Svingdør-jobben

STRANDSONEN: Noen trenersparkinger er til å skjønne. Mange til å grine av.

Fra venstre David Nielsen, Tor Ole Skullerud, Steinar Nilsen og Harald Aabrekk. At fire trenere i eliteserien allerede har fått sparken i årets sesong, sier noe om at det er blitt et snev av Championship-tilstander i norsk fotball, skriver Tore Strand.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Jeg traff Ståle Solbakken tidligere i uken, og han snakket om tiden i Wolverhampton som endte med at han fikk sparken.

– Det ble raskt en sannhet at verken jeg eller Ole Gunnar Solskjær som led samme skjebne i Cardiff, ikke skjønte engelsk fotball. Det var kanskje en vel rask og enkel konklusjon, for husk at etter at jeg ble sendt på dør i Wolverhampton i januar i 2013, har hundre managere fått sparken i Championship, minnet FCK-treneren om.

Kommentator Tore Strand.

Solbakken har nok et poeng, for det finnes neppe andre steder i yrkeslivet eksempler på jobber der tilfeldighetene rår som i fotballen. Er det noen som tror at Tor Ole Skullerud hadde fått sparken i Molde om klubben hadde gått videre i Mesterligaen? De fleste av oss er vel enige om at hadde Ola Kamara og Harmeeth Singh satt straffene i mål mot Dinamo Zagreb, så hadde Molde avansert, og Skullerud fortsatt hatt jobb. I Molde.For vel ett år siden jublet Carlo Ancelotti for seier i Mesterligaen med Real Madrid. I vår fikk han sparken. I fotball er hverdagen som regel hvit eller sort. Sjelden noe i mellom.

Av de mange trenerfyringer jeg også skjønner lite av, er avskjeden med Harald Aabrekk i Aalesund før sesongen knapt var i gang. Og sparkingen av Steinar Nilsen i Tromsø. Lenge før han fikk sjansen til å vise at Tromsø var god nok til å fornye kontrakten.

De to siste eksemplene er dobbelt merkelig i og med at det er snakk om trenere som klubben kjente fra før. Aabrekk var i Aalesund-systemet i flere år før han ble ansatt som trener, og Steinar Nilsen har levd det meste av sitt fotballiv i Tromsø som spiller og trener. Da burde klubbene ha de aller beste forutsetninger for å vite hvem de ansatte.

Aalesund vant noen kamper med ny trener, men har vel egentlig ikke blitt så god som Aalesund-sjefene håpte på. Og hva skjer i Tromsø? Tiden vil vise, men for meg var fyringen av Steinar Nilsen ikke bare merkelig, men avslørte at ledelsen som knapt hadde et argument å begrunne avgjørelsen med, handlet i panikk.

En hver fotballeder bør vite at i alle spillergrupper finnes det to, tre, fire spillere som er misfornøyd med dagens trener. Det ligger i sakens natur så lenge ikke alle kan spille – samtidig. Det bør en lære seg å leve med.

At Rikard Norling ble avskjediget etter førti kamper uten suksess, var slikt en trener må finne seg i. Men at fire trenere i eliteserien allerede har fått sparken i årets sesong, sier noe om at det er blitt et snev av Championship-tilstander i norsk fotball.

Trøsten er at noen alltid har det verre. Bashley i Southern League i England, opplevde det spesielle å ha en manager som var ansatt i 40 dager sist sommer. Billy Stride rakk å lede laget i to treningskamper før han fikk sparken.

Leroy Rosenior var manager i Torquay i ti timer i 2007 da en ny eier viste ham på dør. Dave Bassett varte i Crystal Palace i fire dager i 1984, mens Billy McKinlay var Watford-manager i åtte dager i 2014. Du er jo rene veteranen i denne sammenheng, Rune Skarsfjord!

Publisert: