Norge dropper rennene i desember - står trolig over Tour de Ski

Langrennskomiteen har i møte med langrennsledelsen besluttet at Norge ikke deltar i verdenscuprennene i Davos og Dresden i desember. Det planlegges heller ikke for norsk deltakelse i Tour de Ski i januar slik situasjonen er nå.

BLIR HJEMME: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen ga tidligere beskjed om at de står over rennene i desember. Nå får de følge av resten av langrennseliten.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Dette er en vanskelig beslutning, men etter grundige diskusjoner internt, mener vi dette er riktig for langrenn slik situasjonen er nå, opplyser langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad i en pressemelding.

Han forteller VG at de hadde en diskusjon i forkant av sesongen om de skulle delta i verdenscup i det hele tatt denne sesongen, men bestemte seg for å dra til Finland for å gjøre seg noen erfaringer der.

– Så ble jeg kontaktet av Bjervig søndag ettermiddag og fikk en vurdering av legen og trenerene. Da innkalte vi langrennskomiteen til et møte, og besluttet å ikke delta, sier Skogstad.

– Hvilke tilbakemeldinger fikk du fra dem, som gjorde at dere tok denne avgjørelsen?

– Det er legens vurdering av risikoen for utøverne, og hvor trygt det oppfattes å reise rundt akkurat nå. Det gjorde beslutningen lett, om det er mulig å si. Vi hadde med en lege dit som er stødig i sånne vurderinger, forteller Skogstad.

Dermed endte Norges Skiforbund på samme standpunkt som Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, som i går fortalte om deres avgjørelse.

– Vårt hovedmål denne skisesongen er VM i Oberstdorf, sier langrennssjef Espen Bjervig. Han er villig til å gjøre prioriteringer som sikrer at langrennstroppen er best mulig forberedt med friske utøvere til VM.

NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, er spent på om flere nasjoner følger Norges eksempel.

– At Norge som den største langrennsnasjonen tar en slik beslutning går ikke upåaktet hen i den internasjonale langrennsverden. Det mest avgjørende nå er hva Sverige, Finland og Russland gjør. Følger de etter må jo verdenscupen kanskje settes på vent, sier Bjørn.

Sverige vurderer det samme

Espen Bjervig sier at man har diskutert erfaringene gjennom helgen og at man erkjenner at risikoen for å bli smittet av Covid-19 er tilstede ved deltakelse i verdenscupen.

– I tillegg til risikoen ved å reise, har vi erfart at å holde avstand og unngå nærkontakt på World Cup-arenaen er mer krevende enn vi først antok. Utholdenhetsutøvere har lungene som verktøy, og vi kjenner ikke ettervirkningene av Covid-19. Derfor må vi ta forholdsregler, sier Bjervig.

Han holder døren på gløtt for Tour de Ski om situasjonen skulle endre seg i positiv retning med tanke på smittesituasjonen og en eventuell annerledes gjennomføring.

Det har svenskenes langrennssjef Daniel Fåhraeus tatt til orde for. Han ønsker ifølge SVT at Tour de Ski blir gjennomført på kun ett eller to steder.

Svenskene kan komme til å gjøre som Norge og droppe rennene nå i desember.

– Vi jobber tett med vårt medisinske team og diskuterer risiko, og framfor alt hvordan vi kan gjøre vårt ytterste for å minimere smittespredning. Den medisinske vurderingen har en stor betydning for vår avgjørelse, sier Daniel Fåhraeus, Sveriges langrennssjef i en pressemelding.

De varsler at de vil ta en avgjørelse onsdag.

Vi oppdaterer saken!

FIS: – Respekterer avgjørelsen

FIS mister nå den største langrennsnasjonen på startstreken.

– Min første reaksjon er at vi respektere rettighetene til individuelle utøvere eller lag å bestemme om de skal delta eller ikke. Vi jobber alle hardt for å ha de beste på startstreken, og hadde foretrukket å ha med alle. Men samtidig må vi respektere avgjørelsen, sier renndirektør i FIS, Pierre Mignerey.

Han sier at Norges forfall ikke vil ha påvirkning på gjennomføringen av verdenscupen fremover.

– Norge er langrennets ryggmarg, og vi hadde elsket å ha dem med, men verdenscupen trenger også å gi sjanser til de andre nasjonene. Det er viktig for mange land å kunne konkurrere i internasjonale konkurranser, og å få den eksponeringen, sier Mignerey.

Publisert: