Det endelige gjennombruddet?

<p>Landon Donovan og lagkameratene skaper fotballfeber i USA.</p>

SKAPER FOTBALLFEBER: Landon Donovan har her akkurat avgjort kampen mot Algerie.
  • Jon Robin Halle
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

20.30 lørdag kveld møter USA det afrikanske håpet Ghana i fotball-VMs andre åttendedelsfinale. Tidligere ville kanskje en slik begivenhet bli møtt med likegyldige skuldertrekk fra den jevne amerikaner. Tradisjonelt har jo fotball måttet stelle seg pent i køen bak mer typisk amerikanske sporter som baseball, amerikansk fotball, basketball og ishockey.

Men det kan virke som om noe er i ferd med å skje nå.

Glade dager for sportsbutikkene...

Sportsbutikkene i og rundt hovedstaden Washington DC selger drakter og supporterutstyr som aldri før, kan Washington Post fortelle.

Juju Garabed er bare et eksempel. Han er innehaver av en fotballbutikk i delstaten Maryland. I forbindelse med VM i 2006 bestilte han 100 drakter, som det tok to år å selge. Nå er situasjonen en annen: Butikken er tom for drakter og flere hundre fans måtte snu i døra.

Salget av suporterutstyr tredoblet seg forrige uke i forhold til uken før.

...og for pubene

I byer som New York og DC har pubene åpnet klokken syv om morgenen for å vise fotball.

— Det kommer folk som aldri har sett en fotballkamp før, sier pubeier Jack Keane til BBC.

TV-kanalene ESPN og ABC har 40 prosent høyere seertall på sine VM-sendinger enn i 2006. Og i Washington samles flere tusen mennesker i sentrum for å se kampene på storskjerm

Alt om VM får du her:

The American Way

Hittil i mesterskapet har laget fremstått på en måte som appellerer til amerikanerne. Gjennom de tre kampene mot England, Slovenia og Algerie viste laget voldsom vinnervilje og kjempet bokstavelig talt til fløyta gikk. Det toppet seg med Landon Donovans sene vinnermål mot Algerie.

Har feilet før

Det hører imidlertid med til historien at fotballens gjennombrudd i USA har blitt spådd tidligere - ved flere anledninger:

  • 1975: Pelé, nå på tampen av sin karriere ankommer New York Cosmos og amerikansk fotball. Et par år senere følger Franz Beckenbauer på.
  • 1994: VM på hjemmebane. USA går videre fra gruppespillet, men taper mot Brasil. Den store profilen er Alexei Lalas med sitt røde skjegg.
  • 2007: David Beckham melder overgang til Los Angeles Galaxy.

Men kanskje kan en eventuell VM-semifinale være det som skal til. USA har faktisk en reell sjanse til å nå dit. Først må Ghana - VMs siste afrikanere - slås. Så venter enten Park Ji-Sung og de hardtarbeidende sørkoreanerne eller et velorganisert Uruguay anført av alltid like målhungrige Diego Forlan og kaptein og posterboy Diego Lugano.

Er vi vitne til nok et amerikansk fotballblaff eller er det definitive gjennombruddet endelig her? Kanskje vil de kommende ukene gi svaret.

FØLG KAMPEN DIREKTE HER KL.20.30: USA - Ghana

Publisert: