Denne gjengen kan bli Branns mareritt – igjen

— Det er mange som snakker om å sikre opprykk mot Brann, sier Mjøndalen-treneren.

2013: Fortvilte Brann-spillere etter sjokktap på eget gress for Mjøndalen i cupen. I 2014 kan lagene møtes igjen – denne gang i kamp om en eliteserieplass.
 • Sindre Trygsland
Publisert Publisert
 • Rykker Brann ned? Test vår nedrykkskalkulator her!
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Etter et nytt tap i Bodø, er Brann på full fart ned en divisjon. Trygg plass er teoretisk umulig for Brann med to serierunder igjen å spille, men Rikard Norlings menn har fortsatt et håp om å sikre kvalifisering.

LES OGSÅ: Denne missen kan sende Brann ned

Og skulle bergenserne klare å berge kvalik, kan det være en gammel kjenning som står på motsatt banehalvdel. I fjor sendte Mjøndalen Brann på hodet ut av cupen med en 2-1-seier på Stadion. Nå er de sikret kvalifisering, og sitter i førersetet før siste serierunde i 1. divisjon.

— Å få med oss et godt resultat fra Bergen og sikre opprykk hjemme mot Brann for fulle tribuner hadde vært et drømmescenario for oss, og det er mange som snakker om den muligheten. Det vil uansett bli spesielt, selv om vi møter Sogndal eller Sandnes Ulf også, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Tok Brann på sengen

Med seier hjemme mot Bærum, sikrer Mjøndalen tredjeplass og hjemmekamp i kvalifiseringen. Kristiansund, Fredrikstad, Bærum og Ranheim kjemper om de tre siste plassene. Ett av de fem nevnte lagene er en potensiell motstander for Brann dersom de gjør jobben mot Sogndal og Haugesund.

— Men vi har ikke turt å tenke på en kvalifiseringsfinale foreløpig. Det gjenstår en serierunde mot Bærum, og så to tøffe kvalifiseringskamper, sier Hansen.

I 2013 detonerte Hansen og Mjøndalen én av årets cupbomber da de slo ut Brann i 3. runde. To mål av Pål Aleksander Kirkevold var nok til å knuse drømmen om cupsuksess for Brann.

— Da vi kom til Bergen i fjor, hadde de feid alle motstand av banen på eget gress før de møtte lille Mjøndalen. Vi tok dem litt på sengen. De var litt naive, avga mye rom og vi klarte å utnytte det, sier han.

LES OGSÅ: Slik var skandalekampen

Skulle den siste eliteserieplassen stå mellom Brann og Mjøndalen, reiser Hansens mannskap til Bergen med selvtillit.

— I fjor tror jeg de undervurderte oss litt, og det kan vi ikke forvente igjen. De har ny trener og nytt mannskap sammenlignet med i fjor, men vi har slått dem i nyere tid, så vi vet at det kan gå, sier Mjøndalen-treneren.

- Vil være David mot Goliat

På Nedre Eiker ønsker de Brann i en avgjørende kvalifisering. Det er de ikke alene om.

— Jeg tror jeg kan snakke for de fleste når jeg sier at å møte Brann vil være det største opplevelsesmessig, sier Kristiansund-trener Christian Michelsen.

Før siste serierunde ligger Kristiansund plassert på en fjerdeplass, og ett poeng eller mer mot Tromsdalen i siste kamp vil langt på vei være nok til å sikre en kvalifiseringsplass.

Mens det for Brann vil være en katastrofe med nedrykk, er det ingen i Kristiansund som tror på opprykk. Det er en fjern drøm.

— Det er ingen tvil om at eliteserielaget vil være en soleklar favoritt. For oss vil en kvalifiseringsfinale være en kjempeopplevelse, sier han.

Å reise til Bergen og møte et lag som har stort press på seg kan være en fordel, tror Kristiansund-treneren.

— Vi som følger fotball kjenner til presset det er i Bergen. Det vil være David mot Goliat, og det er alltid en fordel å være i en utfordrerposisjon. På en annen side er det en grunn til at Brann er favoritter. De må utnytte at de er bedre spiller for spiller og som lag, sier Michelsen.

Stor nivåforskjell

Begge 1. divisjonstrenerne er tydelige på én sak. Nivåforskjellen mellom bunnen i eliteserien og toppsjiktet i nest øverste divisjon er stor. Og det viser også historien.

Da Brann sist kjempet om videre spill på øverste nivå, ble de et nummer for store for Sandefjord. I fjor vant eliteserieklubben Sarpsborg 08 komfortabelt 3–0 over to kamper mot Ranheim. I 2012 ble overraskelseslaget Ullensaker/Kisa feid av banen 7–1 over to kamper mot eliteserielaget Sandnes Ulf.

— Det har vist seg flere ganger at forskjellen er stor, og i de fleste tilfeller altfor stor, mener Christian Michelsen.

Mjøndalen-trener Vegard Hansen viser til at fjorårets 1. divisjonslag Bodø/Glimt og Stabæk har bitt bra fra seg.

— Men historisk sett har det vært en markant forskjell i kvalifiseringene. Eliteserielagene er vant til å spille på høyere nivå, sier han.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. Mjøndalen IF
 3. SK Brann
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er bergensklubben som kan redde Øygarden fra konkurs

 2. Da Andrea trappet ned på alkoholen, merket hun endringen med én gang

 3. Båtfører skal ha krasjet i kai - deretter i en annen båt

 4. Etter et halvt døgn fant de ham på en øy, iskald og våt. – Jeg følte meg som Thor Heyerdahl.

 5. Lørdag settes Bergen sentrum på hodet

 6. En ny bølge er ventet til høsten. Dette sier forskeren om neste vaksinedose.