Thor Hushovd kjører ikke Tour de France

<p>Står over i Frankrike.</p>

Thor Hushovd hjemme i Grimstad. Her fotografert på cafeen "Smag og Behag" i Grimstad sentrum. Foto: Jon Anders Skau

  • Rune Stensland
  • Erli Berg Daneshmand
  • Espen Hansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Thor Hushovd kommer ikke til å kjøre Tour de France i år. Beslutningen ble tatt søndag kveld, men først sent mandag kveld ble den offentliggjort via hjemmesiden til BMC.

Det blir første gang Tour Hushovd ikke stiller i Tour de France siden han debuterte i 2001. Den gang måtte han bryte etter den 12. etappen. Siden er det blitt ti etappesire, to grønne poengtrøyer og 10 dager i den gule ledetrøya.

— Det er klart det var tøft for ham da han skjønte at Tour de France gikk fløyten, forteller Hushovd personlige trener Atle Kvålsvoll til Aftenposten.no.

  • Hushovds sjef: - Uaktuelt å la ham delta i Touren

Virus

Grimstad-rytteren har ikke deltatt i et ritt siden han brøt Giro d'Italia i mai. Det er en virusinfeksjon som setter Hushovd på sidelinjen.

Opprinnelig skulle sørlendingen syklet både Sveits Rundt 9-17 juni og Tour de France som starter 30. juni. I stedet skal Hushovd bruke Polen Rundt fra 10. - 16. juli som forberedelse til OL.

Også NM i Bergen 24. juni går uten Hushovd.

— Han har fått påvist en virus. Thor har prøvd å trene som normalt de siste dagene, men kroppen kjennes litt ustabil. Noen dager kjenner han seg fin, andre er han slett ikke på topp, sier Kvålsvoll som forteller at det er sykkelrytterens egen følelse som har vært det viktigste i forbindelse med beslutningen.

— Men alt har skjedd i samarbeid med legen til BMC, legger han til.

Lagets sjefslege, Dr. Max Testa, sier at Hushovd er i god form, men at et etapperitt som Tour de France på tre uker, ville blitt en for stor påkjenning.

— Vi tok noen tester på Mapei Sport Center etter Giroen og fant ut at han fortsatt hadde en virusinfeksjon i kroppen, sier Testa, som understreker at Hushovd nå er friskmeldt.

Hushovd sier selv at han i samråd med laget og legen står over Tour de France for å ikke risikere noe foran OL.

— Jeg trengte mer tid til å komme i form og det har alltid vært et mål for meg å gjøre det bra i OL, sier nordmannen.

(Artikkelen fortsetter)

Atle Kvålsvoll er Thor Hushivds personlige trener. (Foto: NTB Scanpix)

Kjører for Evans

Avgjørelsen om å unnvære Hushovd i Frankrike var ikke lett for BMC, hevder sportssjef John Lelangue.

— Vi ville åpenbart likt å ha ham med på laget, men etter å ha evaluert alt tror vi dette programmet skal hjelpe ham med å oppnå sine mål.

Dette er nok den største nedturen Hushovd har hatt i sin profesjonell karriere. Det er i Tour de France han virkelig har vært på topp, og han gledet seg til å være med på å forsvare den gule trøya til Cadel Evans i sommer.

— Laget kan selvsagt ikke ha med en mann som ikke er 100 prosent, understreker Atle Kvålsvoll.

Hushovd skal nå sette bort sykkelen helt en ukes tid for å komme på plussiden igjen. Deretter følger en lett treningsuke før det etter planen skal være fullt alvor igjen.

— Han satser veldig hardt på OL og VM. Med tanke på de konkurransene er dette kanskje ikke så ille, men det er jo ikke slik vi helst ville hatt det, sier treneren.

For Norge er det en fordel at Hushovd tar en pause, mener tidligere lagkamerat Mads Kaggestad. Og da tenker han på det som skal skje i London i august.

— Med denne avgjørelsen får Thor et bedre opplegg frem mot OL, så på den måten er det spennende. Hadde Thor deltatt i Touren, ville han vært en byrde for laget, og blitt for sliten inn mot OL etterpå, sier TV 2s ekspertkommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter)

Thor Hushovd får trøstende ord av Dag Otto Lauritzen (t.h). (Foto: NTB Scanpix)

Dag Otto Lauritzen var den første nordmannen som vant en etappe i Tour de France. I dag jobber han for TV 2. — Dette er trist, for Thor selv, Grimstad og for hele sykkel-Norge. Men det er en voksen avgjørelse, og det kan være lurt i forhold til OL, sier sykkelekspert i TV2, Dag Otto Lauritzen.

Den tidligere proffsyklisten utdyper:

— I en fantastisk karriere har Thor egentlig overprestert med alle bragdene i Tour de France. Det er helt naturlig at det kommer nedturer i løpet av en lang karriere – Thor en bare et menneske, ikke en maskin. Men det er klart at det ville vært ekstra stas å vinne OL med disse problemene i forkant, og Thor har vist ved en rekke anledninger at han kan komme sterkt tilbake etter nedturer.

Lauritzen håper Hushovd kan sikre seg selvtillit gjennom en etappeseier i Tour de Pologne, som starter 10. juli. Rittet i Polen består av sju etapper, og er vesentlig kortere enn de tre ukene Tour de France-sirkuset varer.

— Etter en så tung sesong er det viktig å hevde seg i toppen igjen, selv om dette rittet ikke har så stor prestisje. Jeg vil ikke spekulere i om Thor hadde droppet Tour de France om han fortsatt hadde kjørt for Cervelo. Jeg tror det handler om en totalvurdering: At OL er superviktig for Thor, at Cadel Evans vant Touren sist sesong – og at en ny gultrøye betyr mest for BMC – og også litt at Thor skal bli pappa igjen om ikke lang tid. Men Thor har helt sikkert fått være med på å bestemme dette, og ikke bare blitt kommandert ut av Touren, understreker Lauritzen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Hushovds sjef: - Uaktuelt å la ham delta i Touren

BT anbefaler

Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel – sa opp dagen den ble vedtatt

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sa de innførte fempersonersregelen i Bergen på bakgrunn av lokale smittevernråd.

LES SAKEN