Svingdør-jobben

STRANDSONEN: Noen trenersparkinger er til å skjønne. Mange til å grine av.

Fra venstre David Nielsen, Tor Ole Skullerud, Steinar Nilsen og Harald Aabrekk. At fire trenere i eliteserien allerede har fått sparken i årets sesong, sier noe om at det er blitt et snev av Championship-tilstander i norsk fotball, skriver Tore Strand. Foto: NTB scanpix

  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Jeg traff Ståle Solbakken tidligere i uken, og han snakket om tiden i Wolverhampton som endte med at han fikk sparken.

– Det ble raskt en sannhet at verken jeg eller Ole Gunnar Solskjær som led samme skjebne i Cardiff, ikke skjønte engelsk fotball. Det var kanskje en vel rask og enkel konklusjon, for husk at etter at jeg ble sendt på dør i Wolverhampton i januar i 2013, har hundre managere fått sparken i Championship, minnet FCK-treneren om.

Kommentator Tore Strand.

Solbakken har nok et poeng, for det finnes neppe andre steder i yrkeslivet eksempler på jobber der tilfeldighetene rår som i fotballen. Er det noen som tror at Tor Ole Skullerud hadde fått sparken i Molde om klubben hadde gått videre i Mesterligaen? De fleste av oss er vel enige om at hadde Ola Kamara og Harmeeth Singh satt straffene i mål mot Dinamo Zagreb, så hadde Molde avansert, og Skullerud fortsatt hatt jobb. I Molde.For vel ett år siden jublet Carlo Ancelotti for seier i Mesterligaen med Real Madrid. I vår fikk han sparken. I fotball er hverdagen som regel hvit eller sort. Sjelden noe i mellom.

Av de mange trenerfyringer jeg også skjønner lite av, er avskjeden med Harald Aabrekk i Aalesund før sesongen knapt var i gang. Og sparkingen av Steinar Nilsen i Tromsø. Lenge før han fikk sjansen til å vise at Tromsø var god nok til å fornye kontrakten.

De to siste eksemplene er dobbelt merkelig i og med at det er snakk om trenere som klubben kjente fra før. Aabrekk var i Aalesund-systemet i flere år før han ble ansatt som trener, og Steinar Nilsen har levd det meste av sitt fotballiv i Tromsø som spiller og trener. Da burde klubbene ha de aller beste forutsetninger for å vite hvem de ansatte.

Aalesund vant noen kamper med ny trener, men har vel egentlig ikke blitt så god som Aalesund-sjefene håpte på. Og hva skjer i Tromsø? Tiden vil vise, men for meg var fyringen av Steinar Nilsen ikke bare merkelig, men avslørte at ledelsen som knapt hadde et argument å begrunne avgjørelsen med, handlet i panikk.

En hver fotballeder bør vite at i alle spillergrupper finnes det to, tre, fire spillere som er misfornøyd med dagens trener. Det ligger i sakens natur så lenge ikke alle kan spille – samtidig. Det bør en lære seg å leve med.

At Rikard Norling ble avskjediget etter førti kamper uten suksess, var slikt en trener må finne seg i. Men at fire trenere i eliteserien allerede har fått sparken i årets sesong, sier noe om at det er blitt et snev av Championship-tilstander i norsk fotball.

Trøsten er at noen alltid har det verre. Bashley i Southern League i England, opplevde det spesielle å ha en manager som var ansatt i 40 dager sist sommer. Billy Stride rakk å lede laget i to treningskamper før han fikk sparken.

Leroy Rosenior var manager i Torquay i ti timer i 2007 da en ny eier viste ham på dør. Dave Bassett varte i Crystal Palace i fire dager i 1984, mens Billy McKinlay var Watford-manager i åtte dager i 2014. Du er jo rene veteranen i denne sammenheng, Rune Skarsfjord!

Publisert
  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Fotball 1. div
  4. SK Brann
  5. Hønefoss BK
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bare én gang i Tippeligaens historie har så mange fått fyken

  2. Kaoset fortsetter: Steaua-treneren skal ha blitt overtalt til å fortsette

BT anbefaler

Kvinne døde etter påkjørsel

En kvinne ble erklært død på stedet etter å ha blitt påkjørt av Bybanen, opplyser Vest politidistrikt.

LES SAKEN