Denne lille klubben kan knuse Branns opprykksdrøm

Syv ting du må vite om Kristiansund før sesongens syv siste kamper.

KJEMPER OM OPPRYKK: Kristiansund er med helt i toppen i 1.-divisjon. Her feirer de hvitkledde scoring borte mot Bærum i helgen i en kamp KBK vant 2-1.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Få, om noen, hadde før sesongen spådd at Kristiansund Ballklubb skulle være i kampen om opprykk til eliteserien med kun syv kamper igjen å spille.

Men etter helgens serierunde, som ble toppet av en kalasseier på Stadion, ser Kristiansund nå ut til å bli Branns tøffeste konkurrent om annenplassen som gir direkte opprykk.

Kun ett mål skiller de to lagene fra hverandre, og luken ned til de nærmeste konkurrentene har vokst til fem poeng. På toppen av tabellen har Sogndal en luke på syv poeng, og virker å være utilnærmelige.

Det er derfor duket for en thriller mellom Brann og Kristiansund.

Men hvem er egentlig Kristiansund Ballklubb? Her er syv ting du må vite om klubben.

Les også

Politiet nekter supporter adgang til alle Brann-kamper

Les også

Savnet popcornet da Barmen skulle ta straffe

1. 1. divisjons yngste klubb

Kristiansund Ballklubb ble stiftet i 2003, og er dermed ligaens yngste klubb. Men klubbens tradisjoner strekker seg mye lenger tilbake enn 12 korte år. KBK er nemlig et resultat av toppfotballsamarbeidet som ble inngått mellom byens to største klubber, Clausenengen og Kristiansund FK. De to klubbene utkonkurrerte hverandre og klarte aldri å etablere seg på toppnivå. Et samarbeid var snakket om lenge, men den sterke klubbfølelsen på begge sider sto i veien. Da SpareBank1 Nordvest la penger på bordet kom endelig gjennombruddet, og KBK startet i 2004 på veien mot toppfotballen i 3.-divisjon. Snart tolv år senere kan de være et eliteserielag. Clausenengen og KFK har begge siden startet nye A-lag.

2. De budsjetterer med 75 millioner mindre enn Brann

Om en skal bruke budsjettene som en indikator er Kristiansund 1.-divisjons åttende største klubb, men de rundt 18 millionene de forventet å bruke denne sesongen er likevel lommerusk sammenlignet med sin opprykkskonkurrent. Branns budsjett for sesongen er på rundt 93 millioner kroner.

PÅ STADION: Brann vant 2-1 i hjemmekampen mot Kristiansund i sommer. Her kjemper Bismar Acosta og Pål Erik Ulvestad i hodeduell.

3. Trenerens navn står på sokkel i Bergen

Tidligere statsminister og borgermester Christian Michelsen er en kjent skikkelse i Bergen. I 1938 ble det reist en 20 meter høy statue av ham ved Festplassen, hvilket understreket hans popularitet. Det spørs om Christian Michelsen anno 2015 vil oppnå den samme populariteten i Bergen dersom Brann ikke rykker opp. Kristiansunds trener heter nemlig også Christian Michelsen – uten sammenligning for øvrig.

4. Tore Strand har spilt der

Nå har BTs kommentator Tore Strand riktignok aldri hatt KBK-logoen på sitt treningstøy, men i sin tid spilte han mange kamper som midtstopper for forgjengeren Clausenengen (se punkt 1). Han var faktisk den første landslagsspilleren klubben noen gang hadde. Likevel må han finne seg i ikke å være den mest kjente spilleren med en fortid klubben. Siden har nemlig utenlandsproffene Ole Gunnar Solskjær, Øyvind Leonhardsen og Trond Andersen blitt fostret frem i "Enga".

Les også

Tore Strand: - Gi dirigenten ny kontrakt

5. De er i kjempeform

Man kan si at Brann er 1.-divisjons formlag med ti strake kamper uten tap, men Kristiansund er ikke mye dårligere. Sist de gikk av banen uten en seier var mot Bryne 8. august, siden har de vunnet seks kamper av seks mulige. Faktisk har Kristiansund kun tatt ett poeng mindre enn Brann etter at Lars Arne Nilsen tok over i vår.

6. De avslutter sterkt

Kristiansund har denne sesongen hatt en egen evne til å avgjøre kamper i sitt favør når det har hastet som mest. Hele 16 av lagets 42 poeng denne sesongen er kommet som følge av scoringer i det 89. spilleminuttet eller senere. Poengene er fordelt på fem seiere og én uavgjort. Borte mot Bærum snudde de faktisk kampen i løpet av de fem siste minuttene.

7. De scorer få mål

Kristiansund er et av divisjonens minst målfarlige lag. Kun fem lag har scoret færre enn nordmøringenes 31 mål. Faktisk er bare Åsane og Nest-Sotra henholdsvis ett og to mål unna å ha scoret det samme antallet. Det lave antallet scoringer blir kanskje best illustrert av at lagets toppscorer er midtstopper Dan Peter Ulvestad (hvem?). Han har kun scoret fem mål.

Publisert: