Lunde Pedersen puster Kramer i nakken før VM-avslutningen

Osingen kan ta sin første VM-medalje.

Sverre Lunde Pedersen ligger veldig godt an i Calgary-VM.
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Alt ligger til rette for at skøytehåpet Sverre Lunde Pedersen (22) kan ta karrièrens første VM-medalje søndag.

Fana-løperen har aldri vært på seierspallen i et internasjonalt seniormesterskap, men etter to råsterke løp lørdag er det grunn til å ha forventninger om norsk medalje i allround-VM i Calgary.

I toppen er det svært jevnt mellom trioen Sven Kramer, Denis Juskov og Sverre Lunde Pedersen. Nordmannen er på tredjeplass, men har bare 0,30 sekunder opp til ledende Kramer før 1500-meteren.

– Det er medaljer jeg jakter på hele tiden. Jeg følte jeg var en av outsiderne før løpene i dag, men leverte to av mine beste løp noensinne, sa Pedersen til NTB.

Les også

Lunde Pedersen må trolig smadre egne rekorder for å ta medalje

Selvtillit

På åpningsdistansen 500 meter slo han til med 35,87 og smadret sin en uke gamle «pers» med nesten et halvt sekund. Det var fjerde beste tid.

Han fulgte opp med annenplass på 5000-meteren med tiden 6.11,77.

Topp tre på 5.000-meteren er også topp tre sammenlagt i allround-VM. Fra venstre: Sverre Lunde Pedersen, Sven Kramer og Denis Juskov.

– Selvtilliten er på topp. Jeg trives på isen og går godt teknisk. Jeg er i god fysisk form, mener 22-åringen.Pedersen har vist styrke også tidligere i sesongen. I november tok han den første verdenscupseieren på 1.000 dager, og både i EM og på 10000 meter i VM enkeltdistanser var han nær medalje.

Det er ingen tvil om at hordalendingen har etablert seg i verdenstoppen.

– Jeg har vært nøye og flink i treningsarbeidet de siste fire årene, og jeg har ikke hatt avbrekk eller lengre sykdomsperioder. Jeg får betalt for all treningen jeg gjør. Jeg har allerede vist flere ganger denne sesongen at jeg tar nye steg hele tiden, sier Pedersen.

– Har du noen gang følt deg sterkere enn du gjør nå?

– Nei, jeg har nok ikke det. Nå klarer jeg å gå fort på 500 meter samtidig som jeg er sterk på 5000. Jeg føler meg som en ganske komplett allrounder akkurat i dag.

Les også

Sverre Lunde Pedersen nær verdensrekord i Calgary

Utfordrer

Kampen om medaljene kan bli en thriller. Kramer er, som vanlig, favoritt til å ta gullet, men Juskov har vært i strålende form den siste tiden. I bakgrunnen lurer Pedersen. Han er klar for å utfordre de to andre.

– Det er bare noen tideler opp, og så nærme har jeg aldri vært. Det viser at jeg er i framgang og har et høyt nivå inne, sier Pedersen.

Han fikk også en rival mindre å konsentrere seg om lørdag. Tittelforsvarer Koen Verweij fra Nederland falt i starten på 500 meter.

Landslagstrener Sondre Skarli var imponert over det Sverre Lunde Pedersen presterte på første dag av VM.

– Dette har vært sesongens mål, og vi har visst at Sverre har hatt mye inne. Det flyter godt nå. Han går veldig bra teknisk, og da kommer rundetidene lett, sa treneren.

Bøkko: — Sverre ligger veldig bra an

Lagkamerat Håvard Bøkko er ikke redd for at Sverre Lunde Pedersen skal rote seg bort i medaljekampen i allround-VM.

– Sverre ligger veldig bra an. Han er i god form, og jeg er ikke noe bekymret for at han går på en sprekk, sa Bøkko til NTB.

Les også

Håvard Bøkko var toppløper - nå har han en statistrolle

Bøkko har selv tatt fem VM-medaljer i allround (fire sølv, en bronse), men er ikke med i toppen i årets mesterskap. Kneproblemer har ødelagt sesongen for hallingen.

Etter første dag av allround-VM er han nummer ni sammenlagt. Verken på 500 meter (35,91) eller 5000 meter (6.25,79) klarte han å prestere som ønsket.

– Jeg hadde håpet begge distanser var mye bedre. Dette var skuffende. Jeg er motivert for å gå bedre enn dette, fortalte Bøkko.

Han måtte gå 5000-meteren alene etter at tittelforsvarer Koen Verweij trakk seg. Nederlenderen falt på 500-meteren og slo kneet.

– Det gjorde det ikke noe lettere, men det var uansett et dårlig løp. Forrige uke følte jeg meg bra i beina, men jeg har ikke den samme følelsen denne helgen. Jeg hadde litt større forhåpninger, sa Bøkko. (©NTB)

NRKs sendeskjema for Calgary-VM, søndag:

1500 meter fra 18.55 på NRK2

10.000 meter fra 20.50 på NRK2

Fakta om norske medaljer i allround-VM skøyter siden 1999

 • 2013: Sølv (Håvard Bøkko)
 • 2011: Sølv (Bøkko)
 • 2010: Bronse (Bøkko)
 • 2009: Sølv (Bøkko)
 • 2008: Sølv (Bøkko)
 • 1999: Bronse (Eskil Ervik)
Publisert
 1. Skøyter
 2. Sverre Lunde Pedersen
 3. Håvard Bøkko

Les mer om dette temaet

 1. Medaljeløs Lunde Pedersen om VM-programmet: - Det blir helt feil

BT anbefaler

Her er Stoltzen-triksene

Anita Lilleskare er ikke bare vanvittig rask opp Stoltzekleiven. Hun har også kuttet tiden drastisk. Fra 12.

LES SAKEN