Dette er Norlings borteformel

Det skjedde noe i pausen i Jerv-kampen.

Rikard Norling og Brann ble i perioder overspilt av Bryne, men holdt stand. Delvis takket være en mer kynisk spillestil.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Brann lå under 0-2 mot Jerv fra Grimstad. De hadde tre håpløse omganger bak seg. Det kokte på diskusjonsfora, Doddo-bloggen flommet over av negative innlegg rettet mot spillerne og trener Rikard Norling. Så snudde det.

Det var Norling klar på allerede dagen etter. I intervjuet med BT på Kjevik, sa han «vi har forstått det nå».

— Hva var det du skjønte der?

— Vi var nede og kjente tærne skrape mot bunnen. Okei, nå er det på tide, liksom. Så presset vi oss opp mot overflaten, sier han bare.

Uten å gå i detalj om hva han sa. Men det han gjorde, er enkelt å få øye på. Han skiftet ut Alejandro Castro og Kristoffer Larsen. Satte inn Fredrik Haugen og Jakob Orlov. Han traff med byttene, og Brann spilte langt mer direkte.

Les også

Haugen skal finne seg selv

— Utelukkende

Siden har Brann virket. Og Norling har innført et slags system med et knippe spillere som egner seg bedre borte enn hjemme, og omvendt. Fredrik Knudsen er ansett som en "bortestopper", på grunn av hans ekstreme duellegenskaper. Jonas Grønner er langt mer spillende, og hans evner som igangsetter og pasningssentral kommer langt bedre til nytte på hjemmebane.

Kristoffer Larsen er hjemmeangriper, mens mer arbeidssomme Jakob Orlov og Alejandro Castro skal slite ut motstanderne på bortebane. I tillegg har Norling lagt absolutt all romantikk til side.

- Dere var kyniske mot Bryne. Er det Norling, også?

— Ja.

Fredrik Haugen og Brann klatret på tabellen etter seieren mot Bryne søndag.

— Er det nok også for deg å vinne slik? - Ja.

Svarene understøttes av det Norling faktisk gjorde i 2. omgangen på Jæren. Han la om til 4-5-1. Denne «norske» formasjonen. Det bryter aldeles med hva Norling bestandig har stått for. Selv i fjor, da Brann holdt på å rykke ned, nektet Norling å gå på akkord med sin egen «spelidé». Han ville fortsette med to spisser - da med Erik Huseklepp som en slags «vingspiss».

- Var Bryne-kampen en resultatorientert kamp for din del?

— Utelukkende, svarer treneren.

Les også

«Dyktighet skaper flaks, flaks skaper flyt»

— Vi måtte

Norling forklarer formasjonsendringen slik:

— Vi kom ikke til med spillet vårt. I og med at vi ikke fikk noen bredde i forsvarsspillet, måtte vi legge om til fem på midten.

Treneren vil holde fast med sin opprinnelige måte å spille på hjemme i Bergen. Men på utebane anser han ikke at Brann har forpliktelser knyttet til å underhold.

- Hva tenkte du om taktikken i Bryne-kampen?

— Vi hadde valgets kvaler om vi skulle følge vårt normale spillesett fullt ut i denne kampen. Vi visste vi ville få det tøft siden Bryne er pasningsorienterte. I første omgang klarte vi oss bra i perioder, når vi holdt oppe kvaliteten i eget spill. Men i andre omgang mistet vi det litt.

Og spillerne, de har ingen motforestillinger mot å sanke flere poeng enn fotballvenner når Brann skal spille utenfor bygrensene.

— Ja, vi var kyniske. Men vi vant kampen. Det er mye bedre enn å spille bra og tape, sier Erik Huseklepp enkelt.

Fredrik Haugen er enig:

— Det er betryggende at vi klarte å ta en heldig seier. Det gjelder å vinne på dårlige dager.

Branns bortekamper i 2015

Fredrikstad - Brann 1-1

Hødd - Brann 3-0

Os - Brann 1-6 (cupen)

Jerv - Brann 2-2

Bryne - Brann 0-1

Publisert: