Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

Verdenstreeren bytter land. Nå håper amerikanerne at USA vil bli sjakkens nye kraftsenter.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana er to av verdens mest geniale sjakkspillere.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Magnus Carlsen har så langt i 2015 vist seg mer enn verdig sin dominante posisjon på verdensrankingen.

Nå virker det som at Carlsens største trussel kan komme fra stormakten USA de neste årene.

Hikaru Nakamura (til venstre) var USAs suverent beste spiller for et år siden, men de siste månedene har både Wesley So og Fabiano Caruana byttet til USA. Her er Nakamura sammen med Magnus Carlsen på en autografsignering i sammenheng med Sinquefield Cup i 2014.

Hikaru Nakamura (nummer fire på verdensrankingen) og Wesley So (nummer syv) representerer allerede USA, og denne uken kom nyheten om at Fabiano Caruana (nummer tre på verdensrankingen) har bestemt seg for å bytte fra Italia til USA.Caruanas skifte kommer etter månedsvis med spekulasjoner. USAs fremstøt mot Caruana ble i mars harsellert med i det populære talkshowprogrammet «The Daily Show», der programleder Jon Stewart skrek ut «USA kjøper opp nerder!».

Etter at Caruana-nyheten sprakk tirsdag kom Carlsen med følgende melding på Twitter: «Så USA kjøper faktisk opp nerder!».

Les også

Lykke-Merlots (6) sjakkbragd har nådd britisk presse

Koster nesten en halv million

Ifølge New York Times koster det 61.000 dollar (rundt 450.000 kroner) for Caruana å bytte fra Italia til USA.

Det har blitt spekulert om hvorvidt det er sjakkinvestoren Rex Sinquefield, som er mannen bak den årlige storturneringen Sinquefield Cup i St. Louis, som har betalt summen.

Overgangen er ennå ikke formalisert, men kun detaljer gjenstår.

— Jeg er absolutt henrykt over å representere USA igjen. Jeg vil gjerne takke alle som gjorde dette mulig, og jeg ser frem til et spennende nytt samarbeid, sa Caruana i en pressemelding fra det amerikanske forbundet etter offentliggjøringen.

- Carlsen er «sjakkens Tiger Woods»

Caruana vokste opp i Brooklyn, men dro til Europa som 12-åring for å øke sjansene for en karrière i toppen av internasjonal sjakk.

Les historien om Fabiano Caruana: «Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien».

Nå håper imidlertid amerikanerne at USA vil bli sjakkens nye kraftsenter.

— Dette er historisk, sa direktør Jean Hoffman i det amerikanske sjakkforbundet, i henvisning til at USA aldri har hatt tre så gode spillere før.

Business Insider skriver at sjakken nå er på vei inn i en «ESPN-alder», det vil si en tid der spillet også markerer seg på TV-skjermene.

Til tross for at USA er i ferd med å etablere et supert sjakklag, skriver Business Insider at Magnus Carlsen fortsatt er det største trekkplasteret. Nettstedet omtaler verdensmesteren som «ungdommelig», «karismatisk» og «sjakkens Tiger Woods».

Les også

Kompisen om Carlsens spesielle evne: - Det er helt pussig

Agdestein: — «Sjakkboom» i USA

Espen Agdestein er Carlsens manager, og har flere ganger vært med verdensmesteren til USA, blant annet på en rekke PR-arrangementer tidligere i mai.

Agdestein tror amerikanerne er i ferd med å bli hekta på sjakk.

Espen Agdestein er Magnus Carlsens manager.

— Det er jo allerede en «sjakkboom» i USA, det er mye sjakkspilling i skolene. I New York-området finnes det nesten ikke skoler som ikke har sjakkprogram. Samtidig er det viktig at barna har forbilder, det er stimulerende. Det er også viktig at sjakken får gjennomslag i media, at det blir bedre produksjoner, og lettere tilgjengelig for folk, som det har blitt i Norge, sier Agdestein til Aftenposten.Han mener sjakken lenge har hengt etter andre sporter, og at det blir viktig å markedsføre profiler som Magnus Carlsen og Fabiano Caruana fremover.

— Det hadde ikke vært gøy å se en tenniskamp mellom Rafael Nadal og Roger Federer, hvis ingen visste hvem de var. Enhver sport trenger sterke profiler, sier Agdestein.

Neste VM i USA

Flere store sjakkturneringer vil finne sted i USA i årene som kommer. Den tredje utgaven av Sinquefield Cup i St. Louis, Missouri er én av turneringene som inngår i Garry Kasparovs hjertebarn Grand Chess Tour, som også består av Norway Chess og London Chess Classic.

I tillegg er det planlagt at VM-kampen i 2016, der Magnus Carlsen skal forsvare sin verdensmestertittel fra Sotsji, skal spilles i USA.

— Det er bestemt, men byen er usikker. Den avklaringen holder på nå. Det blir veldig spennende, sier Agdestein.

Både Nakamura, So og Caruana er mulige motstandere for Carlsen i den kommende VM-kampen.

De må i så fall først ta seg videre gjennom kandidatturneringen som skal spilles tidligere i 2016. USA skal også være en aktuell vertsnasjon for denne turneringen.

Publisert
  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen

Les mer om dette temaet

  1. Carlsen hyller kompisen etter turneringsseier: - Virkelig fortjent!