Sjakk-ekspert: - Carlsen favoritt uansett hvem han møter

Torsdag starter kampen om å få bli Magnus Carlsens motstander i VM-kampen i november.

VM-KLAR: Magnus Carlsen, som her jubler for lynsjakk-triumf i Berlin, er klar for VM-kamp i november. Torsdag starter kandidatturneringen som avgjør hvem som blir hans motstander.
  • Kjetil Flygind
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Åtte spillere kjemper om én billett til VM-kampen som spilles i New York i november.

I 20 dager skal deltagerne kjempe om å få møte Magnus Carlsen. Kandidatturneringen spilles i Moskva.

Blant de åtte finner vi indiske Vishy Ananad som Carlsen har slått i VM-kamp både i 2013 og 2014. I tillegg Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Veselin Topalov, Anish Giri, Sergej Karjakin, Peter Svidler og Levon Aronian.

Aronian kommer inn på såkalt "wild card", bestemt av kandidatturneringens sponsor.

Advarer mot Karjakin

Sjakkspiller og ekspert, Simen Agdestein, mener det peker seg ut én spiller.

— Sergej Karjakin kan være den vanskeligste for Magnus å møte i en VM-kamp, og er i mine øyne favoritt av de åtte. Men Magnus Carlsen vil være favoritt uansett hvem han møter, sier Agdestein.

Slik vurderer stormesteren de åtte kandidatene:

Vishy Anand:

— Det ville vært helt utrolig om han skulle komme til en VM-kamp igjen. Mirakler kan skje. Det kan hende det holder å vinne to-tre partier, det kan han klare. Han er proff og har gode hjelpere rundt seg, men spiller ikke kreativt. Han spiller på forberedelser og er sterk på det.

Fabiano Caruana:

— Han er nevnt som kronprinsen. og han kan nok vinne flere partier. Han kan vinne turneringen også, hvis han er i form. Men han gjør mange tabber. Det er spesielt å gjøre så mange tabber som han gjør. Det gjør at jeg ikke klarer å ta ham helt seriøst. Det kan gå begge veier.

Hikaru Nakamura:

— Han er en gigantisk skrue. Han har sin helt spesielle spillestil. En slags light-versjon av Caruana. Jeg klarer ikke å forestille meg at han skal vinne og bli en verdig utfordrer for Magnus Carlsen. Han gjør mye rart.

Veselin Topalov:

— Han er for gammel. Jeg klarer ikke å forestille meg at han skal vinne.

Anish Giri:

— Han er en supersmart fyr, spiller dønn solid. Han kan fort vinne to-tre partier, og dermed hele turneringen. Men jeg føler det er for tidlig for ham.

Levon Aronian:

— Han blir ofte nevnt, men han har sett toppen og er på vei ned føler jeg.

Sergej Karjakin:

— Han kan være den farligste. Han har bred støtte i Russland og mange hjelpere. Han er sterk i åpningene, og spiller solid. Det kan være den vanskeligste for Magnus å møte. Han er ikke så spennende, men veldig solid. Han er min favoritt til å vinne turneringen, sammen med Caruana.

Pjotr Svidler:

— Det er imponerende at han er der. Det er en mirakelmann som har vunnet det russiske mesterskapet mange ganger. Jeg tror det blir for enkelt for Magnus hvis han skulle vinne turneringen. Han er ikke sterk nok, han har sine svakheter.

— Mange vil nok si at Magnus mot Caruana er drømmekampen, men jeg tror Karjakin er bedre og også vanskeligere å møte for Magnus, legger Agdestein til.

For stort press

NRK-ekspert Torstein Bae tror derimot det blir enten Aronian eller Caruana som møter førsterankede Carlsen i New York:

— Caruana er yngre enn Magnus, har vist et høyt toppnivå, men han har ikke hatt den samme stabiliteten som Magnus og har ramlet litt bak på rankingen. Aronian er meget rutinert spiller som har vært i verdenstoppen i mange år. Men har ikke fått det helt til å klaffe i disse sammenhengene. Kanskje har presset vært for stort. Men han er en voksen kar som kan klare å håndtere dette nå, sier Bae.

Han holder den japansk-fødte amerikaneren Hikaru Nakamura som en outsider.

— Magnus er uansett favoritt. Han har vunnet to VM-kamper, er nummer en på rankingen, sier eksperten.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport - seriestart spesial - hvor vi teller ned til fredagens seriestart i eliteserien:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bekreftet: Her skal sjakk-VM spilles

  2. Carlsen sikret seg turneringsseier med remis

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN