Diack-sønn skal ha tatt millioner fra russiske utøvere

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) rammes av flere korrupsjonsanklager og nok en gang er Lamine Diack og sønnene i fokus.

Publisert Publisert

Lamine Diack som satt som president i organisasjonen til Sebastian Coe tok over, sitter i husarrest i Frankrike. Alt tyder på at de sakene som rulles opp kommer til å få konsekvenser for Diack-familien. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den ene sønnen, Papa Massata Diack, som er ettersøkt i Frankrike, men som gjemmer seg i fødelandet Senegal, har sikret seg millioner av euro fra russiske utøvere som sikret seg med «total beskyttelse» dersom de skulle feile en dopingtest.

Den tyske TV-kanalen ARD og avisen Le Monde i Frankrike avslører at seks russiske topputøvere betalte mellom 300.000 og 700.000 euro (fra 2,75 til 6,35 millioner norske kroner) til, blant andre, Papa Massata Diack. Det er store penger og alvorlige anklager som nok en gang kaster mørke skygger over IAAF.

Lamine Diack som satt som president i organisasjonen til Sebastian Coe tok over, sitter i husarrest i Frankrike. Alt tyder på at de sakene som rulles opp kommer til å få konsekvenser for Diack-familien.

Utenkelig

Omfanget av de sakene som er rullet opp innenfor internasjonal friidrett er av et utenkelig format.

— Det er snakk om organisert tildekking av positive og mistenkelige dopingsaker som det er nesten umulig å forestille seg innenfor friidretten, hevder talsmenn for ARD. De slår også fast at det hovedsakelig er utøvere fra en nasjon som er involvert i dette med begge beina. Det er russiske utøvere det er snakk om.

De nye opplysningene som er dukket opp nå, baserer seg på opplysninger i sakspapirer fra fransk påtalemyndighet som etterforsker korrupsjonsanklager mot Diack-familien.

IAAF har for omtrent ett år siden utestengt Russland fra organisasjonen. Ingen russiske utøvere fikk delta i friidretten i Rio-OL. Landet er blitt fratatt arrangementer, og fortsatt har ikke IAAF tatt russisk friidrett til nåde igjen. Mye tyder på at russerne må være ute i kulda en stund til.

Seks russere

Det som er bevist til nå er at minst seks russere har betalt store penger for å slippe ut av dopingfella som truet med å klappe sammen rundt dem.

Det gjelder langdistanseløper Lilija Sjobukhova og kappgjengerne Valerij Bortsjin, Olga Kaniskina, Vladimir Kanaikin og Sergej Kirdjapkin samt løperen Julija Zaripova.

Valentin Balakhnitsjev var friidrettspresident i Russland i 2014. Han var involvert i disse saken, og da det ble tvil om de korrupte IAAF-lederne kunne opprettholde den garantien de hadde lovet, truet Balakhnitsjev med å offentliggjøre hele avtalen, korrupsjonen og komplottet,

Den tidligere russiske friidrettspresidenten fortalte at russerne ble tilbudt en avtale om immunitet allerede i 2011 etter at det ble oppdaget 19 avvik i de biologiske passene til russiske utøvere.

— Å si at dette var en avtale er ikke riktig, for det var snakk om ren og skjær utpressing, sier Balakhnitsjev nå. Han er ikke lenger russisk friidrettspresident.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Mann siktet for drap etter at kvinne ble funnet død i Åsane

  2. Brann mener de ble snytt for minst én straffe. Her er dommerens forklaring.

  3. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet

  4. Lærer ved videregående skole smittet - 22 i karantene

  5. Hytten er 15 minutter hjemmefra: – Veien er kort, men jeg har følelsen av å være langt til fjells

  6. - Forsto at det var alvor