Ti historier om hvorfor skandaleklubben vil bli savnet

Byen er Bergen, laget er en skandale.

Byen er Bergen, laget er en skandale. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

  • Robert Veiåker Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En av Branns tidligere trenere (de er mange, klubben sparker dem hele tiden) sa en gang:

— En fotballtabell er det ærligste som finnes.

Les også

- Det er ikke kapasitet på sykehuset til å ta imot alle ved et Brann-nedrykk

Så her er sannheten: Om Brann taper for Sogndal hjemme på Stadion i morgen, er det over. Da rykker klubben ned. Da skal Brann for første gang på 28 år ikke spille i landets øverste divisjon.

Hva blir eliteserien uten Brann? Et fattigere sted. Se bare:

Ansettelsen av Rikard Norling ble møtt med enorm entusiasme i Bergen. Her fra da Norling ble presentert som ny hovedtrener. Foto: NTB SCANPIX

EN FRELSER ER OSS GITT 2013: Hele Bergen, noe dårligere kunne det ikke være, var invitert da Brann tre uker før jul i fjor presenterte Rikard Norling som ny trener før 2014-sesongen. Seansen var full av «bare i Bergen»-scener.

Fansen feiret ansettelsen av den velkledde svensken med bengalske lys, sanger og trampeklapp.

Bergensavisen-spaltisten og krimforfatteren Chris Tvedt skrev: «Vi simpelthen elsket ham. Før vi hadde møtt ham, sett ham og lyttet til ham, og lenge før Brann hadde spilt en kamp under hans ledelse, var han det beste som noen gang hadde skjedd byen og laget.»

Les også

Her er Brann- og Sogndal-profilens overraskende valg

Ordfører Trude Drevland var også der og fortalte at hun alltid hadde ønsket seg en trener med dress på sidelinjen. Med eller uten dress, «Frelseren» Norling har virkelig ikke levert: Brann er ett tap unna ikke å være i eliteserien mer, for første gang siden 1986.

Rosenborg knuste Branns gulldrøm i 2006, med en 3-1-seier i oktober. Her gratulerer Alexander Tettey (til venstre) og Mikael Dorsin en liggende Steffen Iversen med 2-1-målet. Foto: DIGITALSPORT

BYEN MED GULLØLET 2006: Denne høsten trodde mange at Brann skulle vinne serien, for første gang siden 1963. Bergensbryggeriet Hansa trodde sterkest av alle.

De fikk trykket opp 250.000 etiketter til det de kalte Gullølet, et brygg til ære for byens beste menn. Som tapte 1–3 hjemme for Rosenborg etter at trykkeprosessen var ferdig, og som ble nummer to det året. Ølet ble faktisk servert på en sponsorbankett kvelden før den avgjørende kampen.

FORMANNEN, KONA OG TRENEREN

1979: TV2-eksperten Ivar Hoff trente Brann i 1979. Det gikk så dårlig at Hoff måtte engasjerte advokat Tor Erling Staff for å få sluttvederlaget sitt. Men oppsigelsen er mest kjent for denne perlen, Hoff forteller selv:

Les også

Doddo: - 96 prosent. Det er det vi Brann-fans vil trenge...

— Jeg ble kalt inn til formannen, som sa: – Du er en ryddig kar, Ivar, du er ikke alkoholiker og du har ikke voldtatt kona mi. Du har derimot ikke oppnådd resultater, og jeg er redd for at vi må skilles nå. Jeg svarte: Jeg vet selv at jeg er ryddig og jeg har et edruelig forhold til alkohol. Når det gjelder din kone…henne har jeg sett, så det blir ikke aktuelt!

Brann-styret med Lambert Wulf i spissen ga Trond Egil Soltvedt sparken. Da gikk Brann-tilhengerne i demonstrajsonstog med krav om at styret måtte gå av. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

STØTTETOG FOR SPILLER 1995: Det arrangeres støttetog for mye forskjellig. Men hvor mange støttetog for sparkede fotballspillere har du sett?

I 1995 stilte 200 mennesker opp i et slikt tog fra Torgallmenningen til Brann stadion. Trener Hallvar Thoresen hadde gitt Trond Egil Soltvedt sparken for illojalitet. «Soltvedt, vi elsker deg», het det i parolene i toget.

Det hjalp ikke. Mens Thoresen fikk sparken noen måneder senere, gikk Soltvedt til Rosenborg og ble stjerne der. Selvsagt.

DE SOM IKKE FIKK SPILLE

1997: Brann hadde nådd kvartfinalen i Europacupen (!), skulle spille mot Liverpool (!) og lånte like godt ut to av sine beste spillere slik at de ikke fikk spille kampene!

Les også

Ti spørsmål jeg ikke finner svar på

Klubbdirektør Knut N. Kristiansen var mannen bak sjakktrekket. Han kunne ikke reglene og forsto ikke at Birkir Kristinssons og Jan Ove Pedersens spill for henholdsvis Birmingham og Hartlepool i pausen mellom høstsesongen og europacupkampene diskvalifiserte dem fra Brann-spill mot Liverpool. Direktør «Knuten»s makt ble innskrenket, og han gikk til slutt av.

TI NULL

1996 : I 1994 tapte Brann 0–9 for Rosenborg på Lerkendal. Mange synes det var ille. 5. mai to sesonger senere ble det enda verre. Trønderne vant 10-0, et uhørt resultat.

Tabloide Bergensavisen lekte seg på desken. På førstesiden plasserte avisen bilder av ti av spillerne inni et 0-tall, med tittelen TI NULL. Bare Claus Lundekvam (utvist tidlig, på stillingen 0-4) slapp å bli hengt ut som et null.

AVTALT SPILL?

1982: Mange mål var også temaet etter Branns kamp i siste serierunde i 1982. Brann spilte i nest øverste divisjon og trengte syvmålsseier mot bergenslillebror Varegg for å passere Steinkjer og rykke opp til toppdivisjonen.

Varegg-spillerne gjorde fint lite for å forhindre at Brann vant 9–1. «Dette lukter», sa Steinkjers oppmann i avisene dagen etterpå.

Da NRK Hordaland omtalte den historiske kampen tidligere i år, uttalte kampdommer Roald Håvåg: – Jeg har forsøkt å tenke på det i etterkant, på om Varegg ikke la alt i det. Det var jo et selvmål på slutten.

Bergensavisen kåret Runar Nordmann til «Årets kødd» i 2003. Foto: NTB scanpix

– JEG HAR SLUTTET 2003: Runar Normanns navn er beryktet i norsk fotball. I 2003 spilte han i Brann. I en kamp skal han ha ropt til medspilleren Helge Haugen: «Helge! Helge! Si til Mons (Ivar Mjelde, trener) at du må byttes ut. Han ser ikke hvor dårlig du spiller!».

Det toppet seg for Normann da Mjelde satte ham på benken før en kamp i mai. Han skiftet fra sportstøy til sivile klær og ringte den første han kom på. En journalist i Bergensavisen:

— Det er Runar. Jeg har sluttet i Brann. Mons plasserte meg på benken, det advarte jeg ham mot å gjøre! Det er slutt! Jeg spiller ikke for en trener som ikke har peiling på fotball.

Davy Wathne jobbet tidligere i Bergens Tidende og jobber nå i TV 2. Han er kjent for sitt brennende engasjement for Brann. Foto: NTB SCANPIX

JOURNALISTEN SOM MÅTTE GÅ 1988: Ingen journalister er sterkere knyttet til Brann-navnet enn TV2-ankeret Davy Wathne. I 1988 jobbet han i Bergens Tidende.

Etter at Brann hadde tapt sine fire første seriekamper og lite overbevisende slått Voss i 1. runde i cupen, skrev Wathne: «Hvis Brann kommer til cupfinalen i år, skal jeg gå barbeint til Oslo».

Brann kom til finalen. Wathne måtte gå. I et møte før ferden startet sa han til Brann-kaptein Arne Møller:

— Jeg kan ikke gå 50 mil, da dauer jeg.

— Gå i hvert fall over fjellet, kommanderte Møller og gikk med på at den eplekjekke kunne kjøres på deler av ruten til Oslo.

Da journalisten gikk fra Grieghallen i Bergen sentrum noen dager før finalen, ble det skutt salutt fra Skansen. Flere tusen hadde møtt opp for å se på.

Selv om det var lemenår, og journalisten ifølge seg selv «vasset i døde lemen», fikk turen en lykkelig slutt: Wathne samlet inn over én million kroner til Barnekreftforeningen i Bergen. I en pårørende-leilighet foreningen kjøpte for pengene, står den ene av joggeskoene han brukte – forgylt.

SPARKEN? ELLER IKKE? JO, SPARKEN!

1987: Engelskmannen Tony Knapp fikk sparken etter et herlig rot som nesten bare kunne ha skjedd i Bergen.

Følg med nå: Et styremedlem fortalte en venn at han mente at Knapp måtte gå. Vennen fortalte det videre til spilleren Erik Solér. Soler fortalte det til Knapp. Og Knapp fortalte det til flere aviser, til tross for at han ble forsikret om at det var uaktuelt å sparke ham.

Men da styret forsto hva Knapp hadde gjort utad, mente de at han var illojal og sparket ham likevel. Tidspunktet det skjedde på var Brann verdig: Dagen etter at Knapp hadde ledet klubben til cupfinalen!

– Det triste med dette er at jeg ikke får møte Kong Olav, sa den avskjedigede i et intervju med Bergens Tidende.

Kilder: Bergens Tidende, Bergensavisen, NRK Hordaland, Davy Wathne

Publisert
  1. Eliteserien
  2. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Her er Branns verste mareritt

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk3091294145-439
9FK Haugesund30116133951-1239
10Brann3099124049-936
11Sandefjord Fotball3098133143-1235
12Sarpsborg 083088143343-1032
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN