Tror Hushovd fryktet konflikt med Armstrong

Verken Mads Kaggestad eller Harald Tidemann Hansen vil gi Hushovd kritikk for valget om å holde tett om Armstrongs betroelser.

Lance Armstrong og Thor Hushovd var gode venner. Hushovd gikk ikke videre med Armstrongs dopinginnrømmelser.
  • Roald Ankersen
  • Pål Wollebæk Jørgensen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Thor ble satt i en veldig ubehagelig situasjon, og dette ble et veldig vanskelig dilemma for ham. De var kamerater. Etter at han fikk vite det tror jeg Thor distanserte seg fra ham. Utad ble han i hvert fall mer ullen om forholdet dem to i mellom. Jeg tror Thor hadde sagt i fra Lance sin aktive periode, sier sykkelpresident Harald Tidemann Hansen.

I boka som kommer i bokhandelen torsdag forteller Thor Hushovd at Lance Armstrong innrømmet dopingbruken for ham halvannet år før amerikaneren la alle kortene på bordet

- Du vil ikke gi ham kritikk for at han ikke varslet den gang?

— Selvfølgelig kan man si at han burde sagt i fra, samtidig var han i en klemme. Jeg tror ikke Thor synes noe om situasjonen han ble satt i, svarer sykkelpresidenten.

Les også

Armstrong innrømmet doping for Hushovd

Mads Kaggestad er ekspertkommentator i TV2 og tidligere lagkamerat med Thor Hushovd i Credit Agricole. Kaggestad har de siste årene markert seg som sterk antidopingforkjemper. Også han er forsiktig med kritikk av Hushovd .

— Jeg vet ikke hva Thor har tenkt, men jeg kan gjøre noen antakelser. Min første antakelse sier at Thor på den tiden var på jakt etter ny kontrakt. Han visste at BMC hadde den største pengesekken, og var aktuell som fremtidig arbeidsgiver. Sjefen der, Jim Ochowicz har alltid hatt et nært forhold til Armstrong. Det kan være Thor tenkte at det kunne ødelegge for hans egen fremtid, sier Kaggestad.

Privat samtale

Han peker også på at Armstrong hadde en enormt sterk posisjon i sykkelmiljøet, og at han nådeløst angrep dem som gikk ham i mot. For Hushovd ville en konflikt med Armstrong være veldig energikrevende.

— Thor satt på potensielt sprengstoff. Om han gikk ut med det, så ville det gitt enormt med støy, sier Kaggestad.

Han mener også Hushovd ikke er en som bringer videre det som er sagt i en privat samtale.

— Jeg tror ikke på Thor hvis han sier at han ikke har hatt mistanke til Lance før han fikk innrømmelsene. Men dette ble sagt i en privat samtale og Thor er ikke den som har behov for å eksponere private samtaler, sier Kaggestad.

Frykt for å snakke

- Er ikke denne tausheten om andres doping et av sykkelsportens store problem?

— Frykten for å snakke finnes over alt. Man kan vikle seg inn i noe som tar altfor mye energi, sier Mads Kaggestad.

- Hva hadde du gjort?

— Hvis jeg hadde vært der, så hadde sikkert jeg også blitt lamslått. Sannsynligvis hadde Thor og jeg kikket på hverandre uten å si noe mer. Så hadde vi tatt det opp på kammerset etterpå. Det riktige ville vært å be Armstrong selv om å gå til antidopingmyndighetene, men jeg skjønner at Thor ble satt ut, påpeker den tidligere proffsyklisten.

Les også

Hushovd brukte 140.000 på hårtransplantasjon

Antidoping Norge mener de som vet noe om doping bør gå til dem med en gang.

— Vår holdning er at de som vet noe bør varsle antidopingmyndigheter med en gang. Om de gjør det får være opp til den enkelte. Det å varsle er avgjørende for å få en ren sykkelsport.

— Det er positivt at han sier det i 2014. Det er bedre enn å ikke si noe. Det kan si noe om at det er et annet klima for å fortelle om doping i sykkelsporten i dag enn i 2011. Det er positivt.

Publisert
  1. Thor Hushovd

Les mer om dette temaet

  1. Ga blaffen i BMCs alkoholforbud

  2. Hushovd ga Kristoff 50.000 kroner etter VM-gullet

  3. Hushovd: - Jeg gikk alltid sulten i mine første år som proff

BT anbefaler

Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

Bak talentfabrikken ligger en dyster historie.

LES SAKEN