-og-tyve omtrent like gode fotballspillere.

Niklas Castro har det i seg til å bli stjernen i dette laget. Dersom han klarer det, kommer Brann til å suse tilbake til Eliteserien.

  • Hør Ballspark-podkasten om Castro - med Jonas Grønner:
Publisert
  1. Ballspark
  2. Erik Huseklepp
  3. Niklas Castro
  4. SK Brann

Les mer om dette temaet

  1. – Det må ha skjedd noe

  2. – Er nok ligaens beste spiller

  3. Kolskogen er på vei til Eliteserien

  4. Her er Branns nye stjerne i gang

BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN