Alt er mulig for brune, bankende hjerter

— Det viktigste er gratis, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen om hvorfor klubben med 14 millioner kroner i budsjett kan slå Brann med 120 millioner.

BYGGMESTER: Vegard Hansen har bygd Mjøndalen siden laget rykket opp fra 3. divisjon i 2006. Nå er den gamle storklubben på terskelen til det gode selskap igjen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

MJØNDALEN (Aftenposten.no): Brann har 4000 flere tilskuere på kampene sine enn det bor mennesker i Mjøndalen. Det lille tettstedet 11 kilometer fra Drammen har ikke engang et trafikklys. Men de brune har Vegard Hansen. Han har vært lyset.

Skal dette stedet ha et eliteserielag neste år? Vi kjører gjennom hovedgaten i Mjøndalen, Arbeidergata. Det tar ett minutt og 15 sekunder. Å få overblikk over resten tar omtrent det samme. Vi ser to asiatiske restauranter, ei pizzasjappe, møbelbutikken til Walther Kristiansen, et par lamper og to opphørssalg. Altså ikke helt Manhattan.

Godset-patriotene kaller Mjøndalen bare 3050. Et postnummer. Men MIF-patriotene tar ikke seg selv så selvhøytidelig, så de kaller seg også 3050. Onsdag kveld kan postnummeret rykke opp.

— Det blir 2-0 til Mjøndalen, sier Håvard Nilsen. Vi treffer ham utenfor spillbutikken. Først skal han spille på de brune med fire bein, men han stoler enda mer på de brune med to bein.

Nilsen var klubbens første supportersjef. Folk som har levd en stund husker mannen som løp med ei geit over banen! Den hadde et brunt og et hvitt horn og symboliserte MIF-fargene.

Jan Erik Kristiansen er også svært brun. Spilte syv sesonger på MIFs fotballag og 11 på bandylaget.

— Klubben har vært smart og tatt steg for steg. Og så har de ikke sløst med penga, sier møbelhandleren.

Hansens blogger er blitt berømte

Nå er Vegard Hansen klubbens mest fargerike – i alle fall på trykk. Blogginnleggene hans har nådd berømmelse langt utenfor 3050. — Jeg er ikke så morsom muntlig, jeg må tenke meg litt om, sier Hansen og setter seg ned i en Chesterfield.

Den er selvfølgelig brun. Og selvfølgelig kom den gratis. Mjøndalen bruker penger bare på ting som gjør laget bedre.

— Det viktigste er gratis. Trene godt, jobbe godt. Det er ikke gitt at laget med mest penger vinner, sier den langhårede, men lar være å nevne at Brann er et strålende eksempel på det siste.

I MIF konsentrerer de seg om sitt.

FØRSTEMANN: Håvard Nilsen var første formann i supporterklubben. Han tror på seier over Brann, men av helsemessige grunner må han se kampen på TV.

Kompetanse blandet med hardt arbeid over tid. Det er Hansens enkle oppskrift. Og å oppføre seg som folk. Da Kristiansund spilte i tre minutter med en mann som hadde fått to gule kort, kunne MIF protestert og fått omkamp som kanskje hadde endret 1–1 til noe bedre. Men MIF-ledelsen mente tre minutter var for lite. Dessuten hadde «gulingen» vært borti ballen bare én gang etter at han burde vært utvist.Det er Mjøndar'n, det!

Etterlyste sexy dame

Ett av Vegard Hansens mål før forrige sesong var å få «et stabilt forhold med ei som er slående vakker, dyrisk sexy, svært intelligent, snill, morsom og sjenerøs. Og som ikke maser.» Han skrev det slik i «Vegards innspill». Hvordan det gikk?

— Nei, det går dårlig. Ingen uttelling. Det er fotballen som er mitt liv, sier mannen som har tatt opp den litterære arven etter Herman Wildenvey – Mjøndalens store sønn.

Hansen har hverken golfkøller, fiskestang, båt eller hytte. Han har bare sønnen Adrian (13) og Mjøndalen. Blir det for langt å dra hjem til Vikersund etter at arbeidsdagen er slutt ved 22-tiden, så har han en seng stående i andre etasje i klubbhuset.

— Jeg holder på 12–16 timer i døgnet. Fotball har vært en lidenskap hele livet. Først fulgte jeg faren min, Kjell Ivar. Nå følger han meg. Men han bruker aldri sitteplassen sin. Vandrer bare hvileløst omkring.

Gir de frivillige ansvar

Personer som kjenner MIF godt forteller at Hansen er blitt flinkere til å fordele ansvar. Før ville han helst gjøre alt selv.

— Jeg tok et prolisenskurs. Der valgte jeg oppgave som er relevant til å delegere. Jeg liker ikke ordet dugnad. Det er en plikt. Frivillighet er bedre. Gir du de frivillige oppgaver som de kan løse, så viser de ærgjerrighet. Fysio, oppmann og alle rundt laget skal føle den samme gleden når vi vinner – og så skal det svi når vi taper.

SMAKFULLT: Det smaker med opprykk, men det smaker med øl også. Sjåfør Stian Hval ruller inn 12 30-litersfat til sportspuben.

Hansen har lært det viktigste om trening og lagledelse av Lars Tjærnås og Dag Vidar Kristoffersen. Som spiller lærte han i 11 år i Strømsgodset. Men også som proff i Bristol City.— Det var på den tiden norske spillere var umåtelige populære i England. Jeg hadde bare ei jakke det sto Strømsgodset på da jeg var i England. Så tok Luton kontakt, men det endte med to år i Bristol.

Det verste er over

I kveld kommer bergenserne med nerver stramme som fiolinstrengene til Ole Bull. For Vegard Hansen er det verste over.

STIL: Graffiti med stil. Mjøndalen har fått til det også.

— De tre første årene i 1. divisjon var verre. Hadde vi ikke greid å holde oss da, hadde vi neppe fått til ny stadion og mye annet. Men vi har jobbet godt Kenneth (sportslig leder Karlsen) og jeg. Rykker vi ikke opp i år, er det ingen krise. Vi kan gjøre det neste år. For Brann er det verre. De kommer som en såret bjørn. Mjøndølingene tror dette er i boks etter 1-1 borte, men jeg mener det fortsatt er 50/50. Brann er bedre borte enn hjemme, men vi har et veldig trøkk når vi er i form. Det er vi nå.Ser du Vegard Hansen med kort hår torsdag, er Mjøndalen i eliteserien. En person har kjøpt det lange håret for 10.000 kroner.

Eliteserien er et hårete mål.

Publisert: