- Kan bli en enorm nedtur for norsk langrenn

<br></br><br></br><p>Taper mye om Northug gir seg tidligere enn planlagt.</p>

Trondheim 20120204.Norges Cup helg i Trondheim. Tjue centimeter nysnø sørger for tøffe forhold under lørdagens 15km fri i Granåsen, Trondheim. Petter Northug jr.(bilde) slett seg til 15plass i snøværet 1:19 bak gullgutten Finn Hågen Krogh. Etterpå stakk han til skogs uten å snakke med media for andre dagen på råd. Her med pappa John(tv)Foto: Ned Alley / Scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

I dag skrev Adresseavisen at landslagsledelsen frykter at Petter Northug skal legge bort langrennsskiene tidligere enn hva som har vært tanken til nå.

– For Petter er oppmerksomhet og presse en pest og en plage, men han må bare lære å leve med det, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Om Norges mest profilerte idrettsutøver skulle få nok, vil det får store økonomiske konsekvenser for norsk langrenn.

Les også:

Fargeklatten

— Han er fargeklatten skisporten sårt trengte. Han sitter ikke og drikker melk og spiser fiber hele tiden. Det er nok utøvere som går på riktig kosthold, er kjernesunne og A4-utøvere. Han representerer noe annet enn de andre løperne, sier Lasse Gimnes, styreleder i Sponsor- og Eventforeningen til Aftenposten.no.

Han tror norsk langrenn vil få store problemer med å erstatte en utøver som Northug.

— En slik fargeklatt, som også leverer sportslige resultater i verdenstoppen, er vanskelig å finne. Det blir en enorm nedtur for norsk langrenn om Northug gir seg, sier Gimnes.

Han sier Northug snakker ”uten et filter foran kjeften”, og har en person og verdier som også slår an blant unge og urbane.

Gimnes klarer ikke å komme på andre norske utøver de siste 15 årene som har hatt posisjonen til Northug.

— Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang når ikke opp til Northug. Også Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus var andre typer.

— Han gjør også at det selges flere aviser, flere leser sakene på nett og mange vil se ham på TV. Dermed skaper han også penger til mediene.

Les også:

- Trodde alt var greit

Den store medieeksponeringen er en av hovedingrediensene i suksessoppskriften om sponsorobjektet Northug.

— Ja, etter min smak så lager vi nok litt for mye hysteri rundt Northug. Samtidig er det forståelig, for han er en så helt spesiell utøver, sier Reidar Sollie, leder av Norske Sportsjournalisters Forbund.

Han mener trønderen drar norsk herrelangrenn alene, og sier Northug-hysteriet i Sverige er en god indikator på statusen Norges beste skiløper har fått.

Helgens presseoppslag kom etter at Northug ikke ville stille opp for pressen under norgescuprennene i Granåsen, i tillegg dukket han aldri opp på seierspallen søndag.

— Jeg er overrasket over at de ikke hadde et mer pragmatisk forhold til det i helgen. Fem minutter med de få journalistene som hadde møtt opp hadde sikkert vært nok.

— Hvordan er forholdet mellom Northug og norske journalister nå?

— Slik jeg har forstått Northug og Otto Uhlset (Northugs pressetalsmann), så har de ikke noe å utsette på sportspressen. Jeg er litt overrasket over at det har låst seg igjen nå. Men det ble laget et godt rammeverk før verdenscupsesongen, og det har fungert godt.

- Hva bør gjøres nå?

— Det er viktig å få det inn i rammeverket igjen før Vasaloppet. Da kommer oppmerksomheten til å bli enorm igjen, sier Sollie, som ikke utelukker at representanter fra pressen kommer til å ta kontakt med leiren til Northug.

Publisert: