Kravet til langrennsløpere som vil til VM: Må ut i Europa å gå skirenn

De norske langrennsløperne har vært hjemme lenge, men nå vil langrennssjef Espen Bjervig se løperne i verdenscup. «Ingen» kommer til VM ved å være hjemme.

BEKYMRET: Heidi Weng er den landslagsløperen som har uttrykt størst angst for coronaviruset. Her desinfiserte langrennssjef Espen Bjervig bordet før Weng satte seg på pressetreffet foran den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen i november.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Etter nesten to måneder borte fra internasjonal langrenn, skal norske løpere kjempe om VM-billetter i Lahti. Verdensmesterskapet er i tyske Oberstdorf fra 25. februar til 7. mars.

– Skal du kvalifisere deg dit, så må du delta. Vi skal til Lahti og Falun, sier langrennssjef Espen Bjervig til VG.

Og da er det fire helger som gjelder, først to i Norge. Det starter fredag (i dag), da stiller landslagsløperne til start i Norgescup på Lygna. Den godkjente smittevernprotokollen tillater 200 personer: 90 herreløpere, 55 dameløpere og 55 smørere.

VM-KLARE: Både Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og Emil Iversen skal til VM, om de vil. Her etter lagsprintgullet i Seefeld for snart to år siden.

Løpene på Lygna, NM i Trondheim neste helg, Lahti og Falun avgjør mye av VM-uttaket.

– I julen har folk vært litt mer sosiale, så alle landslagsløperne har enkeltrom på Lygna. Fra og med NM blir det to og to på rommene, sier Bjervig.

Norge bestemte som eneste nasjon ikke å stille til start i Tour de Ski.

Johannes Høsflot Klæbo har varslet at det ikke er sikkert at han stiller til start i VM på grunn av coronapandemien.

Russerne krangler og vinner i Tour de Ski:

Etter NM på ski reiser løperne som får gå verdenscup i Lahti i chartret fly til Finland (torsdag 21. januar). Søndag kveld er det chartret fly hjem. Onsdagen etter reiser løperne til Falun i bil.

I verdenscupen bor løperne fra ulike nasjoner fra hverandre. I Falun får de ulike nasjonene hver sine etasjer.

– Når vi kommer hjem fra Falun skal alle teste seg, så går vi i karantene alle mann, sier Bjervig.

Les også

Amundsen vant og kjemper om VM-plass: Mener landslagsløperne ble svette i pannen

– Den store skrekken

Etter Falun kommer VM-uttaket mandag 1. februar. VM-løperne drar på precamp til Sjusjøen og Mosetertoppen (Hafjell).

– Den store skrekken er å få smitte inn i en tropp, hvor hele troppen blir slått ut. Om det skulle skje at vi får smitte i troppen, så har vi snakket om den som tar med seg smitte inn i troppen ikke skal bli hengt ut, sier Bjervig.

MYE FOLK: Det var godt med publikum da Therese Johaug (t.v.) og Ingvild Flugstad Østberg (t.h.) gikk ut fra start på VM-tremila i Seefeld for snart to år siden. Slik blir det ikke i Oberstdorf.

19. februar er det avreise til VM i chartret fly for hele troppen. Langrennsløpere, hoppere og kombinertløpere reiser sammen.

Mange hundre tester

Bjervig føler seg rimelig sikker på at det blir ski-VM.

– Men det blir et annerledes VM med få mennesker og få journalister. Det blir nok ingen medaljeseremoni på kveldene. Det ville vært rart, det kan jo ikke komme folk å se på, sier Bjervig.

Langrennsløperne og teamet rundt er blitt testet mange hundre ganger til sammen allerede.

– Men vi er jo forberedt på at et helt stafettlag kan ryke. Alt kan skje. Vi gjør så godt vi kan, og det blir mye testing i forkant av VM, sier Bjervig.

Johaug vant begge distanserennene i verdenscupåpningen i Ruka, deretter har ikke Norge gått internasjonale skirenn:

Mange har friplass

Disse har friplass i VM som tittelforsvarere: Johannes Høsflot Klæbo (sprint), Martin Johnsrud Sundby (15 km), Sjur Røthe (30 km fellesstart med skibytte), Hans Christer Holund (50 km), Therese Johaug (10 km, 15 km fellesstart med skibytte og 30 km) og Maiken Caspersen Falla (sprint).

Pallplass og seier i verdenscupen er sikreste vei til VM-billett, utover å være tittelforsvarer. Erik Valnes vant sprinten i verdenscupåpningen i Ruka og er så godt som klar for VM-sprinten.

Under verdenscupåpningen brøt Erik Valnes Klæbo sin fantastiske seiersrekke på sprint, og snøt ham for nummer 25:

Les også

Langrennsherrene: Spår historisk enkel seier i Tour de Ski

Les også

Johaug om Wengs 67. plass: – Det viktigste er at Heidi har det bra med seg selv

Blant damene er det bare Therese Johaug som har vært på pallen i verdenscupen, men Helene Marie Fossesholm hadde nest beste tid på 10 kilometer jaktstart i Ruka.

Publisert: