Northug etter NM-gullet: - VM-formen er der den skal være

Petter Northug viste av VM-formen og Northug-rykket er på plass før VM i Falun.

KONGER: Petter Northug fikk kongepokalen for sitt NM-gull. Her i samtale med Kong Harald på Røros.
PALLEN: Petter Northug (midten) spurtet til seier på 30-kilometeren lørdag. Han vant foran Niklas Dyrhaug (t.v.) og Didrik Tønseth.
RYKKET TIL GULL: Petter Northug knuste Niklas Dyrhaug på oppløpet og sikret NM.gull på 30 kilometer fellesstart på Røros.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

RØROS/OSLO: Petter Northug vant NM-gull på 30 kilometer fellesstart i NM lørdag da han spurtetinn til seier foran Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth.

Northug lå i front av feltet hele dagen og da farten ble skrudd opp mot slutten av løpet var han der.

Først tettet han luken opp til Dyrhaug, før han avanserte forbi i svingen inn på oppløpet.

Og i spurten var han i en egen klasse og fosset i mål til overlegen seier.

— Jeg så en leken utgave av Petter i dag. Han hadde en god dag, det så vi tidlig. Det var ikke veldig overraskende at han tok seieren. Jeg tror han er i rute til VM, kommenterte NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

- Var som å gå ned syv kilo

Northug selv var i godt humør etter løpet.

TOPPTRIO: Didrik Tønseth (t.v.), Niklas Dyrhaug og Petter Northug blir intervjuet av NRK.

— Det var godt p komme ned her å kljenne at det er oksygen i luften. Nå har jeg ligget på 2000 meters høyde i to uker, så det var som å gå ned syv kilo å komme til Røros. Det var godt å kjenne, sa Northug spøkefullt.Og fortsatte:

— Jeg hadde en veldig god følelse, og VM-formen er der den skal være. Det har som regel gått bra i mesterskap når jeg har blitt nummer 64 og 70 i NM, så vi får håpe jeg klarer å beholde denne formen til Falun. Jeg ønsker jo å være med og prege de løpene jeg stiller opp i, sa han til NRK.

Rotet bort kongepokalen

Etter planen skal han gå stafetten i morgen, på NMs siste dag.

— Planen er å gå 3. etappen hvis de to andre på laget gjør jobben sin. Hvis ikke setter vi inn en annen mann. Jeg bor praktisk talt i løypen, så jeg varmer opp hvis det ser bra ut på 2. etappen, sier Northug og smiler lurt.

Han vant også kongepokalen for sitt NM-gull.

Petter Northug fikk kongepokalen for sitt NM-gull. Her i samtale med Kong Harald på Røros.

— Det var artig å gå her. En fin ramme rundt løpet. Jeg prøvde å få en fin reise, og det klarte jeg. Jeg fikk en kongepokal for noen år siden, men den har jeg rotet bort, så jeg har fortsatt bare en, meldte Northug til et samlet pressekorps.Niklas Dyrhaug prøvde å rykke fra i siste bakken, men ble hentet av Northug.

— Jeg gjorde et ærlig forsøk på en langspurt. Jeg trodde jeg hadde gode sjanser, men så stivnet jeg totalt. Jeg så Petter kom, og prøvde bare å holde unna for de andre. Jeg er veldig fornøyd med sølv i dag, sier han til NRK.

Didrik Tønseth tok bronsen etter å ha blitt fragått av Dyrhaug og Northug i siste bakken.

— Jeg gjorde en "russerjobb" og forsøkte å strekke feltet. Jeg ødela staven allerede etter 75 meter. Men jeg fikk en ny. Jeg prøvde å gå så hardt at de andre skulle få syre i motbakkene, sa han etter løpet.

Flere gikk med VM-press

Over 100 løpere dundret ut fra skistadion på Røros med Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i spiss.

Johnsrud Sundby, som har vunnet tre av de fire siste NM-fellesstartene (Northug vant i 2013), sa før start at han hadde trent knallhardt den siste uken før NM, og var spent på hvordan kroppen ville spille på lag på tremila med skibytte lørdag.

Petter Northug spøkte og var i perlehumør etter NM-gullet.

Flere av løperne gikk for en plass på det norske VM-laget. Blant dem veteranen Eldar Rønning. Derfor la også trønderen seg i front av feltet godt ute på den første runden, på den klassiske delen. Rønning var blant dem.Derfor lå han på bakskiiene til Niklas Dyrhaug da det ble gått ordentlig til i motbakkene på klassiskdelen. Men Rønning hadde ingen topp dag, og står i fare for å bli vraket til VM.

— Det ble for tungt i dette selskapet, sukket han.

Tour de Ski-vinneren brøt

I stedet var det plutselig Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby som måtte slippe feltet. Ved skibyttet lå han 17 sekunder bak teten.

Røa-mannen hadde ingen god dag i sporet, og brøt etter halvgått løp.

Petter Northug hadde en langt bedre dag enn Johnsrud Sundby. Han var med i front og hadde hele tiden kontakt med guttene som dro helt i front.

Briten Andrew Musgrave lå i front på skøytedelen. Han vant også NM-sprinten på Lillehammer i fjor og satte sitt preg på årets 30 kilometer.

Men da det dro seg til mot slutten var det Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug som satte fart på. Da fikk sekunder ned til gruppen med Petter Northug, Finn Hågen Krogh og Tord Asle Gjerdalden.

Men Northug våknet i tide og tettet luken. Opp siste bakken lå han i front sammen med Niklas Dyrhaug.

Det ble game, set, match for Petter Northug.

Som er i VM-form.

Ski-NM langrenn, 15 kilometer skiathlon lørdag:

Menn (15 km klassisk-15 km fri teknikk):

  1. Petter Northug, Strindheim 1.10.51,6, 2) Niklas Dyrhaug, Tydal 0.01,9 min. bak, 3) Didrik Tønseth, Byåsen 0.03,2, 4) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 0.3,8, 5) Hans Christer Holund, Lyn 0.05,5, 6) Tord Asle Gjerdalen, Fossum 0.06,2, 7) Per Kristian Nygård, Vestre Spone 0.40,0, 8) Andrew Musgrave, Storbritannia 0.40,1, 9) Simen Andreas Sveen, Ring 0.41,7, 10) Emil Iversen, Varden 0.59,9.
Publisert: