Branns keepere: - Vi kan ikke ha det sånn i lengden

For første gang konkurrerer alle Branns etablerte keepere med hverandre.

FØRSTEVALG: Kenneth Udjus, som på bildet gjør en av flere gode redninger mot Bryne, har kapret keeperplassen på Brann-laget i de siste kampene. Nå får han konkurranse ikke bare fra Alex Horwath, men også Piotr Leciejewski, som er tilbake fra skade.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Ni kamper ut i sesongen er Brann-keeperne Kenneth Udjus, Alex Horwath og Piotr Leciejewski alle friske — for første gang samtidig.

Her hører du Ballspark som podcast: Trykk her!

Leciejewskis retur tilspisser den litt spesielle keepersituasjonen i klubben, med tre mann som alle er godt etablert og ønsker å være udiskutabelt førstevalg.

— Det er en unik situasjon, sier Horwath (28).

— Jeg har ikke opplevd det før, sier Udjus (31).

— Jeg ser ingen annen løsning enn å være her og vinne konkurransen, sier Leciejewski (30).

Tre rivaler fra tre ulike land. Alle klare i talen: de vil spille på bekostning av de andre. Udjus mener den steintøffe konkurransen virker skjerpende på trening.

— Men det spørs om det går an i lengden. Over flere år kan vi nok ikke ha det sånn, sier Udjus.

Les også

Brann har aldri vært dårligere

Sportssjefen: — Kan bli slitasje

Branns fungerende sportssjef, Rune Soltvedt, sto bak signeringen av Udjus i vår.

— På kort sikt har det trygget oss veldig å ha den dekningen vi har. Samtidig må vi være klar over at det kan bli slitasje, hvis bare en av dem står kampene, vurderer han.

Han mener situasjonen gir flere plusser enn det motsatte.

— Jeg legger til rette for at Rikard kan snu seg fra en keeper til en annen, og tenke «wow - dette blir et vanskelig valg».

Den Rikard som Soltvedt sikter til, er hovedtreneren med etternavn Norling.

— Jeg forstår at de uttrykker at det ikke kan være som nå i for lang tid. Vi må håndtere dette på en bra måte, sier Norling om keeperkrigen.

Han mener det er uproblematisk på treningsfeltet, at alle der får testet seg tilstrekkelig, også i spill.

— Når det kommer til kampene, må jeg gjøre mitt valg hver gang.

Les også

Norlings fremtid blir tema på mandagens styremøte

Leciejewski: — Kunne spilt allerede

Mer sier ikke Norling. Udjus åpner seg i større grad.

— Det virker som klubben er tjent med å ha det sånn. Jeg fokuserer bare på meg selv, og kan ikke gjøre noe med om andre er kampklare eller ikke. Det eneste som er sikkert, er at ting endrer seg fort i fotball. Nå får jeg spille, det kan forandre seg, sier Udjus.

PÅ VEI TILBAKE: Piotr Leciejewski føler seg klar for fotball igjen. Her sammen med Marcus Pedersen.

Leciejewskis glassklare mål, er å rykke i keeperrangeringen.— Jeg har vært to måneder uten fotball, så det kan bli vanskelig. Men jeg er veldig motivert for å ta kampen, sier polakken som har vært skadet fra midten av mars til nå.

— Når er det realistisk for deg å spille kamp igjen?

— Hvis treneren gir meg sjansen, kunne jeg spilt selv i dag.

- Tre «nummer 1-keepere»

Dermed skulle tonen være satt. Amerikanske Horwath murrer over å ha mistet plassen til Udjus, selv om han ble cuphelt i Haugesund og reddet straffe i seriestarten. Han bruker det vanskelig oversettelige uttrykket «nature of the beast» om at han ikke har spilt kamper den siste tiden.

— Jeg merker nedsiden med konkurransen nå, og har sittet på benken i seks-syv kamper. Det er bare slik det er her for øyeblikket, og jeg ser både oppsider og nedsider med det.

Horwath har spilt for en rekke klubber i USA og Sverige, men har aldri opplevd lignende keeperkamp.

— I USA kan det være to kvalitetskeepere, men aldri tre. Det er spesielt i Brann. Vi er alle «nummer 1-keepere». Ingen av oss vil være fornøyde med å sitte på benken i to år, sier han.

Brann har så langt sluppet inn ni mål på like mange kamper. Horwath spilte de tre første, men forsvant ut av laget etter 0-3-smellen mot Hødd. Siden har Udjus vært førstevalget. Hva som skjer nå, gjenstår å se.

FAKTA: Branns keepere

Piotr Leciejewski, 30 år, kontrakt ut 2017. Alex Horwath, 28 år, kontrakt ut 2016. Kenneth Udjus, 31 år, kontrakt ut 2015. Markus Olsen Pettersen, 16 år, kontrakt ut 2017. Øystein Øvretveit, 20 år, på lån til Nest-Sotra, konktakt ut 2015.

Publisert: