TV 2: Friske norske utøvere ble tilbudt astmamedisin

Anonyme langrennsløpere hevder at de har blitt tilbudt astmamedisin i forkant av løp forrige vinter — selv om de var helt friske.

Publisert Publisert

Langrennssjef Vidar Løfshus. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Tilbudet skal ha kommet før et internasjonalt løp. I forkant av konkurransen skal en representant for Norges Skiforbund ha sagt at alle kunne benytte forstøverapparatet, som ifølge kanalens kilder inneholdt astmamedisin.

— Vi ble mildt sagt overrasket. Hvorfor skulle vi - som er friske - bruke dette forstøverapparatet, sier løperne til TV 2.

FLERE ASTMASAKER:

UTBREDT BRUK AV MEDISIN PÅ 90-TALLET:

Les også

Siri hadde ikke astma, men ble likevel bedt om å bruke astmamedisin

Les også

Martin Johnsrud Sundby: - Måtte lære meg å leve i en krise

KRITIKK FRA KONKURRENTEN:

Les også

Kowalczyk: - Galskap at så mange unge lider av astma i et land med så ren luft

Langrennssjef Vidar Løfshus forklarer hendelsen på følgende måte:

— Dette er forebyggende helsearbeid. Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på lik linje med bruk av for eksempel Paralgin og Ibux, sier Løfshus.

På spørsmål om hvorfor astmamedisin brukes på friske utøvere, svarer Løfshus:

— Det som kan defineres som astmamedisin, og som er lovlig, brukes for å behandle luftveier. Slik at utøverne skal kunne yte sitt beste. Og så har det jo en preventiv effekt; løperne skal jo ha et liv også etter langrennskarrieren og da er det viktig at vi tar vare på helsen deres.

Han sier videre at Norge skal arrangere et seminar i høst der leger fra andre langrennsnasjoner blir invitert til å lære om den norske praksisen. (©NTB)

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Russisk langrennsstjerne om dopinganklagene: - Jeg har ingenting å skjule