Elleve lag har fortsatt «alt» å spille for i siste serierunde

Fire lag kjemper for eliteserie-kontrakt. Fem lag kjemper for Europa-mulighet.

Med seier mot Molde kan Lillestrøm og trener Arne Erlandsen planlegge neste års eliteseriesesong. Avgir de poeng, er de avhengige av andre resultat for å holde plassen.
 • Øystein Jorem
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

På toppen har Rosenborg allerede sikret seg førsteplassen. Start har allerede rykket ned, og på midten har Aalesund, Sogndal og Vålerenga ikke mulighet til europacup og er trygge mot nedrykk.

De elleve resterende lagene i Eliteserien har fortsatt mye å spille for i den 30. og siste serierunden i årets sesong. Enten det er snakk om sølvmedaljen, mulighet for kvalifisering til Europa eller i verste fall, kampen mot nedrykk.

LES OGSÅ:

Les også

Fortsatt håp for Stabæk tross tap: - Jeg er evig optimist

Tett nedrykksstrid

Slik ser nedrykksstriden ut før siste serierunde:

12.Lillestrøm-631
13.Tromsø-1231
14.Bodø/Glimt-830
15.Stabæk-1028
16.Start-3316

Dårligst an av lagene som kan berge plassen er Stabæk , som med sine 28 poeng ligger på direkte nedrykk. I siste kamp møter de allerede nedrykksklare Start. De ligger to poeng bak Bodø/Glimt på kvalikplass, og tre poeng bak Tromsø og Lillestrøm, som for øyeblikket ligger på sikker plass. Stabæk er dermed helt avhengig av seier for å unngå nedrykk, og gjerne med en storseier. De har i dag ti minusmål, og bare Tromsø av konkurrentene har flere.

LES OGSÅ:

Les også

Brann-treneren hyller moralen i laget: - Vi nekter å tape

Bodø/Glimt ligger i dag på kvalikplassen med 30 poeng. De har verst tenkelig motstand i den viktige kampen. Siste serierunde for bodøværingene er på Lerkendal mot seriemesteren, men Rosenborgs form har vært alt annet enn imponerende, med bare ett poeng på de siste tre kampene. Glimt ligger ett poeng bak lagene på sikker plass.

Tromsø tok et viktig poeng mot Sarpsborg søndag og ligger dermed i dag på sikker plass, ett poeng foran kvalikplassen. I siste runde møter de Odd, som har seier i de siste tre kampene, og kjemper for sølvmedalje.

LES OGSÅ:

Les også

«For Lillestrøm kan uavgjort fort bli for dårlig»

Lillestrøm tok også ett poeng i søndagens kamp, og ligger øverst av lagene som kjemper mot nedrykk. I siste serierunde møter de Molde, som jager en mulighet til å komme seg ut i Europa.

Kamp om sølvmedaljen

Siden både Brann og Odd vant søndag, sikret begge lagene seg medalje i årets Eliteserie. Men hvilken valør medaljene får, blir ikke bestemt før etter siste serierunde.

Erik Huseklepp spiller trolig sin siste kamp for Brann i siste serierunde.

Brann møter Sarpsborg 08, som fortsatt har en mulighet til å komme seg ut i Europa. Brann har tre plussmål mer enn Odd, så sølvet blir fort bergensk dersom Brann vinner.

LES OGSÅ:

Les også

Sølvjagende Odd sikret medalje mot Sogndal

Odd møter Tromsø, som kjemper desperat for å unngå nedrykk. Tromsø har ikke vunnet en kamp siden 17. september, mens Odd har tre strake. Men dersom Brann vinner, er de nødt til å vinne stort for å ta sølvet.

Både Odd og Brann er klare for kvalifisering til Europaligaen neste år. Spørsmålet er hvilken kvalifiseringsrunde de kommer inn i. Dersom Rosenborg vinner cupfinalen, kommer laget som tar andreplassen inn i andre kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Dersom Kongsvinger vinner, får de den fordelen, og lagene på 2. og 3. plass må starte i første runde.

Det er ikke bare æren lagene spiller for. 2.-plassen gir 18,5 millioner i premiepenger, mens 3.-plassen gir 15,2 millioner. Spesielt viktig er de ekstra millionene for Brann, som har havnet i den økonomiske røde sonen hos NFF.

LES OGSÅ:

Les også

Fem toppklubber i rød sone

Fem lag kjemper om europamulighet

20. november spilles cupfinalen mellom Rosenborg og Kongsvinger . Vinner av denne kampen får lov til å prøve seg i kvalifiseringsrundene til Europa League. Den muligheten trenger ikke Rosenborg, som allerede er klar for kvalifisering til Champions League. Dersom Kongsvinger vinner, skal de få prøve seg i Europa, men om Rosenborg tar cupgullet, får 4. plassen i årets Eliteserie muligheten.

Fem lag har muligheten til å havne på 4. plassen:

4. Molde+745
5. Haugesund+445
6. Sarpsborg 08-145
7. Strømsgodset+443
8. Viking043

Molde ligger best an i kampen om den eventuelle Europa-muligheten. De møter Lillestrøm i siste serierunde.

Sander Svendsen var én av banens beste mot Stabæk. Nå kjemper laget om kvalikplass til Europaligaen

Haugesund ligger tre plussmål bak, og møter Strømsgodset , som må ha seier for å ha mulighet på 4. plassen.

Sarpsborg 08 møter Brann, som kjemper om sølvmedaljen. Laget har negativ målforskjell, så med mindre de vinner med kalassifre, er de avhengig av at både Molde og Haugesund avgir poeng.

Viking er det siste laget som kjemper om plassen bak medalje, og de møter Vålerenga, som ikke har noe annet enn plassering å spille om i siste runde. Siddisene er avhengig av seier for å ha en mulighet.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
12Tromsø30811113344-1135
13Odd3089134458-1433
14Brann30511143855-1726
15Stabæk3067173562-2725
16Mjøndalen IF30410163352-1922
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. Viking FK
 3. Strømsgodset IF
 4. Sarpsborg 08
 5. FK Haugesund
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Rundt 50 biler ble stående igjen da veien stengte. Her får de hjelp.

 2. Éin ting uroar intensiv­sjefen spesielt før smitte­toppen: – Det vil vi merke betydeleg

 3. Fikk kritikk – nå har de snudd

 4. Slik lindrer du korona­plagene

 5. – En liten hemmelig­het i Bergen

 6. – Vi har fortsatt håp om å finne ham i live