Balic var verdens beste håndballspiller. Nå er han Tønnesens mentor

Kent Robin Tønnesen imponerte da Norge slo Polen. Kanskje ikke så rart? Han har hatt og har Ivano Balic som mentor og venn – kroaten som var verdens beste.

VENNER: Ivano Balic, til venstre, var i mange år regnet som verdens beste håndballspiller. Selv om samspillet med Kent Robin Tønnesen i Wetzlar er historie, er vennskapet bevart, og Balic følger opp Norges venstreback.
  • Arne Hole
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

KRAKOW: Det kommer ofte telefoner til Tønnesen etter en kamp. Av og til er det Balic som ringer. Han vil gi ham tilbakemeldinger.

Ivano Balic var i mange år regnet som verdens beste håndballspiller. Kroaten spilte sine siste to sesonger i Wetzlar. Det var de samme to årene som Tønnesen var der.

Les også

Hørte på Westlife for å få sove: - Guttas musikksmak ikke mye å skryte av

– Balic var helt enorm. Det var en drøm å spille med ham. Han gjorde både meg og hele laget mye bedre. Vi snakker om et blikk for spillet av en annen verden. Han så liksom hele hallen. Balic gjorde meg mange erfaringer rikere og til en bedre håndballspiller, fastslår gutten med den fryktede venstrearmen. Han er i skuddet etter sin kanonmatch da Norge slo EM-vert Polen i løvens hule lørdag kveld. Tønnesen scoret seks på ni forsøk.

I EM har han bodd på samme hotell som læremester Balic hele tiden, først i Katowice så i Krakow. Kroaten er en trivelig fyr helt uten nykker, men gjør pengetegnet med fingrene når vi spør om et bilde av ham og Tønnesen sammen.

– Han mener nordmenn har så mye penger, sier Kent Robin og ler.

Så ler Balic også. Selvsagt stiller han opp på bilde uten betaling.

Ny hverdag i Füchse Berlin

Forrige sesong skjøt Tønnesen seg til plass på årets lag i Bundesliga. Det er ingen hemmelighet hvem han takker for det.

– Balic er en type som er mer opptatt av å sette andre i gode posisjoner enn å score selv. Han visste hvor og når jeg skulle ha ballen, forteller 24-åringen, som ikke får de samme betingelsene i sin nye klubb, Füchse Berlin. Der spiller han sammen med toppscoreren i Bundesliga, serberen Petar Nenadic. Han er mer opptatt av å skyte selv.

Les også

Kritiserer seg selv for tabben som kunne kostet dyrt

– Det er et litt annet spill i Berlin, men det gjelder bare å omstille seg, sier høyrebacken, som ikke klager mye. Han slapp også å klage i skobutikken i Krakow. De hadde skonummer 50 – landslagets største siden Stian Vatne bestilte 52!

Får stadig råd

Balic har flere godord å si om gutten han har tatt under sine vinger.

– «Kenny» har et veldig bra skudd. Det kommer fort, og han skyter hardt. Han hadde en veldig fin utvikling i Wetzlar, og det ser ut som om den fortsetter nå. Jeg er veldig fornøyd med det han har vist i EM.

– Også da Norge slo Kroatia?

– Norge spilte godt og fortjente å vinne. «Kenny» var god i den kampen også, sier Balic om læregutten sin som scoret fem mål på syv forsøk mot storlaget som denne gang er uten sjanse til å komme til semifinalen.

Les også

Tre spillere får ni på børsen etter Polen-bragden

(krever innlogging)
– Norge har et ungt lag med mange talentfulle spillere. De har gjort det godt i EM og kan komme til å gjøre det enda bedre i årene som kommer, fastslår Balic, som er talentansvarlig i det kroatiske forbundet. Men hvis Kroatia trenger å gjøre noen endringer i pausen, er det selvfølgelig Balic som tar ordet!

Talent hele veien

Tønnesen vokste opp i Rælingen og var barnestjerne på Fjellhammer.

– Jeg var stor av vekst, så jeg hadde nok litt fordel fremfor de andre da jeg var yngre. I tillegg drev jeg tidlig med styrketrening og var glad i å kaste. Kameraten min, Lars Espen Storebø, var keeper, så da var det klart at det ble mye skyting, forteller første kanonmann om oppveksten.

Fra Fjellhammer gikk turen til Haslum, der han i tillegg til å spille håndball var lagerpåfyller hos Lefdal. Tønnesen innrømmer at det er morsommere å være håndballproff, men er full av ydmykhet også for sin tidligere jobb. Eller rettere sagt begge jobbene. Han kjørte også blod i farens firma, som henter blodprøver og kjører til Fürst.

Det kan komme godt med. Håndball-EM er fortsatt blodig alvor for Norge, som må slite for en semifinaleplass.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:​

Publisert
  1. Håndball
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg synes det gikk fint. Vi koser oss på banen.

  2. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  3. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  4. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. – Bildet minner meg om prisen min mor betalte, og for at jeg fikk livet