Northug-dommen: Fengsel i 50 dager og 185.000 kroner i bot

Petter Northug fikk en ubetinget fengselsdom — og godtok dommen på stedet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

TRONDHEIM/OSLO (Adressa.no/Aftenposten): Petter Northug straffes til 50 dagers fengsel og får en bot tilsvarende halvannen månedslønn — noe som blir 185.000 kroner basert på skistjernens inntekt - etter fyllekjøringen i mai.

I tillegg mister han førerkortet for «alltid» - noe som i realiteten betyr at han kan søke om å ta førerkortet på nytt om fem år.

Det er en mildere dom enn det påtalemyndighetens foreslåtte straff på 60 dagers fengsel og 200.000 kroner i bot.

Les også

Dette kan bli Northugs fengsel

Her går dommer Ingrid Stigum til salen der Northugs tilståelsessak skulle foregå i Trondheim tingrett.

Godtok straffen— Falsk anklage er alvorlig. Det skal reageres med ubetinget straff. Formildende skal det godskrives at han ga en uforbeholden tilståelse, og vil gjøre opp for seg. Han tilkjennes strafferabatt. Retten mener mediadekningen har vært høy, men straffen settes til 50 dager, sa dommer Ingrid Stigum.

Petter Northug sa han hadde forstått straffen og godtok dommen på stedet.

— Har du forstått dommen, spurte tingrettsdommer Ingrid Stigum.

— Ja, svarte en tilsynelatende fattet Northug og gjorde det klart at han ikke anker dommen:

— Jeg godtar dommen.

Selv om straffen ble mildere enn det påtalemyndigheten ønsket, kommer det ikke til å bli en ny runde i retten for Northug.

- Ikke enige i vuderingen

Før domsavsigelse uttalte flere advokater at de ikke oppfattet Petter Northugs forklaring som uforbeholden når det gjaldt hans vitnemål om den falske forklaringen avgitt under beruset tilstand til politiet.

Northug formulerte seg slik i retten:

— Men etter en slik hendelse synes jeg det er feil å avgi forklaring såpass tidlig. Promillen var såpass høy.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes hadde tiltalt Northug for tre tilfeller av falsk forklaring til politiet etter promillekjøringen: Klokken 07.30 i sin egen bolig, på vei til politihuset og på politihuset klokken 11.15 med advokat tilstede.

På bakgrunn av Northugs forklaring, legger retten til grunn at Northug bare forklarte seg falskt ved ett tilfelle - klokken 11.15. Dommer Stigum kaller det i dommen uheldig at Northug ble avhørt i beruset tilstand under dette avhøret også, men mener likevel ikke at det utelukker straffskyld.

– Vi er ikke enige i vurderingen av det som blir nevnt i forhold til de to første forklaringene, men vi kommer til å godta dommen, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

Innkaller til pressekonferanse

Northugs manager Are Sørum Langås varsler at de kommer til å holde en pressekonferanse på Rica Nidelven Hotel om kort tid. Den pressekonferansen vil vi sende direkte.

På vei ut fra rettssalen, fikk skistjernen med seg en brosjyre om hvordan han skal nedbetale boten på 185.000 kroner.

Våre eksperter mener Northug skal være fornøyd med dommen.

— Dette blir resultatet og det er greit, mener advokat Tore Angen.

— Northug skal være godt fornøyd med dette, sier avokat Anniken Mellegård Douglas.

Medieinteressen rundt Northug-saken er enorm.

Tror på fotlenkesoningTore Angen tror Northug får sone med fotlenke.

— Jeg ser for meg at han får fotlenkesoning. Jeg ser også for meg at det blir tatt hensyn til hans spesielle jobb. Jeg tror også det blir tatt hensyn til at han skal gå VM i Falun, og at han derfor soner etter dette, sier advokat Tore Angen og får støtte fra Anniken Mellegaard Douglass.

— Han har en spesiell jobb, og det er også forskjellsbehandling om Kriminalomsorgen ikke tar hensyn til dette, sier hun.

Formildende

Påtalemyndighetens straffeforslag var 60 dagers fengsel, men dommer Ingrid Stigum fant flere formildende punkter:

 • Northug avga en uforbeholden tilståelse til politiet samme dag som promillekjøringen skjedde.
 • Han har samtykket til forenklet behandling av saken i retten, noe som medfører strafferabatt.

Retten mente også at Northug har vært utsatt for en uforholdsmessig mediebelastning i forbindelse med saken, men uten at dette medførte noen "medierabatt" i straffen.

Retten kaller påtalemyndighetens strafforslag rimelig, men mener likevel ikke at dette tar hensyn til de nenvnte formildende omstendighetene i saken.

— Ikke minst siktedes uforbeholdene tilståelse på et tidlig tidspunkt, sa Stigum

PS! Domstolen sier ikke noe om hvordan straffen skal sones, så det er opp til Kriminalomsorgen å avgjøre om Northug kan få sone straffen med fotlenke i sitt eget hjem.

Fakta

Her er siktet mot Northug:

Siktelsen omfatter fem brudd på veitrafikkloven (§ 31) og ett brudd på straffeloven (§ 168):

 • Ifølge siktelsen blir det nedlagt påstand om fradømmelse av førerretten for motorvogn «for alltid». Normalt betyr dette at tiltalte kan søke om å få tilbake førerkortet etter fem år.

Fakta om Petter Northug jr.

 • Alder: 28 (født 6. januar 1986 i Mosvik)
 • Klubb: Strindheim
 • Yrke: Langrennsløper
 • Viktigste meritter: VM: 9 gull, 3 sølv, OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse, Verdenscupen: 18 seirer, 2 sammenlagtseirer (2012/2013, 2009/10).
 • Aktuell: Møter i Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Han er siktet for fem brudd på veitrafikkloven og ett brudd på straffeloven etter promillekjøringen i mai. (©NTB)

Vi fulgte rettssaken direkte:

(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

 1. Siktet for å ha ført en motorvogn under påvirkning av alkohol. Blodprøven tatt 06.45 4. mai viste en alkoholkonsentrasjon på 1,65 promille i blodet.
 1. Siktet for ikke å ha ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt uten fare for andre. Ifølge siktelsen kjørte Northug for fort etter forholdene, og han krasjet også i en rundkjøring før bilferden endte i en lysmast. En passasjer ble skadd under krasjen. Bilen fikk også store skader.
 1. Siktet for ikke å ha vært oppmerksom på offentlig trafikkskilt, signal og oppmerking. Høyeste tillatte hastighet på strekningen var 40 km/t, mens målinger har vist at bilen holdt en fart på minst 83 km/t.
 1. Siktet for ikke å ha gitt hjelp til en person som har kommet til skade. Northug forlot stedet uten å ha ytt medisinsk hjelp til medpassasjeren.
 1. Siktet for ikke å ha kontaktet politiet og for å ha forlatt stedet før politiet ankom.
 1. Siktet for falsk forklaring. Ved tre tilfeller forklarte Northug at det var medpassasjeren som hadde kjørt bilen. Det førte til at vedkommende ble siktet for kjøring i alkoholpåvirket tilstand.
Publisert: