Gyan syndebukk i Ghanas VM-exit

<p>På overtid i andre ekstraomgang kunne Asamoah Gyan sendt Ghana videre til semifinalene på et straffespark. Bommen førte til straffesparkkonkurranse der Uruguay vant 4-2.</p>

Ghana's Asamoah Gyan (L) reacts after missing a penalty kick during extra time in the 2010 World Cup quarter-final soccer match against Uruguay at Soccer City stadium in Johannesburg July 2, 2010. REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) Scanpix

 1. AVGJORDE: Sebastián Abreu satte inn det siste straffesparket på arrogant vis. Scanpix

 2. UTRØSTELIG: Asamoah Gyan må hjelpes av banen etter tapet. Scanpix

Da de fleste hadde belaget seg på straffesparkkonkurranse i kveldens kvartfinale, på stillingen 1-1 på overtid i den andre ekstraomgangen, eksploderte kampen.

Det hele startet med en kanonade fra Ghana mot Uruguays mål, som tilslutt førte til straffespark for Ghana etter at Suárez stoppet ballen med hånden. Ajax-spiss Suárez måtte forlate banen med rødt kort.

SUÁREZ' HANDS: Luis Suárez (lengst til venstre) redder med hånda på streken, og Ghana får straffe. (Foto: Scanpix)

Asamoah Gyan kunne blitt Ghanas store helt om han scoret på straffesparket, men han skjøt i stedet knallhardt i tverrligeren og over mål.

(saken fortsetter)

SMELLER BALLEN I TVERRLIGGEREN: Asamoah Gyan bommer på straffe i kampens siste sekund. (Foto: Scanpix)

I straffesparkkonkurransen avgjorde Sebastián Abreu på Uruguays sjette straffespark med en arrogant chip midt i mål. Da hadde blant annet den tidligere Fredrikstad-spilleren Dominic Adiyiah brent straffespark for Ghana.

– Vi har skrevet oss inn i historien. Vi er blant de fire beste lagene. La vårt land og folk glede seg over dette, sa Abreu.

– Dersom jeg er velsignet fra oven for å hjelpe Uruguay, så tar jeg hjertelig imot det. Vi har vokst fra kamp til kamp så langt i mesterskapet, fortsatte Uruguay-helten som ikke maktet å holde gledestårene tilbake.

– Måten vi jobbet sammen på og det at vi er klar for semifinale i VM er helt utrolig, sa Uruguay-stjernen Diego Forlán.

– Slik er fotball. Vi hadde en enorm mulighet, men dere så hva som skjedde, sukket Ghanas landslagssjef Milovan Rajevac.

(saken fortsetter)

MÅTTE SE SEG SLÅTT — TIL SLUTT: Anthony Annan spilte nok en god kamp for Ghana. Her i kamp med Uruguays Egidio Arévalo. (Foto: Digitalsport)

Uruguay best ut

Uruguay startet best i kveldens kvartfinale på Soccer City. Kvarteret ut i kampen kunne de lyseblå fra Sør-Amerika gått opp i ledelsen etter at et skudd som gikk via en Ghana-forsvarer. Halvtimen ut i kampen var Ghana-forsvareren Isaac Vorsah centimetre fra å gi det afrikanske laget ledelsen. Det virket som det skulle gå mot 0-0 til pause, men på overtid sendte Sulley Muntari afrikanerne til himmels med et langskudd.

(saken fortsetter)

SCORET FØRST: Sulley Muntari førte Ghana i ledelsen. (Foto: Scanpix)

Fra 35 meters hold dundret Inter Milan-spilleren ballen rett i mål til høyre for Uruguay-keeper Fernando Muslera. Et godt skudd fra ghaneseren, men absolutt et skudd som Muslera i det minste burde slått ut til corner.

Alt om VM får du her:

Det gikk ikke mer en ti minutter før Uruguay var àjour. Ghana-keeper Kingson har tidligere fått skryt for godt VM-spill, men frisparket fra Diego Forlán som endte i 1-1 burde ghaneseren ha stoppet. Når det er sagt virket det som Kingson ble lurt av Jabulani-ballens uforutsigbare ballbane.

(saken fortsetter)

SCORET IGJEN: Diego Forlán mottar Luis Suárez' hyllest etter 1-1. (Foto: Scanpix)

Resten av andre omgang ble en jevn affære uten de store sjansene. Dermed gikk det til ekstraomganger i Soccer City. Der fikk vi dramatikken med Suárez' hands og Gyans straffebom før det gikk til straffespark-konkurranse.

Slik kom straffesparkene:

 • 1-0 Diego Forlán skjøt Uruguay iskaldt i ledelsen.
 • 1-1 Asamoah Gyan utlignet ved å klistre ballen i krysset. Samme Gyan misbrukte straffespark på overtid i 2. ekstraomgang.
 • 2-1 Mauricio Victorino banket inn Uruguays andre straffe.
 • 2-2 Fernando Muslera i Uruguay-målet gikk rett vei, men maktet ikke å stoppe Stephen Appiahs forsøk.
 • 3-2 Andrés Scotti skjøt midt i mål, men fikk ballen forbi Ghana-keeper Richard Kingson som gikk tidlig.
 • 3-2 John Mensah med minimalt tilløp. Svak avslutning som er enkel for Muslera å stoppe.
 • 3-2 Maximiliano Pereira skjøt høyt over.
 • 3-2 Dominic Adiyiahs forsøk blir stoppet av Muslera, som igjen gikk riktig vei.
 • 4-2 Sebastián Abreu setter inn det avgjørende straffesparket med venstrefoten.

– Vi er veldig glad. Gutta fortjener alt. I dag spilte vi ikke bra, men det ser ut som det er noe som driver oss framover. Det må være styrken og samholdet som disse gutta har, sa Uruguays landslagssjef Oscar Tabárez.

Uruguay møter Nederland i semifinale tirsdag.

REDDER FRA ADIYIAH: Uruguays keeper Fernando Muslera. (Foto: Scanpix)