Norsk fridrettstopp: - Jeg føler meg forrådt. Dette er helt uvirkelig

Den norske presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, er sjokkert.

Norske Svein Arne Hansen er president i Det europeiske friidrettsforbundet (EAA). Han er sjokkert over den siste ukes doping- og korrupsjonsavsløringer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dersom du vil ha en kjapp oversikt over den siste dopingskandalen finner du den her:

Les også

Seks punkter som forklarer den store dopingskandalen

Klokken 13.00 i dag kom han ut fra et fire timer langt styremøte i det Europeiske friidrettsforbundet (EAA) i Frankfurt. De hadde da hatt bare en sak på agendaen denne tirsdagen; avsløringen om utstrakt juks og dopingbruk av russiske friidrettsutøvere og arrestasjonen av den tidligere presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack.

Forrådt

Det var en rystet president som kom ut fra møtet.

— Jeg føler meg forrådt av alle sammen som står bak dette, sier Svein-Arne Hansen til Aftenposten.

Han sikter da i første omgang til det som skjedde med den tidligere presidenten i IAAF, Lamine Diack. Han ble arrestert av fransk politi i forrige uke mistenkt for å ha tatt i mot bestikkelser for å skjule positive dopingtester. Diack er mistenkt for å tatt i mot i overkant av 9 millioner norske kroner for å dekke over dopingtester. Den tidligere lederen av den medisinske avdelingen i IAAF, Gabriel Dollé, er også arrestert mistenkt for å ha tatt i mot i underkant av to millioner kroner i bestikkelser.

Uvirkelig

Madagens avsløringer var ikke mindre sjokkerende for Svein Arne Hansen. Det kom frem i rapporten til den tidligere WADA-sjefen Dick Pound at et russisk dopinglaboratorium har ødelagt dopingprøver før de fikk besøk fra det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og at en rekke utøvere ikke skulle ha deltatt i blant annet OL i London på grunn av doping. Hansen tok over som president i det europeiske forbundet tidligere i år.

— Dette er for meg helt uvirkelig at det skal ha skjedd. Det er bare trist. Jeg hadde ikke forestilt med at dette kunne skje i et slikt omfang, sier Hansen.

Det var en uavhengig kommisjon ledet av den tidligere WADA-sjefen Dick Pound, som mandag ettermiddag kom med avsløringen om systematisk og statlig støttet doping av russiske idrettsutøvere. Det ble også avslørt at IAAF og det russiske forbundet fikk beskjed om at 14 utøvere skulle vært utestengt i forkant av OL i London i 2012. Bare fire av de 14 ble utestengt.

Støtte til ryddegutt Coe

Svein Arne Hansen er nå klar til å følge opp de som får hovedoppgaven med å rydde i det uføret som internasjonal friidrett er kommet opp i.

— Vi gir vår helhjertede støtte til det arbeidet presidenten i IAAF, Sebastian Coe, nå skal i gang med. Det er fra IAAF at det må komme initiativ nå i denne saken, sier Hansen til Aftenposten.

- Mener du selv at russiske utøvere bør stenges ute?

— Det har jeg selvfølgelig en mening om, men jeg vil ikke gå ut med dette. Min holdning her er det styret i EAA som først skal få høre, sier Hansen.

- Tror du at det kan komme til å dukke opp lignende saker blant dine medlemsland når du ser bort fra Russland?

— Det er en litt annen kultur rundt dette i vår del av verden. Men vi må for all del sørge for å rydde opp nå.

  • Dersom du fortsatt er interessert i avsløringene finner du mer her:
Publisert: