Eksperter: Brann kan ikke gjøre butikk på spillerne sine

Sportssjefen er uenig og tror et gigantsalg kan komme innen få år.

HVEM KAN SELGES?: For få år siden hadde Brann håp om å tjene store penger på spillere som Kasper Skaanes (fra h.), Kristoffer Larsen (skjult), Jonas Grønner og Kristoffer Barmen. Nå mener eksperten at markedsverdien til spillerne på Stadion stort sett er liten. Foto: Ørjan Deisz
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Brann, som de fleste klubber i Norge, sikter på å være en klubb som tjener penger på spillersalg. Et mål med talenutviklingen i Brann, er å skape spillere de kan tjene penger på. Akkurat nå mener flere eksperter at Branns spillergruppe er usedvanlig lite attraktiv for andre klubber.

— Jeg klarer ikke å se at det er noen potensielle storsalg i Brann-stallen, sier Stig Thorbjørnsen. Han var tilknyttet Rosenborg som speider i mange år, men jobber nå for den italienske storklubben Udinese.

LES OGSÅ:

Les også

Derfor liker Brann-sjefen å holde spillerne usikre

Les også

Haugesund-sjefen la spesielt merke til én Varegg-spiller

Les også

Nå er Brækhus trygg nok til å love kamp i Bergen

TV-ekspert og tidligere sportsdirektør i Fredrikstad, Joacim Jonsson, har det samme synet.

— Brann hadde i utgangspunktet en del «gylne gutter» - lokale, egenutviklede spillere som kunne blitt en gullgruve for dem. Problemet er at ingen av dem har tatt steget, mener Jonsson.

Han nevner Fredrik Haugen (23), Kristoffer Barmen (22), Kasper Skaanes (21) og Jonas Grønner (22).

— Ingen av dem er pur unge lenger, og det gjør salgspotensialet mindre, sier Jonsson.

Nådeløs ekspertdom - Brann uenig

Thorbjørnsen mener det aldri har vært spesielt stort.

— Denne gylne generasjonen i Brann er ikke så gyllen. Det viser seg ofte at de man har hypet opp til slutt blir middelmådige eliteseriespillere, melder Thorbjørnsen.

På mer generell basis sier han:

— I Norge har vi et problem med at vi snakker opp spillere alt for mye fra de er 18-19 år. Problemet er at 90 prosent av dem som snakkes opp ikke blir så gode.

- Er toget gått om du er 22-23 år og spiller på et greit nivå i eliteserien?

— Det blinker i alle fall et rødt lys, mener Thorbjørnsen.

Branns sportssjef, Rune Soltvedt, er uenig med ekspertene.

— Jeg tror det er potensial for salg i stallen. Det er klart sjansen er mindre for dem som er i 30-årene, enn for de unge, men dette handler om hvordan de presterer. En som er 28, 29 eller 30 år blir interessant for andre klubber hvis han presterer, sier Soltvedt.

Tror på supersalg innen få år

- Har Brann fått nok igjen for sine unge talenter de siste årene?

— Vi håper fortsatt på at det skal skje. Andreas (Vindheim) fikk vi en veldig god avtale på. Det er klart vi håper på å få en spiller som kan generere 50 eller 100 millioner kroner. Det ideelle er en som blir så god at han først vinner noe med Brann, og så blir solgt videre, sier Soltvedt.

- Føles det langt unna per i dag?

— Nei, jeg tror at alt er mulig, men om det blir om ett, to eller fire år... Det er en ambisjon vi har å utvikle unge spillere som faktisk har det potensialet i seg, at vi kan selge dem til en topp fem-liga i Europa der det er mye penger i potten.

I 2015 solgte faktisk Brann for 12 millioner kroner. Midtbanespilleren Stéphane Badji, som gikk til tyrkisk fotball, ga omtrent halvparten av salgsinntektene. Marcus Pedersen var også et millionsalg, og det egenutviklede talentet Andreas Vindheim gikk til Malmö for en millionsum som også har vokst i etterkant. Vindheim er kanskje det «beste» salget av dem som har kommet gjennom Branns egne rekker de siste årene. Verken Bård Finne eller Emil Hansson ga særlig til inntekter da de forsvant til henholdsvis tysk og nederlandsk fotball.

Thorbjørnsen mener «systemet» jobber mot Branns mål om store salg.

— De største talentene blir hentet til utenlandske akademier i tenårene. Og forbud mot lange kontrakter gjør at Brann ikke kan signere en svært talentfull tenåring for fem år, for eksempel. Dette taler mot at Brann kan utvikle spillere og selge dem dyrt til utlandet når de er 20-22 år, da får ikke Brann pengene de drømmer om, sier han.

Sportssjef Soltvedt og Brann har helt bevisst hentet rutinerte og eldre spillere til laget. I den flaue nedrykkssesongen brukte Brann mange unge spillere, og klubbens evaluering konkluderte med at alderssammensetningen i laget var feil.

— Etter det tok vi grep. Vi har solgt flere unge spillere. Derfor er ikke dette temaet noe vi tenker alt for mye på i posisjonen vår nå, der vi prøver å etablere oss i eliteserien, sier Soltvedt.

Mener Vega er mest attraktiv

Både Jonsson og Thorbjørnsen mener Deyver Vega, som kom fra costaricansk fotball, er den som mest realistisk kan selges med god gevinst fra dagens Brann-stall.

— Han har en spillestil og nasjonalitet som gjør ham interessant. Men han må vise kvalitet, sier Thorbjørnsen.

Vega kan være den mest interessante. Han har spisskompetanse og x-faktor, sier Jonsson, som har sett Vega spille både for klubb og landslag tidligere.

— I Costa Rica var han fryktelig ujevn i spillet sitt, men han har et internasjonalt snitt over spillet sitt, sier Jonsson.

Søndag skal Brann spille mot Tromsø på bortebane.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk