Kritisk til Tufte-båten: – Ble et sjokk

TOKYO/OSLO (VG) I sitt syvende OL ble det alt annet enn full klaff for Olaf Tufte (45) og resten av den norske dobbeltfireren.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den norske båten med Martin Helseth (27), Olaf Tufte (45), Oscar Helvig (25) og Erik Solbakken (26) fikk en etterlengtet opptur med annenplass i den siste verdenscupen før OL. Men det ble en nedtur i det innledende heatet i OL for dobbeltfireren:

Det norske laget kom i mål på tiden 5.49,02, noe som kun holdt til fjerdeplass i heatet. Dermed blir søndagens oppsamlingsheat deres siste mulighet til å kapre en finaleplass.

Olaf Tufte oppsummerte det hele med ordet «krevende» i møte med VG, en drøy time etter målgang:

– Det ble et litt kjipere åpningsløp enn vi håpet på. Men vi kan velge om vi vil sette oss ned for å grine eller brette opp ermene på søndag, sier OL-veteranen.

– Nå får vi se hva som bor i oss: Om vi er aspeløv eller mannfolk, mener 45-åringen.

– Kjenner du at det er noe som svikter teknisk?

–Jaja. Vi ror dårlig. Det er betryggende å vite at vi kan jækla mye bedre enn dette. Men det er desto dårligere å levere slik når vi vet hva vi kan.

VETERAN: Olaf Tufte er med i sitt syvende OL og er med det den norske idrettsutøveren med flest OL-deltagelser. Tufte har to gull, ett sølv og én bronse fra tidligere OL, men han og resten av dobbeltfireren fikk en dårlig start i medaljejakten i Tokyo.

– Hvorfor blir det som det blir?

– Jeg var ferdig reflektert med en gang. Men vi kom ut og fikk en dårlig rytme, og så klarte man ikke å snu det. Vi ble sittende i det. Det er forhold, tekniske feil og andre ting. Det er samtidig lite som skal til for å snu det. Og vi har gjort det før.

– Hva må dere gjøre nå?

– Legge dette bak oss. Arbeidsoppgaver er det kjipe svaret, sier Tufte bestemt.

VGs OL-studio: Få siste nytt her

Bedt om å oppsummere innsatsen til den norske båten, er trener Kjetil Undset klar i talen:

– Et lag som ikke stoler på seg selv. Som vil litt for mye, men som ikke har tålmodigheten, roen og 100 prosent tro på det de kan. Det ser ut som de ble tatt litt på sengen, dessverre. Når de først ble rodd fra, ble det altfor høye skuldre og det ble for mye kaos. De hang ikke sammen, sier treneren til norsk mediene.

23/7 04.30 Roing: Dobbeltfirer, menn

Undset er klar på at det mulig å rette det opp igjen til søndagens oppsamlingsheat.

– Hvor langt var dette unna forventet?

– Omtrent åtte-ni sekunder, sier han.

– Er dette en ekkel følelse som det er vanskelig å bli kvitt før fortsettelsen?

– Ja, det er det så definitivt. Det er et OL. Vi har jobbet for dette i mange år og har ventet i halvannet år på den utløsende faktoren. Det som er litt spesielt med dobbeltfireren er at det går to båter direkte til finalen med en gang. Den norske modellen har vært å ha litt tunge bein i starten og så bygge seg opp gjennom heatene, men her går de raskeste båtene direkte til finale. Det ble et sjokk. Kanskje har vi ikke god nok erfaring med det. Vi har kanskje vært for snille på trening, sier Undset til VG.

KRITISK: Trener Kjetil Undset (høyre) var ikke fornøyd med prestasjonen til den norske dobbeltfireren.

Om det var varmt da Kjetil Borch var i aksjon noen timer tidligere, så kokte det på roarenaen i Tokyo fredag formiddag.

VGs journalist så en utøver bli trillet vekk i rullestol, flankert av en rekke frivillige fra OL-arrangøren.

– Jeg tror det er verre for dere enn for oss, sa Olaf Tufte til norske journalister fredag formiddag, japansk tid.

Kjetil Undset nevnte heller ikke varmen i sin forklaring på hva som gikk galt.

– Det høres ut som om du ikke så dette komme?

– Nei, ikke så voldsomt. Vi har prestert veldig bra før vi dro ned hit og det løsnet veldig bra på trening i går. Det er litt slik det er med en så rask båt som dobbeltfirer. Når det ikke henger i hop, så koster det ekstremt med tid.

De to beste båtene fra fredagens to heat gikk direkte videre til finalen. I oppsamlingsheatet møtes de seks båtene som ikke tok seg direkte til finalen, hvor de to beste igjen sikrer seg en plass i tirsdagens A-finale. De som ikke går videre fra oppsamlingsheatet, havner i B-finalen.

Publisert: