Ante ikke at de ble filmet. Nå vekker OL-kysset oppsikt i USA.

Øyeblikket beskrives som historisk.

Gus Kenworthy trakk på skuldrene etter at OL-medaljen glapp. I etterkant fikk kysset med kjæresten Matthew Wilkas mest oppmerksomhet. REUTERS

Freeskifinalen natt til søndag endte med gull til Øystein Bråten. Men i USA var det noe helt annet som fikk mest oppmerksomhet.

Før kvalifiseringsfinalen fanget nemlig TV-kameraene opp at den amerikanske stjernen Gus Kenworthy kysset sin kjæreste Matthew Wilkas.

Kysset får massiv oppmerksomhet i USA. Store medier som CNN, Washington Post og Time har omtalt saken. Mange har tatt til orde for at øyeblikket har en symbolsk betydning.

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold Ingvild Endestad opplever Kenworthy-kysset som betydningsfullt.

– Jeg tenker hvert fall at det er viktig for ham å gjøre det. I tillegg er det viktig for veldig mange andre. Hele verden har blikket rettet mot OL. Mange ser at det er mulig – og at det kan være noe fint, sier Endestad til Aftenposten.

Les også

Russer tok OLs mest omstridte medalje. Så sa han ordene som førte til etterforskning.

– Veldig stolt

Kenworthy ble til slutt nummer 12.

– Det var ikke det sportslige resultatet jeg håpet på, men jeg er veldig stolt av å kunne representere LHBT-miljøet (forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, journ.anm.) og glad for å være her med andre utøvere som gjør det samme, sier Kenworthy ifølge The Guardian.

Gus Kenworthy skuffet med en 12. plass i OL-finalen. Men han var uansett fornøyd med å være en representant for homofile. AP

I Sotsji-OL for fire år siden tok Kenworthy sølvmedaljen. Siden den gang har livet hans endret seg.

I oktober 2015 kom han ut av skapet i et intervju med ESPN. Etter det har han blitt en viktig stemme og representant for homofile.

Kenworthy har blant annet tatt avstand fra USAs visepresident Mike Pence – som er på plass i Pyeongchang. Pence er blitt kritisert for sine syn på homofiles rettigheter.

Ante ikke at ble filmet

Søndag ble Kenworthys kyss kringkastet på NBC – der millioner amerikanere følger OL i disse dager.

Kenworthy innså ikke umiddelbart at kysset ble filmet. Det gjorde heller ikke kjæresten Matthew Wilkas.

– Det er bra at det blir TV-sendt, for det normaliserer det mer. Jeg kan tenke meg at det er et enormt øyeblikk for en ung, homofil tenåring å se en kul utøver som er så åpen og stolt av seg selv. Han bryr seg ikke hva andre tenker om seksualiteten hans, sier Wilkas til TIME.

Les også

Publikum gispet da stjernen skrev OL-historie

Støttemeldingene har rent inn til Kenworthy de siste dagene. Etter at Britney Spears ønsket ham lykke til i en Twitter-melding, uttalte Kenworthy at han var så opprømt at han «ikke visste hvordan han skulle kunne konkurrere».

Tyler Oakley, som har syv millioner abonnenter på Youtube og er en kjent homoaktivist, fremhevet kysset som et «øyeblikk å feire».

– På et tidspunkt der hjemlandet hans har ledere som ikke feirer den type kjærlighet, er det viktig. Det betyr noe, sier Oakley ifølge CNN.

Skuespiller Matthew Wilkas (til venstre) og Gus Kenworthy (til høyre) har fått mye oppmerksomhet under OL. Her er paret på en prisutdeling i Los Angeles i 2017. REUTERS

Savnet homofil rollemodell

Kenworthy forteller at han hadde lyst til å komme ut av skapet under Sotsji-OL for fire år siden, men at han var «for redd».

I Pyeongchang er han én av to åpne homofile i den amerikanske troppen. Kunstløperen Adam Rippon er den andre.

Kenworthy tror det TV-sendte kysset kan ha en effekt.

– Jeg tror den eneste måten virkelig å endre oppfatninger, og bryte ned homofobi, er å bryte ned barrièrer ved å vise det (kjærligheten, journ.anm.), sier Kenworthy.

Gus Kenworthy er amerikansk freeskikjører. Han sto frem som homofil først etter OL i Sotsji. LUCY NICHOLSON, REUTERS, NTB scanpix

Det er ikke hverdagskost å se et homofilt par kysse på en amerikansk sportssending. Mange beskriver øyeblikket som historisk. Etterpå tenkte Kenworthy tilbake på ungdomsdagene.

– Jeg så definitivt ikke en homofil utøver kysse kjæresten sin under OL, og jeg tror det ville gjort det mye lettere for meg. Forhåpentligvis hjelper det andre mennesker, sier Kenworthy.

USA fikk dessuten juble for Nick Goeppers sølv på øvelsen. Han var altså nærmest gullvinner Øystein Bråten, mens canadiske Alex Beaulieu-Marchand tok bronsen.