Derfor mener Brann at Finnes suksess er godt nytt

Klubblederen, talentsjefen og kompisene forklarer.

Her jubler Bård Finne (nummer 26) sammen med lagkameratene etter å ha scoret sitt første mål for Köln, mot storklubben 1860 München.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

De færreste hadde trodd han skulle slå til så fort. Men Bård Finne har spilt jevnlig siden han kom til toppklubben på nivå to i Tyskland, og søndag gjorde han sitt for å skyte den sovende storheten Köln et knepp nærmere en retur til 1. Bundesliga da han ble matchvinner mot 1860 München.

Brann fikk bare utdanningskompensasjon fra Köln da Bård Finne forlot dem ved kontraktsslutt ved nyttår. Likevel tror Roald Bruun-Hanssen at Finnes suksess i Köln kan skape mange og store positive effekter for Brann.

— Vi skulle gjerne sett at han ble lenger hos oss. Men når han først dro, er det utelukkende positivt for oss at han gjør det bra. Det er det flere årsaker til, sier Branns daglige leder, Roald Bruun-Hanssen.

Bruun-Hanssen peker på at 19-åringens suksess bidrar til å dokumentere at utviklingsarbeidet i klubben holder høy kvalitet:

— Når Bård i løpet av så kort tid går mer eller mindre rett inn på laget og bidrar for Köln, viser det at vi har gjort mye rett, sier Bruun-Hanssen, som likevel ikke ønsker at det skal bli fremstilt som at Brann tar æren for Finnes utvikling.

— Dette er først og fremst en fjær i hatten til Bård, og ikke alle andre. Men det vi håper på er jo at det arbeidet han la ned mens han var hos oss, viser andre unge spillere at det går an. At det kan virke positivt inn for de mange andre ambisiøse ungdommene vi har i klubben. Han er en foregangsmann og kan fungere som inspirasjonskilde for andre, mener Bruun-Hanssen.

Proffkontrakter

Branns utviklingssjef Rune Soltvedt er enig med sjefen. Også i at det beste hadde vært om Bård Finne først skjøt Brann til himmels før han forsvant...

— Personlig mener jeg det beste hadde vært om de var her en stund først, vant seriegull foran fulle tribuner og så tok steget ut. Det hadde vært det ideelle, men vi ser at unge spillere velger ulike retninger som alle kan føre frem. Det viktigste for oss, er uansett at spillerne våre lykkes.

Soltvedt tror Brann kan oppnå en viss status i utlandet som følge av Finnes suksess:

— Det kjekke med at Bård gjør det så bra, er at utenlandske klubber får øynene opp for det vi gjør i Brann. At han lykkes er en veldig god bekreftelse på at arbeidet vårt er bra. Vi har jo også Eirik (Birkelund), som trener fast med A-laget til en topp fire-klubb i Frankrike (St. Etienne, red. anm.). Det er veldig gledelig å se at veien vår gir spillere mulighet til å komme ut.

Etter at franske og tyske klubber for en tid tilbake viste interesse for flere av Branns yngre spillere, er klubben blitt mer nøye med å signere proffkontrakter med de mest lovende tenåringene. 15 år gamle Emil Hansson har eksempelvis proffkontrakt med Brann. Dersom en klubb vil kjøpe ham, må de betale markedspris.

— Vi ser at flere av våre konkurrenter i eliteserien har lyktes med å tjene en god del penger på å selge spillere de siste årene. Det er positivt for klubbøkonomien, men også et positivt signal til de unge spillerne om at veien ikke er for lang til at de kan nå sine ambisjoner. I så måte tror jeg at Bårds suksess kan spille inn på interessen for vår klubb og våre spillere i utlandet, sier Bruun-Hanssen.

- Hvorfor ikke?

Bård Finne selv virker lettere ukomfortabel med å kommentere hvilken effekt hans gjennombrudd i Köln kan ha på kompisene hjemme i Bergen.

— Det er selvfølgelig bare kjekt hvis jeg kan gi andre inspirasjon, men jeg synes ikke det er så lett å svare på spørsmål rundt det.

Det Finne derimot gjerne snakker om, er at han er glad for den jobben som ble gjort med å utvikle ham.

— Som jeg har sagt før, er jeg veldig takknemlig for den jobben utviklingsavdelingen i Brann har gjort, med meg og andre spillere.

- Tror du det kan komme andre eksporter fra Branns utviklingsavdeling i tiden fremover?

— Hvorfor ikke, når jeg klarte det?

Kompisene inspireres

16 år gamle Håkon Lorentzen og 19-årige Kasper Skaanes kan selv bli store Brann-eksporter i fremtiden.

Begge tror kompisen Bård Finnes suksess i Tyskland er bra for talentene som er igjen i Brann og klubben generelt.

— At Bård gjør det så bra er inspirerende, det viser at det er mulig å komme fra Brann og prestere i utlandet. Det er gjerne noe småunger får med seg også, noe som kan gjøre at flere vil til Brann for å utvikle seg, tror Lorentzen.

Spisstalentet ble tidenes yngste målscorer i eliteserien i fjor. Branns daglige leder sier rett ut at suksessen Finne opplever i Köln, kan bane vei for Lorentzen i fremtiden.

— Det at Bård Finne lykkes, øker sjansen for at Håkon Lorentzen kommer seg ut. Både fordi at det signaliserer til Håkon at det ikke er så langt opp, og fordi det viser utenlandske klubber at vi har et høyt nivå i utviklingsarbeidet, sier Roald Bruun-Hanssen.

- Bedrer ryktet

Skaanes tror overganger som Finnes hever Branns omdømme internasjonalt.

— De får rykte på seg som en klubb som produserer talenter. Jeg synes utviklingsavdelingen skal være stolte over det de har gjort de siste årene. De har jobbet veldig bra med oss, og det er etter hvert mange som har spilt i eliteserien, i tillegg til at noen har kommet seg ut i Europa, sier Skaanes.

I tillegg til Finne, sikter han til Eirik Birkelund i St. Etienne.

— Det viser at det er mulig for oss andre også, sier Skaanes, som nylig har forlenget sin Brann-kontrakt.

Lorentzen skrev sin første treårsavtale med Brann som 15-åring i fjor.

— Da hadde jeg egentlig ingen andre tilbud, så det var naturlig for meg å skrive under. Hadde jeg ikke gjort det, ville klubben kanskje tenkt at jeg ville vekk, og det kunne ført til at de ikke ville satset like mye på meg, sier Lorentzen om den vurderingen.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk