Minneord fra broren: "Du var alt for oss, du er alt for oss"

<p>Les brorens rørende ord til Alexander Dale Oen.</p>

ÿYGARDEN 20120511.Minneord ved broren til Dale Oen, Robin Oen under begravelsen for sv¯mmeren Alexander Dale Oen som holdes fredag i Blomvÿg kirke i ÿygarden kommune. Dale Oen fikk hjertestans og d¯de 30. april 2012. Han ble 26 ÿr gammel. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix POOL
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Alexander Dale Oen ble i formiddag begravet i hjemkommunen Øygarden, i Blomvåg kirke.

Dale Oens tidligere barndoms— og skolevenninne, Christine Gulbrandsen, innledet seremonien foran familie, venner, naboer, idrettskolleger og representanter for det offisielle Norge.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO: Broren Robin Dale Oens minneord

SE BILDER FRA BEGRAVELSEN HER

Prest Svenn Martinsen talte så til de 300 menneskene i kirken. Han leste blant annet opp minneord fra Dale Oens mamma og pappa.

— Kjære elskede Alex. Fra å være den fantastiske gutten vår i alt du var og gjorde, har din plutselige bortgang snudd alt til en meningsløs, uendelig sorg. I idretten din var du en gigant, men som menneske var du kanskje enda større. Du var utrolig raus, uredd, og hadde en genuin tro på alt du trodde på. Du turte å hevde dine meninger selv om du visste de laget debatt. For oss var du bare Alex, den blide gutten med det gode humøret. som alltid ringte hjem og spurte hvordan vi haddde det, og alltid stilte opp. Vennekretsen og venninnen din var nesten hellig for deg. En utrolig flott vennekrets som du satte umåtelig pris på. Du ble fort midtpunktet og kunne slå en spøk uansett hvem det var til. Hvil i fred, kjære Alex, var noe av det presten leste opp.

- Jeg elsker deg

Så tok Robin Dale Oen et gripende farvel med sin kjære bror. Han fortalte blant annet om barndommen i Øygarden og hvor mye Alexander betydde for ham og resten av familien.

— Du var alt for oss, du er alt for oss. Du spredte glede uansett hvor du var. Du var en ekte stril som var stolt over det. For bror var det viktig å fortelle hvor han kom fra, hvor viktig vi var for ham, og mamma og pappa var for ham. Det er mange. Vi sa alltid at blod er tykkere enn vann, og at ingenting kunne skille oss. Vi reiste og bodde sammen på klubb- og landslag, nesten til siste slutt. Vi var en familie, en tett familie. bror, vi hadde mye planer sammen. Jeg har mye jeg kunne ha sagt, og jeg skal fortsette å fortelle historiene våre. Hvil i fred bror. Glad i deg, avsluttet Robin Dale Oen.

Dale Oens kjæreste, Anja Johansen, fortsatte, med en personlig tale som hun avsluttet slik:

- Kjære mannen min. Det var meg og deg, og jeg elsker deg. I dag sier jeg det du sa til meg før du døde og svømte opp til himmelen. God natt elskling, gleder meg til å sove ved siden av deg igjen.

WEB-TV: Se Johansens rørende tale til kjæresten:

Seremonien fortsatte med Pink Floyds "Wish you were here", før kulturminister Anniken Huitfeldt, ordfører i Øygarden, Otto Harkestad, svømmepresident Per Rune Eknes, og landslagstrener Petter Løvberg talte til de 300 i kirken.

Landslagslege Ola Rønsen fulgte så opp med en nær og rørende tale til Dale Oen.

— Jeg ønsker å takke deg for de mange opplevelsene vi fikk sammen. Alex du levde et sterkt liv, hver dag, hvert minutt. Du var en helt spesiell idrettsutøver og et genuint medmenneske. Du berørte, inspirerte, utfordret og lekte med oss. Midt oppi det nitidige treningsarbeidet ditt, var du levende opptatt av hvordan de rundt deg hadde det, var noe av det Rønsen sa.

(Artikkelen fortsetter)

MINNES: Minneord ved landslagslege, Ola Rønsen (Foto: Scanpix).

Vennenes siste hilsen

Terje Haugen Lie og Morten Oen talte så til sin avdøde venn.

— Du hadde en spesiell evne til å samle vennene rundt deg. Takk for vennskapet ditt. All gleden du spredte. For tryggheten du ga og kunnskapen du delte med oss. Takk for alle verdiene dine som inspirerte oss til å bli bedre mennesker. Vi er ufattelig glad for at vi fikk møte deg, Alex. For du har gjort livene våres gøyere å leve. Verdens beste menneske. Alexander Dale Oen, du vil alltid følge oss i våre hjerter, sa de blant annet.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO: Terje Haugen Lie og Morten Oen holdt en gripende tale til kameraten (Foto: Scanpix).

En tydelig rørt Bjarne Brøndbo og DDE sang så Vinsjan på kaia, før kirken holdt et minutts stillhet. Dette ble etterfulgt av Per Sivles "Den fyrste song eg høyra fekk", dagens første salme.

Prest Svenn Martinsen talte så til kirken, før salmen "Ein fin liten blome i skogen eg ser" fylte Blomvåg kirke.

— Gud forklarer ikke døden, men han handler ved å selv gå inn i den. Han, Jesus Kristus, har seiret over døden. Han sier ikke her er svarene, men her er jeg. Den som tror på meg skal leve om han selv dør, fortalte Martinsen blant annet i sin tale etter salmen.

DDE sang så sin andre sang for kvelden. ”Det fine vi hadd sammen” var ønsket av familien, og DDE hadde også foreslått denne spesifikke melodien. Den er fra år 2000 og har blitt spilt i andre begravelser ved tidligere begravelser.

(Artikkelen fortsetter)

RØRTE FORSAMLINGEN: DDE fremførte "Det fine vi hadd sammen" (Foto: Scanpix).

Seremonien i kirken ble avsluttet med postludium ved kantor Anne Lise Grøm. Etter nesten to gripende timer i Blomvåg kirke, ble kisten båret ut av venner og familie. Kisten ble så fraktet videre med bil til Dale Oens siste hvilested. Familie, venner, naboer, idrettskolleger og representanter for det offisielle Norge fulgte etter bilen til gravstedet.

Uttrettet mye

Før begravelsen var det mange som ville fortelle hva Dale Oen betydde for dem.

— Da Alex hadde fri tok han alltid kontakt med alle kompisene. Det var alt som var privat med Alex vi satte pris på. Jeg tror det var det å være med venner han satte mest pris på av alt, sier Stian Espevoll, barndomskamerat av Dale Oen til TV 2 Nyhetskanalen før begravelsen.

— Han utrettet mye den tiden han levde. Det er viktig å huske på, sier Håkon Henne til bt.no.

Den tidligere paralympics-utøveren fikk selv følge Alexander Dale Oen på nært hold.

— Jeg var med på å trene ham fra 2000 til 2005. Det minnes jeg som en fin tid, sier Henne.

Likevel er det ikke svømmeren de minnes i dag.

- Vi har først og fremst mistet et godt menneske , sier landslagssjef Petter Løvberg til bt.no.

Generalsekretær i Norges Svømmeforbund Bjørn Soleng sier det ennå ikke har gått helt opp for ham at Alexander Dale Oen er borte.

— Halvveis venter jeg fremdeles at han skal komme rundt hjørnet og smile sitt vante smil, sier Soleng.

Seremonien i Blomvåg kyrkje begynte klokken 12. ## - Fantastisk menneske

— Han var en fantastisk idrettspersonlig og menneske. Dette blir en veldig tøff dag. Men det er godt å være her sammen med så mange som brydde seg om ham, sier Stig Leganger-Hansen, Dale Oens tidligere trener.

- Alexander Dale Oen har betydd vanvittig mye for norsk svømming. Vi andre skal bare være stolte av hva han har lært oss , sier Per Rune Eknes, president i Norges svømmeforbund til TV 2 Nyhetskanalen.

— Alexander Dale Oen var langt mer enn alle medaljene sine. Jeg husker veldig godt da han svømte i mål under VM i fjor og gren på pallen. Han ble et symbol på hele livet, og derfor er det så urettferdig at vi skal følge ham til graven så tidlig. Det er så vondt å ta farvel med et ungt menneske, sier en rørt kulturminister Anniken Huitfeldt til TV 2. — Han var den ultimate MOT-ambassadør, sier Atle Vårvik fra MOT.

Dale Oen skal gravlegges på den nye gravplassen, som ligger 10-15 minutters gange fra kirken. Båren vil bli fraktet til fots fra kirken til gravplassen. Seremonien blir avsluttet her cirka klokka 14.30.

Gravferdssermonien vil også bli overført på TV til Kollsneshallen der det er plass til cirka 1500 personer.

Alexander Dale Oen døde brått i forbindelse med et treningsopphold i USA 30. april. Verdensmesteren ble bare 26 år gammel.

Publisert: