Northug med tunge treningsmengder: – Håper han gjør comeback

Petter Northug (35) går skiturer på over seks mil. Superveteran Anders Aukland (48) håper det betyr at han vil gå skirenn snart.

GÅR PÅ SKI: Petter Northug går mange og lange skiturer i Oslomarka for tiden. Noen håper det betyr at 35-åringen vil gå skirenn igjen. Her er Northug under Norgescuprenn på Gålå i november 2017, et drøyt år før han la opp.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Siden 30. desember har Northug gått 567 kilometer på ski ifølge treningsappen Strava. Det er drøyt 17 kilometer hver dag.

– Jeg håper å se ham på startstreken mot slutten av sesongen. Det virker som Petter er i god form, jeg håper han har lyst til å konkurrere, at han gjør comeback. Det hadde vært kjempegøy, sier Anders Aukland til VG.

Aukland ble nummer 19 i Marcialonga søndag, ett minutt og 25 sekunder bak den svenske vinneren Emil Persson.

Northug deler flittig fra skiturer i Oslomarka med sine 513.000 følgere på Instagram. Som her fra 23. januar:

Northug hadde forrige måned seks skiturer på over fire mil, og to turer på mer enn seks mil. I tillegg kommer noen løpeturer. I går (mandag) var han ifølge treningsappen ute og løp en kort tur på drøyt syv kilometer. Aukland håper Northug vil satse litt foran neste sesong.

– Jeg håper han er motivert til det. Jeg ser han går en del halvharde langturer på ski og at formen er stigende, sier Aukland.

KOMPISER: Emil Iversen og Petter Northug under Tour de Ski i 2016, etter en Iversen-seier.

Emil Iversen reiser snart til Oberstdorf og VM. Han er bare middels imponert over treningsinnsatsen til kameraten så langt.

– Petter har rillet om det ene skøyteparet sitt og vært ute på Kikut, eller hva det heter i Oslomarka der, en måned i strekk. Han har vel kommet i midtlivskrisen, og skal vel begynne å satse på Birken nå, sier Iversen til VG etter 8.-plassen på sprinten i Falun søndag.

– Er du imponert over mengden Northug går?

– Nei, jeg blir ikke imponert over mengde. Jeg blir bare imponert over fart, og den er middels, svarer Iversen.

Northug la opp i desember 2018.

I august ble det kjent at Northug ble stoppet i en fartskontroll. 35-åringen innrømmet også å ha oppbevart kokain egen leilighet i Oslo. I desember falt dommen på syv måneders fengsel.

VG spurte mandag Northugs advokat Halvard Helle når Northug skal sone.

– Ingen kommentar, sier Helle.

Northug dro hjem til Trøndelag etter at han ble stoppet av politiet i august, og innrømmet at han har et rusproblem. Lørdag 3. april skal Northug etter planen arrangere Red Bull Janteloppet i Hafjell. Nå frister Oslomarka. Det skjønner Anders Aukland godt.

– Marka er så fin nå. Petter går en del fine skiturer. Det er flotte skiforhold. Det viktigste er at han har skigleden, sier Aukland.

SKI-BRØDRE: Anders Aukland (t.v.) ble nummer to under Marcialonga i 2012, lillebror Jørgen vant. Petter Northug ble nummer ti.

Han tror det blir stor kamp om å få med seg Northug på laget dersom han varsler at han vil gå skirenn.

– Langløp passer Petter bra. Det er litt mindre krav til toppkapasiteten enn det er i verdenscupen. Men det er krav om å være seig, fartsforandringer og til å være god til å stake, det er Petter. Han er fortsatt den største stjernen i skisirkuset, så mange vil nok ha ham med, sier Aukland.

– Han er i god form

Superveteranen håper å få en skitur med Northug snart, for å sjekke formen til den tidligere VM-kongen. Men Aukland legger til at det er noen mosjonister som går like mye på ski som Northug har gjort i det siste.

– 567 kilometer, det er nesten det samme som vi gikk på en tur det, sier Aukland og ler.

FIRE GULL: Petter Northug dro hjem fra VM i Falun med fire gull (sprint, lagsprint, stafett og femmil) i 2015.

Men det er bare Northug selv som vet om han trener mer enn det han registrerer på treningsappen.

Northug har gått inn som utstyrssponsor for flere av toppløperne i verdenscupen, som Frida Karlsson, Maiken Caspersen Falla og stjerneskuddet Helene Marie Fossesholm. Forretningspartner Jon Inge Gullikstad er ordknapp om Northugs planer.

– Han går mye på ski. Han er i god form, sier Gullikstad til VG.

Publisert: