- På 60-tallet var Hødd en kompisgjeng som slo de store lagene. Så formerte de seg...

Brann-trener Lars Arne Nilsen om den unike fotballkulturen i gamleklubben.

SUKSESS: Brann-sjef Lars Arne Nilsen rykket opp med Brann, men med gamleklubben Hødd oppnådde han enda større ting. Her feirer han sunnmøringenes sensasjonelle cupgull i 2012, sammen med sønnen Sivert, som også er i Brann nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Som Hødd-trener opplevde Lars Arne Nilsen å rykke opp fra 2. divisjon i 2010, vinne cupen i 2012, spille europacup i 2013 og nesten rykke opp til eliteserien samme år. Det var en klubbutvikling det bare fantaseres om de fleste steder.

Har du sett Branns opprykkskake? Kanskje den smakte av eliteserie...

Nå, to år etter at Nilsen ga seg på Høddvoll, møter han som Brann-sjef gamlegjengen sin igjen. Hødd har etablert seg i 1. divisjons øvre sjikt, og spiller for en plass i eliteseriekvalifiseringen.

— Det er en vanvittig fotballkultur i Hødd. Den er helt spesiell og henger i veggene hos dem, mener Lars Arne Nilsen.

Han gløder når han forteller om klubbens historie.

Les også

Chat med Doddo under Brann-Hødd

Brann og trener Lars Arne Nilsen tar farvel med OBOS-ligaen i dag.

— På 1960-tallet var det en kompisgjeng som reiste rundt og slo de store lagene. Så har de karene formert seg og bygget en vanvittig fotballkultur. Ulsteinvik er en liten bygd med en klubb som presterer igjen og igjen. Det er snakk om hardt arbeid over tid, fra et folkeslag som aldri sier seg fornøyd.

Springbrett

Nilsen junior, med fornavn Sivert, trekker frem mye av det samme når han spørres - uten å ha hørt farens kommentarer.

— Nøkkelen til suksess da jeg spilte der, var hardt arbeid. Det er det fortsatt. Bare se på klubbens utvikling, det kommer kun som resultat av god, målrettet jobbing, sier midtbanespilleren.

Hødd har sunn økonomi og et nytt anlegg med kunstgress. De siste årene har flere spillere brukt Hødd som springbrett til noe større. Det gjelder for folk som Rosenborgs Pål André Helland, landslagskeeper Ørjan Nyland og Adama Diomande.

— Treningskulturen man møter i Hødd er veldig god. Det gjør det til en fin klubb å utvikle seg i, sier Nilsen junior.

Han gikk til Hødd før faren ble sjef der, altså motsatt av det som skjedde i Brann.

— Det var veldig mange unge spillere der da, og slik er det i Hødd også i dag. Man får sjansen tidlig.

«Mr. Hødd» gleder seg

Nilsen gir «Mr. Hødd», eks-spiller og sportssjef André Nevstad, mye av æren for at klubben også kan vise til fine økonomiske resultater over flere år. Nevstad ser frem til å gjeste Brann Stadion.

— Vi skal forberede oss inn mot en fantastisk fotballkamp, begynner han.

— Jeg har selv spilt på Brann Stadion mange ganger og aldri tapt der. Så tenker jeg sånn at vi skal gjøre en så god kamp som mulig. Holder det, så holder det, sier Nevstad med kvalifiseringssjansen i hodet.

Tidliger i uken beskrev han Lars Arne Nilsen som en sentral mann for Hødd-suksessen.

— Det er en spesiell kamp for både oss og Lars Arne. Vi har jobbet sammen over tid og opplevd mye sammen. Arbeidet han la ned, prøver vi å bygge videre på nå, sa Nevstad.

På søndag må Branns opprykkstrener legge alle Hødd-følelser til side.

— Det er en klubb som betyr mye for meg. Jeg hadde aldri vært i Brann uten Hødd. Men på søndag har vi et ansvar overfor alle som er glade i Brann. Jeg håper vi vinner, men at Hødd får kvalikplass likevel, sier Nilsen.

Publisert: