Røthe: - Martin har gitt meg stor trygghet på at «dette her kan du – du er en jækla god skiløper»

Støtten fra Martin Johnsrud Sundby har betydd alt for Sjur Røthe.

Martin Johnsrud Sundby gratulerte Sjur Røthe med seieren etter målgang. Verdenscupvinnerens støtte har betydd mye for Røthe.
  • Pernille Ingebrigtsen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Sjur har hatt mye motgang de siste månedene. Han har slitt voldsomt, og jeg er imponert over at han har klart å reise seg. Vi er gode kompiser og jobber beinhardt sammen hele året, så det var veldig stort for meg at han vant i dag, sier Martin Johnsrud Sundby (30) til Aftenposten – og virker rørt.

Selv endte det med tredjeplass for verdenscupvinner Sundby, som fikk Falun-VM ødelagt på grunn av sykdom. 30-åringen er blitt nummer to på de to siste femmilene i Kollen, mens det i 2012 ble tredjeplass.

Til tross for at seieren igjen var svært nær, ville han ikke kalle årets tredjeplass for «sur».

— Det var surt i fjor når det ble annenplass, men nå føler jeg mer at jeg klarte å komme tilbake til der jeg hører hjemme. Så er jeg bare utrolig glad for at vi er to norske på pallen. At Sjur vinner, er en stor prestasjon – så jeg gleder meg veldig over det.

Les også

Røthe: - Jeg er litt stolt av meg selv nå

— Ikke som Ola Vigen

Holmenkollen lå badet i sol, og på stadion og ute i løypa var det stappfullt med folk. Og publikum ble vitne til en svært spennende avslutning på rennet – som var det siste i årets verdenscup. En gruppe på seks løpere, der alle var like sugne på sin første femmilsseier i Kollen, kjempet om seieren. Målfoto måtte til slutt avgjøre hvem som var raskest av Sjur Røthe og sveitsiske Dario Cologna.

Så lite skilte Sjur Røthe og Dario Cologna på femmila.

— Jeg hadde bestemt meg for å være førstemann ut av svingen. Når jeg var først inn på oppløpet, så visste jeg at jeg kunne ha en sjanse. Jeg hadde bestemt meg for at «nå kikker du rett frem, og så går du så fort som du kan, for du får ikke gjort så mye med de andre». Det var vel ikke en sånn fot som Ola Vigen (Hattestad) pleier å dra frem, men det var akkurat nok, sier Røthe og ler. Selv var han ikke sikker på at han var først, før han så det på skjermen.

— Jeg spurte Dario om hvem som vant, for jeg var ikke sikker. Og han sa at han trodde det var meg.

Les også

Sundby: - Det er bare sånn jeg er skrudd sammen

— Tour de Ski var en tabbe

Sesongen startet bra for Røthe, men i julen ble han syk. Å reise til Tour de Ski gjorde ikke ting bedre.

— Jeg gjorde sikkert en tabbe ved å reise til Tour de Ski – hvor jeg gikk et par dager og reiste hjem igjen. Etter det har jeg ikke helt funnet meg selv – blitt usikker og ikke visst helt hvor jeg står.

Røthe beskriver seg selv som «en person som er avhengig av trygghet», og bruker anledningen til å takke trenerne og lagkompisene for støtten de har vist.

— Jeg fått mange gode beskjeder fra de andre guttene på laget – ikke minst Martin. Han har gitt meg veldig trygghet på at «dette her kan du – du er en jækla god skiløper». Det har betydd utrolig mye – og ikke minst tryggheten som Trond (Nystad) og Steinar (Mundal) ga meg da jeg brøt duathlon i VM, og så fikk jeg likevel lov til å gå 15-kilometeren. Slike ting setter jeg veldig høyt, og det viser at de har troen på meg.

Hans Christer Holund – som var med i gruppen på seks som kjempet om seieren – ble tredje beste norske på en sjetteplass. Petter Northug, som vant VM-femmilen i Falun, havnet på en 39.-plass, åtte minutter bak Røthe.

Publisert: