Rune Velta! Hvem så den komme?

Kommentar: Lagånden og den kritiske selvinnsikten gjorde at Rune Velta ble verdensmester, skriver Bertil Valderhaug.

Publisert:

Den usannsynlige vinneren Rune Velta ble båret på gullstol av lagkameratene. De skal ha en del av æren for norsk hoppsuksess. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Bertil Valderhaug

FALUN: Det er blitt snakket om Prevc, Kraft, Koudelka, Freund, Schlierenzauer, Fannemel og Kasai. Nesten ingen nevnte Rune Velta.

25-åringen fra Lommedalen var nesten-hopperen. Mannen som aldri fikk det helt til da det gjaldt som mest. Han som alltid ble litt for nervøs hver gang han hadde sjansen.

Nå er alt det historie. Nå er han verdensmester og norsk hoppsports nye gullgutt.

Bertil Valderhaug er redaktør for 100% Sport-samarbeidet og Aftenpostens kommentator under VM i Falun. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Rune Velta tålte det voldsomme presset da han satt alene igjen på som siste hopper i finaleomgangen.

Droppet ferie

Han var misfornøyd med at han ikke fikk ut makspotensialet sitt. Lei av å være så ustabil. Derfor ble han mer kritisk til seg selv. For første gang på tre år droppet han i fjor ferie etter påske. I tillegg ønsket å styre litt mer selv. Over lang tid har han jobbet ivrig, tålmodig og målrettet.

I Falun kom lønnen for strevet.

To ganger 95,5 meter holdt akkurat. Gapet ned til toer Severin Freund var bare på 0,4 poeng.

Gull for lagånden

Gullet så ut til å bety like mye for lagkameratene og trenerapparatet som det gjorde for Rune selv. Sekunder etter at 1-tallet plasserte seg så nydelig foran navnet hans på resultattavlen, ble han omringet av lagkameratene. Ikke mange sekundene etter det igjen ble han båret rundt på gullstol av Anders Jacobsen og Anders Bardal.

I flomyset og frostrøyken nede på sletta var det elleville scener, og fra høyttaleranlegget ljomet «Levva livet». På trenertribunen strakk Alexander Stöckl nevene i været.

Suksesstreneren har skapt et vinnerlag. Der i leiren er det én for alle og alle for én.

Vidundermiksen

En blid flyveleder fra Østerrike. En gjeng enere som sammen blir et stort og godt fellesskap. Dette er nemlig dundermiksen som gjør at Norge er tilbake som den ledende hoppnasjonen.

Så glad ble Rune Velta da lystavla viste at han vant normalbakkerennet. Foto: Rune Petter Ness

De siste sesongene har Anders Bardal vært den store og mannen å sette sin lit til.I den tysk-østerrikske hoppuken tidligere i vinter var det Anders Jacobsen som kjempet helt i toppen.

I skilflyvningsbakken i Vikersund forrige helg satte Anders Fannemel verdensrekord med 251,5 meter og toppet med det en god sesong. I tillegg svevde den ferske juniorverdensmesteren Johann André Forfang ned til tredjeplass i sin første store konkurranse i skiflyvning.

Hvis en eller flere av dem ikke har dagen, er det som oftest en annen som står der klar til å ansvar.

Gullklubben

Her i Falun, på samme sted som Espen Bredesen ble verdensmester i storbakke i 1993, var det altså Rune Velta som ordnet opp.

Rune Velta får gratulasjoner fra pappa Einar og stemor Turid. Foto: Rune Petter Ness

Seieren i normalbakkerennet var hans aller første virkelig store seier. To andreplasser og én tredjeplass i verdenscupen var hans bestenoteringer på forhånd. I tillegg til sølvet fra skiflyvningsbakken fra Vikersund for tre år siden.

Velta føyer seg inn VM-gullrekken sammen med Anders Bardal, Tommy Ingebrigtsen, Espen Bredesen, Per Bergerud, Bjørn Wirkola, Toralf Engan, Hans Bjørnstad. Asbjørn Ruud, Birger Ruud, Kristian Johansson, Gunnar Andersen, Sigmund Ruud og Jacob Tullin Tams.

Flere av disse var store favoritter på forhånd. Det var absolutt ikke Rune Velta. Derfor er dette en av de største overraskelsene i hopphistorien.

Publisert: