Overlegne håndballjenter møtt med massiv buing

Utklassingen falt ikke i smak hos brasilianerne.

Nora Mørk med ballen i kampen mot Angola. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

NORGE-ANGOLA 30-20

OSLO/RIO DE JANEIRO: Angola hadde vært OLs store sensasjonslag før de onsdag fikk bank av Norge. De norske håndballjentene vant til slutt med de overbevisende sifrene 30-20, og viste hvorfor de var favoritter før turneringen.

— Angola spiller veldig tøft. I dag var det vi som var bedre enn dem. Det var veldig deilig å få en så god god startpå kampen, sa Nora Mørk, som igjen var flink til å finne Heidi Løke på streken.

LEST DENNE? TV 2-profil tapte veddemål - men nektes å gjennomføre straffen.

De norske jentene var imidlertid langt fra noen publikumsfavoritter. Gjennom store deler av kampen buet publikum mens det norske laget hadde ballen. Angolas scoringer ble etterfulgt av jubel.

Mye lyd kom fra en gruppe Angola-supportere nederst under pressetribunen. Mesteparten av buingen kom imidlertid fra de fremmøtte brasilianerne.

Brasilianske aviser har tidligere i turneringen skrevet om hvor populære det angolske laget har blitt, spesielt keeperen Teresa Almeida som storspilte i de to første kampene.

Én årsak til populariteten er den kulturelle tilknytningen - i både Brasil og Angola er portugisisk offisielt språk. Brasiliansk kultur har også tradisjonelt hentet mye inspirasjon fra det afrikanske kontinentet, og en stor del av befolkningen i OL-vertslandet har afrikanske røtter.

Etter kampen ble Angolas spillere hyllet som helter, selv om de hadde fått seg en håndballeksjon.

Råsterk norsk start

Onsdag var det altså de norske jentene som fikk smake på Angolas popularitet. Det virket imidlertid ikke som de lot seg affisere nevneverdig.

Norge tok et langt steg mot kvartfinale med seieren. Det kan fort gå mot en av de to første plassene i gruppen og lettere motstander når knock-out-spillet begynner 16. august.

Det var supportere fra mange land, deriblant Sverige, Norge, Angola og Brasil, i håndballhallen onsdag. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Selv om Norge aldri har tapt for Angola, var det et meget tent norsk lag som kom på banen. Her var det absolutt ikke noe som skulle innkasseres på forhånd. Det var det da heller ingen grunn til. Angola hadde åpnet VM med overraskende seire over både Romania og Montenegro.Så fikk afrikanerne merke at det nok er en annen kvalitet på Norge enn de to nevnte. Katrine Lunde startet med et par parader, og etter tre kjappe angrep sto det 3-0. Utover i første omgang ble Angola mer og mer rystet, og Norge dro helt opp i 8-1 før overraskelseslaget begynte å få til litt.

I denne perioden spilte Norge strålende i angrep og grep begjærlig de mulighetene motstanderne bød opp til. Og det var mange. Kontradekkingen var dårlig og hullene i forsvar så store at Heidi Løke også hadde fått plass til sofaen sin.

Ved pause sto det 16-8. LEST DENNE? EDVALDS SPY-MARERITT PÅ OL-TEMPOEN: — Han var tapper.

Fikk i gang Lunde

Etter at Kari Aalvik Grimsbø hadde stått mesteparten av de to første kampene, ville Thorir Hergeirsson også ha i gang Katrine Lunde. Det fikk han. Selv om sørlandsjenta var uheldig og fikk to-tre skudd mellom bena, viste hun også noe av sin gamle storhet – blant annet med en dobbeltparade tidlig i kampen.

Katrine Lunde hentet frem redning etter redning, og TV 2-ekspert Randi Gustad mente hun var Norges beste spiller mot Angola. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Lunde ble til manges overraskelse satt ut av laget før VM i Danmark i fjor. I ettertid viste det seg at avgjørelsen til Thorir Hergeirsson og keepertrener Mats Olsson ikke var så gal likevel. Veteranen har slitt med å komme opp på det gamle nivået etter at hun dro til Rostov-Don og også ble mor. FIKK DU MED DEG DETTE? Journalist til Angolas keeper: — Vil du helst slanke deg eller vinne OL-medalje?

Er ventetiden på gode, gamle Lunde over? Det er vel litt tidlig å fastslå bombastisk, men det var noen tendenser.

TV 2-ekspert Randi Gustad utropte Katrine Lunde til kampens store spiller. Lunde var storfornøyd med å ha takket for tilliten med en god prestasjon.

— Det er en fantastisk følelse. Du forbereder deg like mye til kamp når du ikke spiller, så når du endelig spiller, er det deilig å få igjen for den jobben, sier Lunde, som ikke har vært så toneangivende på landslaget de siste to-tre årene.

Angolas keeperprofil slet

Angola-keeper Teresa Almeida har fått mye oppmerksomhet i OL. Mest fordi hun har spilt meget godt, men også fordi hun er 1,78 høy og veier 98 kilo. På 4-1 hadde hun ennå ikke vært borti ballen.

– De tidligere keeperne de har hatt, har jo stort sett stått der og fanget fluer og veivet litt med armene når skuddene kom, sa keepertrener Mats Olsson i en vittig kommentar til NTB.

Etter den dårlige starten kom Almeida aldri inn igjen. Norge kan skyte keepere gode, men vet også å skyte dem dårlige. Det fikk Nederlands Tess Wester merke i VM-finalen.

Angola er kjent for å være svært tøffe i spillestilen. Her får Amanda Kurtovic trøst etter en smell. MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Med ni mål å gå på fra pause var det naturligvis liten risiko for at den regjerende olympiske mester skulle kollapse i annen omgang, men Hergeirsson liker ikke å ta noe for gitt og kjørte på med sitt beste mannskap fra start.Norge fortatte å føre, men det satte publikum tydeligvis ikke så stor pris på. Norge måtte tåle buing i angrep mesteparten av annen omgang fra det brasilianske publikumet. Brassene bør ikke regne med at vi skal holde med dem i neste fotball-VM!

Angola var aldri i nærheten av å få kontakt og fikk et større tap enn i VM 2013. Da ble det norsk femmålsseier. Med sin overbevisende seier fikk håndballjentene styrket den store respekten de allerede nyter hos sine motstandere.

— Vi satte fart og utfordret dem. Det gjorde ikke Roamnia og Montenegro. Og så fikk vi tatt skytterne og linjespilleren deres. Det var det viktigste, oppsummerte Hergeirsson, som fortsatt ønsker seg litt mer nøyaktighet.

LES OGSÅ: I et intervju med Aftenposten før OL, delte håndballkommentatoren øyeblikkene han husker best fra 20 år med mesterskap: Bredeli kommenterte kamp via fasttelefon.

Fortsetter mot Montenegro

Håndballjentene spiller sin nest siste kamp i gruppespillet fredag kveld mot Montenegro.

Akkurat som Norge ble Montenegro nummer fire i sin innledende gruppe i OL forrige gang, og akkurat som Norge gikk laget helt til finalen. Der vant Norge 26-23. Til gjengjeld fikk Montenegro revansje i EM-finalen fire måneder senere da det ble tremålsseier.

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

Montenegro fulgte opp med EM-bronse i 2014, men siden den gang virker laget å ha blitt svakere. I Rio er det blitt tre strake tap, i går 21-25 mot Romania. Den gamle storstjernen Bojana Popovic har gjort comeback, men er langt unna å være sitt gamle jeg.Norge stiller som storfavoritt.