Bøkko: - 10-12 kan vinne OL-gull

Håvard Bøkko (26) satser alt på ett kort i OL, men mener det er 10-12 andre løpere som også kan vinne 1500-meteren i Sotsji.

Serre Lunde Pedersen (f.v.), landslagstrener Sondre Skarli og Håvard Bøkko i en pause under skøytelandslagets trening i Vikingskipet på Hamar torsdag.
  • Erlend Nesje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

HAMAR (Aftenposten.no): I helgen er det NM enkeltdistanser i Vikingskipet, der det deles ut Kongepokal til både jenter og gutter.

Men det er bare er bare et lite delmål på veien mot noe som er langt viktigere for norsk skøytesport: 1500 meter lørdag 15. februar klokken 17.30 lokal tid.

Det er den distansen det er størst sjanse for norsk jubel på skøytearenaen i OL-byen.

Håvard Bøkko har den dagen som sesongens mål, mens Sverre Lunde Pedersen sier han aspirerer til medalje. På en god dag kan også han vinne.

Men begge de to norsk håpene vet det blir knalltøft. For 1500 meter er kanskje den distansen det er tøffest kamp i toppen.

— Det er 10-12 som kan vinne 1500 meter i OL. Sverre er en av dem. Han er veldig god, han har vært solid hele sommeren. I tillegg til oss er det fire nederlendere, to russere, Shani Davis, Dennis Morrison, to polakker, det er veldig mange. Og det kan fort dukke opp en koreaner også, sier Bøkko til Aftenposten.

- Er det litt gambling å satse alt på en distanse i vinter?

— Ja, det er jo det. De siste årene ha det vært knalltøff konkurranse på den distansen. I fjor var det åtte løpere som vant ni løp i verdenscup, EM og VM. Det er sykt tett og det er mange som kan vinne gull, sier Bøkko, som også mener han kan ha en gullsjanse på lagtempoen.

Ikke alt på ett kort

Sverre Lunde Pedersen har i tillegg til de to distansene også forhåpninger på 5000 meter.

— Jeg føler selv at jeg er en av dem som kan vinne medalje på 1500 meter. Men det er ekstremt mange som kan vinne den distansen. Det er tøft og det er jevnt.

- Men du satser ikke alt på ett kort, som Bøkko?

— Jeg gikk mange gode 5000-metere i fjor, jeg har gode muligheter også der. Lagtempo ligger litt mellom, det er de tre nevnte distansene jeg ønsker å prestere bra i under OL, forteller 21-åringen.

— Du må ha dagen for å prestere på den distansen. Alt må klaffe, men det kan jo være at du har den "ekstra-dagen". Men det er dette som er toppidrett, det er dette vi lever for, det er denne spenningen vi vil ha, sier landslagstrener Jarle Pedersen.

Ikke formtopp i EM

Både Bøkko og Lunde Pedersen har slitt med forkjølelse etter treningsleiren i Inzell, men sykdommen er ute av kroppen, og begge er klare til helgens NM.

Så starter OL-forberedelsene for alvor. Først blir det to ukers høydetrening i Park City, før det blir verdenscupstevner i Salt Lake City. Calgary, Astana og Berlin.

Etter nyttår er det allround-EM på hjemmebane i Vikingskipet, det blir den siste viktige konkurransehelgen fire uker før det braker løs i Sotsji.

Bøkko kommer ikke til å toppe formen til EM, selv om han mangler en sammenlagtseier i et allroundmesterskap.

— Jeg skal prøve å være i god form også tidligere. Jeg ønsker å få en god start i verdenscupen med tanke på seedingen. EM er en måned før OL og vi kommer nok til å gå brukbart. Men jeg skal ikke prikke inn formen til det mesterskapet. Det blir som det blir, sier Bøkko.

Ingen norsk skøyteløper har hatt en laurbærkransen over hodet siden Johann Olav Koss avnt allround-VM i 1994. Det er lenge siden. Sverre Lunde Pedersen mener det er på tide å gjøre noe med det.

— EM er ikke like stort som OL, men det er på hjemmebane og det er den siste skikkelig gode løpshelgen før OL. Det er absolutt mulig for både Håvard og meg å gjøre det bra der.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Outsider til OL-plass etter super-comeback

  2. Spår tidenes OL for Norge

  3. Bøkko: - Bjugn skal ha en bit av medaljen

  1. Skøyter
  2. Sverre Lunde Pedersen
  3. Håvard Bøkko
BT anbefaler

Naboene er luta lei. – Jeg ser folk komme bort her og så bare løpe igjen, fordi det stinker så fælt.

Mannskapet på turistbåten «Eric Bloodaxe» mener stanken av boss fra Mathallen gjør dem uvel og skremmer turister.

LES SAKEN