Hvert målpoeng koster Zuccarello en tusenlapp resten av NHL-karrieren: – Veldig givende å ha muligheten

BJØRVIKA (VG) Han er antagelig norsk idretts best betalte utøver, og nå vil Mats Zuccarello (33) bruke enda mer av lønnen på å hjelpe barn i Norge.

TAR NYTT INITIATIV: Mats Zuccarello under et møte VG kort tid før avreise til Minnesota og NHL-sesongen, som det foreløpig er usikkert når vil starte.
  • Øyvind Herrebrøden, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Resten av NHL-karrieren – iallfall de fire sesongene som gjenstår med Minnesota Wild – setter han av 1000 kroner for hver scoring eller assist og pumper det inn i sin egen stiftelse. I New York Rangers lå han stort sett på 50 til 60 målpoeng i grunnspillet, mens debutsesongen i Wild bød på 37 målpoeng.

Zuccarello tjener rundt 50 millioner i året, noe klubben selv opplyste om da han signerte sommeren 2019. Hockeystjernens manager Kevin Skabo estimerer Zuccarellos bidrag til samfunnsformål til rundt ti millioner kroner fra 2014 til 2018.

– Men Mats engasjerer seg med flere andre veldedige formål som ikke omtales, så summen er langt mer enn ti millioner. Han er aktiv bidragsyter inn mot barn og unge i Minnesota, og var det samme i New York under hele perioden med Rangers. Jeg vet ikke om andre norske idrettsutøvere som har bidratt så mye inn mot barn og unge, både i Norge og i utlandet, sier Skabo, som har samarbeidet med Zuccarello siden 2012.

Les også

Nyoperert Zuccarello tror ikke han rekker en NHL-start i januar

Stiftelsen retter seg i stor grad mot barn og unge og tilrettelegging for at flest mulig tar del i idrett.

– Jeg synes det er veldig givende å ha muligheten. Å være heldig og være i en situasjon der du betyr noe for noen. Jeg er i en posisjon der jeg kan bruke navnet på en positiv måte og hjelpe andre. Da jeg var liten, husker jeg hvor mye jeg satte pris på å drive med idrett og bruke idretten som en del av oppveksten, svarer Zuccarello på hva det betyr for ham å kunne bidra til veldedighet.

– Idrett er en slags «tredje forelder». Så lærer du så mye av å drive med det. Struktur, det å spille på lag, masse ting, som du kan ta med inn i arbeidslivet eller livet for øvrig, fastholder 33-åringen

Han returnerer i disse dager til Minnesota med nyoperert håndledd og venter på beskjed om når NHL-sesongen skal starte.

Initiativet med en tusenlapp per målpoeng rettes også mot bedrifter og privatpersoner. Zuccarello håper flest mulig gir tilsvarende sum, og ifølge daglig leder Kristine Alcocer-Lind i Zuccarellostiftelsen opplyser at de har sikret avtale med 20 samarbeidspartnere som «matcher» bidragene fra NHL-spilleren.

– Vi opplever stor pågang fra klubber og foreldre som er rammet av redusert økonomi som følge av coronapandemien. Flere foreldre har utfordringer med å strekke til for barnas behov for idrettsdeltakelse, og at dette ofte er forbundet med skam. I Norge skal liksom «alle» ha råd til alt, men i realiteten er det ikke slik, sier hun – og påpeker at støtte fra hockeystjernens stiftelse skal sees på som et stipend.

Publisert
  1. Mats Zuccarello
  2. Ishockey
  3. NHL
  4. Veldedighet
  5. Minnesota Wild

Les mer om dette temaet

  1. Zuccarello satser på e-sport: – Må anerkjennes som sport

BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN