Her er dødens gruppe for Norge i VM-kvalifiseringen

Lørdag trekkes veien til VM i Russland 2018.

Martin Ødegaard får trolig en sentral rolle når Norge og landslagssjef Per-Mathias Høgmo skal jakte VM-billett til mesterskapet i Russland i 2018. Så er spørsmålet om de kan smile like bredt etter lørdagens trekning av VM-kvaliken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Se faktaboksen for seedingnivået

Lørdag ettermiddag får vi vite hvem som blir Norges motstandere i kvalifiseringen til det høyst kontroversielle verdensmesterskapet i Russland i 2018. På grunn av en elendig FIFA-ranking (67. plass) er Norge plassert på seedingsnivå nummer fire av seks. Det gjør at veien til Russland-VM blir ekstra vanskelig. Se bare her:

  • I verste fall kan Norge bli trukket ut mot kanoner som Tyskland fra nivå en, Frankrike eller Italia fra nivå to og Sverige fra nivå tre.
  • På den andre siden: I beste fall kan Per-Mathias Høgmos menn få Wales eller Romania fra nivå en, Island fra nivå to og Nord-Irland fra nivå tre. ( se faktaboks med hele VM-seedingen )
Les også

Brasiliansk stjerne ut mot rasisme i Russland, nå dropper han VM-trekningen

Dette håper Semb på

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror at Norge kan få en tøff vei til VM.

– Det er stor forskjell mellom lagene på de forskjellige nivåene i gruppe én og to. Jeg tror det er lag der som er like gode som oss. Fra nivå tre til fire er det mange jevnbyrdige, sier Semb til NTB.

Han mener at Norge har hatt uflaks med de siste trekningene.

– Til EM i 2012 viste det seg at en vanskelig trekning ble lett. Til VM i 2014 møtte vi et sterkt Sveits-lag, som har vært gode over mange år og presterte bra i selve mesterskapet. I EM-kvalifiseringen har vi fått tøffe motstandere som Italia og Kroatia, sier Semb.

– Hva er drømmemotstanderen fra nivå én?

– Definitivt Romania eller Wales, sier Semb som ikke tar turen til St. Petersburg for å overvære lørdagens trekning. Dit reiser landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Åtte gruppetoere til omspill

Totalt 32 nasjoner får plass i Russland-VM sommeren 2018. Russland er direktekvalifisert som arrangør. Ytterligere 13 VM-plasser går til europeiske lag.

De ni gruppevinnerne får VM-plass, mens de åtte beste gruppetoerne skal spille om fire plasser i et omspill hjemme/borte.

Under trekningen i Konstantinovskij Palace i St. Petersburg trekkes de 52 UEFA-nasjonene inn i syv grupper bestående av seks lag, og to grupper bestående av fem lag.

Alle gruppene vil bestå av ett lag fra de fem øverste seedingsnivåene. Lagene fra seedingsnivå seks fordeles mellom kvalikgruppene som skal bestå av seks lag.

Flere kamper og mer penger

På grunn av TV-avtaler er det allerede før trekningen kjent at England, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Nederland kommer til å spille i kvalikgrupper med seks lag. Det gir flere kamper og mer penger i kassen.

VM-kvalifiseringen skal spilles i perioden mellom september 2016 og november 2017. Måneden før jul avgjøres playoffen, og når man ser på seedingsgruppene er det kanskje en annenplass Norge kan ha et ørlite håp om.

Publisert: