Jakter på ideene som skal skape liv i Granåsen

Ikke én krone er bevilget ennå, men nå må ideene som skal gjøre Granåsen til en idrettsarena for både hverdag og fest på bordet.

Publisert Publisert

Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, vil at et framtidig VM i Granåsen skal bidra til samfunnsutvikling. Kommunen vil ha private aktører med på laget når Granåsen skal bygges ut. Foto: Jens Petter Søraa

 • Anne-Marit Dahl
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I neste uke starter en-til-en-samtalene med dem som kan ha kommersielle interesser i utbyggingen av VM-anlegget i Granåsen.

Det er satt av fire dager til samtaler i første omgang.

– Vi skal bygge et anlegg for hverdagen, der vi også skal arrangere VM. Flere utbyggere, rådgivere og leverandører har meldt seg på en-til-en samtalene, sier Geir Paulsen, utbyggingsleder i Granåsen og VM på ski.

Det er i hovedsak i området rundt den gamle sivilforsvarsleiren og dagens parkeringsplass at kommunen ønsker kommersielle interesser med på laget. Her skal det blant annet være internasjonal toppidrett, folkehelse og hverdagsaktivitet, konserter og plass for næringsinteresser.

Hvordan skal framtidas Granåsen se ut? Trondheim kommune er nå i dialog med private aktører. Foto: Illustrasjon Pir II

– Det er en veldig åpen prosess. Jeg håper mange private aktører synes at det vil være artig og interessant å være med å utvikle Granåsen. Jeg håper også at mange vil tenke visjonært, og overraske oss, legger han til.

Mer enn et ski-VM

Det var nettopp mulighetene som fins for utvikling i Granåsen som var temaet på dialogkonferansen som Trondheim kommune arrangerte rett før påske. Blant de påmeldte var blant andre Veidekke, COWI, Heimdal Eiendom AS, Koteng Eiendom As og Rema 1000. Foran de tjuetalls frammøtte i lokalene i Toppidrettssenteret, fortalte kommunaldirektør for kultur og næring, Ola By Rise, at kommunen vil sikre seg at kraften og energien i et fremtidig VM utnyttes til samfunnsutvikling på flere områder.

Lest denne? Her er den nye strategien etter VM-nederlaget (for abo)

Om Trondheim får ski-VM i 2023, blir klart 17. mai neste år.

– Områdeplanen ble vedtatt i 2016, og Granåsen skal brukes til idretts- og anleggsformål. Samtidig er vi er opptatt av å være fleksible overfor private utbyggere med finansielle muskler. De som har kommersielle interesser må få mulighet til å påvirke hvordan Granåsen skal se ut, sier Geir Paulsen, som i høst og vinter hadde fem fellesmøter med ni brukergrupper som fikk komme med sine innspill til hvordan anlegget bør og kan se ut.

– Det viktigste møtepunktet

Byplansjef i Trondheim kommune, Hilde Bøkestad, utfordret tilhørerne i salen til å tenke på Granåsen som det viktigste møtepunktet mellom byen og marka, og dermed et sted som kan hente det beste fra to verdener.

Målet er at nye Granåsen skal bli et sted for både hverdagsaktivitet og store idretts- og kulturarrangement. Dette bildet er fra vinterens world cup i hopp. Foto: Morten Antonsen/Adresseavisen

– Granåsen kan også knytte bydeler sammen på tvers, sa Bøkestad, og løftet fram planene som fins for utbygging av Kolstad, Heimdal og Tiller.

Hun ser for seg at fremtidas Granåsen vil romme en miks av funksjoner innen toppidrett, breddeidrett og folkehelse. Det skal skje i inspirerende omgivelser med inkluderende møtearealer. Byplansjefen understreket også at Granåsen er byintegrert, og må sees i sammenheng med utbyggingen av superbusstraseene.

Mulige etableringer

Geir Paulsen mener også at de som ser på Granåsen som et sted i utkanten av byen må tenke nytt.

– Det er lett å si at Granåsen ligger i utkanten, men Trondheim er ikke så stor. Granåsen har egentlig en perfekt beliggenheten, mener Paulsen, og har følgende eksempler på mulige etableringer som er ønsket etter blant annet møtene med brukergruppene:

– Overnattingsfasiliteter som hotell, sportell eller idrettsinternat, idrettsbasert næring, sportsindustri, treningssenter, aktivitetssenter og servicenæring som støtter opp under konseptet «Fremtidens Granåsen».

– Vi ser at det er mye entusiasme, og Trondheim kommune ønsker innspill. Vi har alle muligheter, ingenting er avgjort. Det gjelder både innhold i området, organisering og framdrift. Men det er nå vi spenner opp buen, selv om politikerne ikke har bevilget fem øre ennå, minner Paulsen om.

Når en-til-en-møtene er ferdige, skal kommunen bearbeide innspillene. Deretter vil den videre kursen for prosessen stakes ut. En konseptkonkurranse eller en ren bygge- og anleggskonkurranse er blant alternativene.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Smittefritt i Bergen i to veker

 2. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 3. Rykker ut etter melding om person som falt i vannet

 4. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 5. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 6. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

 1. Idrettspolitikk
 2. Ski-VM
 3. Trondheim
 4. Rema 1000
 5. Toppidrett