«Er det egentlig nødvendig å signere en merittert og kostbar spiller etter Demidov?»

27 mål slapp Brann inn i 2016. Det er sensasjonelt få. I mange år drev Brann og slapp inn nesten det dobbelte. Rødtrøyene var viden kjent for sin rause tilnærming til sine motstandere.

FORSVINNER: Vadim Demidov spiller ikke i Brann kommende sesong. Bør han erstattes? Til venstre står Daniel Braaten.
  • Doddo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Med Lars Arne Nilsen som trener ble det staket ut en ny defensiv kurs. Han fikk satt en stopper for alle de unødvendige baklengsmålene. En kynisk og krevende og smart taktikk lå bak, og til å gjennomføre den fikk han god hjelp av Demidov og Acosta.

De to var Branns beste og viktigste spillere i år. Selv om Acosta ikke er noe teknisk vidunder, og selv om Demidov mangler hurtighet, kompenserte de med klokskap og kraft.

Les også

Carew får stor rolle i NRK-satsing: - Jeg er veldig stolt

Da jeg satt og så om igjen alle målene fra årets sesong oppdaget jeg at to nevnte herrene knapt nok var involvert i Branns baklengsmål. Når Brann først slapp inn mål, var det ikke i midtforsvaret det ble gjort feil. Det sier seg selv at Demidov ikke blir en enkel mann å erstatte, men umulig blir det ikke. Det beviste Jonas Grønner med all tydelighet da han fikk muligheten, og det fikk han ofte.

Tolv ganger fikk midtstopperreserven starte, og det svekket ikke Brann. Det var nesten ikke mulig å merke at Acosta eller Demidov var borte.

BTs Brann-blogger, Doddo.

La meg skyte inn, før jeg går videre inn på Jonas Grønners rolle, at forsvarssuksessen selvfølgelig handler om langt mer enn dyktige forsvarere. I 2016 var det helt lag som prioriterte det defensive. Fra Jakob Orlov på topp til Piotr Leciejewski i buret, og Sivert Heltne Nilsens spill og rolle som en femte forsvarer hadde spesielt stor betydning for defensive tryggheten i Brann-forsvaret.

Grønner for god til å være back up

Demidov forsvinner, og Brann har allerede startet jakten på en erstatter. Men er det egentlig nødvendig signere en merittert og kostbar spiller når de allerede har Jonas Grønner i stallen? Har ikke U-landslagskapteinen bevist i år at han er god nok?

Hvis du nå tenker at han beviste det motsatte i 2014, at han ikke er kapabel til å være en bærebjelke i Brann, så forstår jeg innvendingene. I nedrykkssesongen sto han ikke bare for én personlig feil, men mange. Men han har vokst siden den gangen, han har blitt en langt mer moden spiller.

Les også

Sjakkstjerne utropte Karjakin til vinner. Så kom Carlsen tilbake på utrolig vis

Og han har fått en ny trener.

Mange av feilene som Grønner gjorde i 2014 skyldtes Rikard Norlings risikable spillestil. Personlige feil ble begått omtrent av alle som var involvert defensivt, inkludert Vadim Demidov. Brann spilte uten sikring, så når det oppsto feil, ble de som oftest fatale.

Brann kan ikke flotte og fjonge seg på overgangsmarkedet. De må prioritere hardt, og er – med tanke Jonas Grønners fremgang, og på Pallesen Knudsens retur fra det vellykkede oppholdet i Åsane – en ny midtstopper det de bør prioritere?

Jonas Grønner er rett og slett for god til å være back-up nok en sesong, og for at han skal ta nye steg så trenger han tillit. Som han selv sier:

— For å ta det neste steget, trenger jeg tillit, og jeg vil ta det steget i Brann.

Det håper jeg han får muligheten til.

Jonas Grønner vil være i Brann.

Og Rune Soltvedt trenger ikke å gå over bekken etter vann.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk