Johnsrud Sundby sikret dobbelt norsk

Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth sørget for at sveitserne ble snytt for hjemmeseier i Davos.

BEST IGJEN: Martin Johnsrud Sundby kunne strekke armene i været og juble for nok en seier i verdenscupen i Davos lørdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Martin Johnsrud Sundby vant lørdagens 15 kilometer klassisk i Davos og befestet med det sin posisjon som verdens beste herreløper.

Han lå lenge noen sekunder bak Dario Cologna, men en sterk avslutning på løpet sikret nordmannen seieren.

I mål var verdenscuplederen 6,6 sekunder foran Didrik Tønseth, og 7,3 sekunder foran Cologna.

— Det er flott å være på pallen i et verdenscuprenn , sier Tønseth til NRK.

Den 23 år gamle trønderen noterte karrierebeste på 1600 meters høyde i Sveits.

Norge stilte med A-laget og toppet mannskap på 15-kilometeren i klassisk stil i Davos.

I tur og orden ble Petter Northug, Pål Golberg, Niklas Dyrhaug,, Didrik Tønseth, Chris Jespersen (nummer to i Davos for ett år siden), Eldar Rønning, Simen Østensen, Sjur Røthe, og sist av de 88 startende - Martin Johnsrud Sundby, sendt ut fra start på 1600 meters høyde.

Didrik Tønseth gikk et strålende løp og ble nummer to, kun slått av Martin Johnsrud Sundby.

Opprinnelig skulle herrene gå tre mil, men på grunn av snømangel ble distansen halvert.Verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby åpnet bra, og la seg inn i haugen bak ledende Pål Golberg, som ledet etter første passering. Johnsrud Sundby klokket over streken 4,4 sekunder bak sin landsmann.

Les også:

* Johaug utklasset alle og vant i overlegen stil

Cologna ledet lenge

Etter hvert tok sveitseren Dario Cologna over føringen på hjemmebane. Han gikk på skøyteski (det samme gjorde Petter Northug), og så lenge ut til å ta seieren.

28-åringen ledet etter fem kilometer, han ledet etter ti kilometer, mens Martin Johnsrud Sunby lå noen sekunder bak hele veien.

Dario Cologna ledet lenge, men ble til slutt nummer tre i Davos.

Men nordmannan hadde mer å gi mot slutten, og etter at Cologna hadde ledet og hatt initiativet i løpet lenge, klinte Johnsrud Sundby til. Plutselig var han fem sekunder foran Cologna. Da var det 2,2 kilometer igjen å gå. Og da hadde også Didrik Tønseth blandet seg inn i tetkampen.Mens Tønseth og Johnsrud Sundby jaget bak i løypen, gikk Cologna i mål til ny bestetid. Han har aldri før vunnet på hjemmebane i Davos, men øynet nå seieren.

Men en skuffet sveitser måtte se at Didrik Tønseth spiste opp forspranget på de siste 2,2 kilometerne, og spurtet inn til ny ledelse, syv tideler foran Cologna.

Da ventet alle bare på Martin Johnsrud Sundby. Og verdenscuplederen innfridde og staket seg over mål til seier.

— Her har jeg ikke trivdes så godt tidligere, men jeg klarte å legge opp et smart løp i dag, selv om jeg veldig lenge var i tvil om hvilke ski jeg skulle velge. Jeg sov dårlig i natt og var usikker. Jeg bestemte meg for å gå med festesmurning for det er det jeg kan, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Northug klarte målet

Petter Northug sa før løpet av han håpet å klare en topp ti-plassering. På skøyteski, som Cologna.

Petter Northug staket seg rundt de 15 kilometerne i Davos, og gikk i mål til en 10. plass.

— Det er ti prosents sjanse for å gjøre det bra her, sa trønderen.Han åpnet bra på sine skøyteski, men fikk det tyngre ute på den siste runden. I mål var Northug ett sekund foran Martin Jaks fra Tsjekkia, og tok ledelsen. Men det holdt ikke til seier.

Likevel klarte han målet for dagen. Northug ble til slutt nummer ti, 54,9 sekunder bak sin landsmann.

— Det er noen tøffe karer som prøver å gå gjennom på blanke ski. Det er revolusjonerende for skisporten, sier herretrener Trond Nystad til NRK.

For tre år siden herjet Northug med konkurrentene i Davios. På tremilen knuste han alle og gikk i mål nesten minuttet foran nummer to.

Dæhlie: - Vinneren her er VM-favoritt

Skilegenden Bjørn Dæhlie gjestet NRKs studio før start. Han mener den som vinner i Davos er favoritt i VM i Falun i februar.

— Davos er et av stedene jeg trivdes best i som løper. Snøen var alltid fin og forholdene alltid gode. Men på 1600 meter kan man også gå på en smell. Som 20-åring gikk jeg skikkelig i veggen her. Det river i brystkassen i denne høyden, sa Dæhli.

— Den som vinner i Davos er favoritt i VM. Jeg likte det jeg så av Iivo Niskanen tidligere, det var noe rått over måten han gikk på. Men jeg håper på Johnsrud Sundby, sa Dæhlie.

Hverken Alexander Legkov eller Johan Olsson stilte til start i Davos. Olsson er syk, mens Legkov rett og slett ikke ble tatt ut til å gå løpet.

15 kilometer klassisk, Davos:

1. Martin Johnsrud Sundby, Norge, 39.39,7

2. Didrik Tønseth, Norge, +6,6

3. Dario Cologna, Sveits, +7,3

4. Sjur Røthe, Norge, +16,4

5. Daniel Richardsson, Sverige, +22,9

6. Sami Jauhojärvi, Finland, +25,4

7. Calle Halfvarsson, Sverige, +31,3

8. Chris Jespersen, Norge, +33,5

9. Maksim Vylegzjanin, Russland, +51,2

10. Petter Northug, Norge, +54,9

Publisert: