Solbakken om Tyskland: – En av de store som kom etter

MARBELLA/OSLO (VG) Ståle Solbakken vil ikke ta all æren for at Tyskland fulgte Norges markering, og mener det er grasrota som må hylles.

 • Herman Folvik, VG
 • Arilas Berg Ould-Saada, VG
 • Christina Paulos Syversen, VG
 • Jonathan Simchai Hansen, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I forkant av kampen mot Island torsdag kveld, fulgte fotballgiganten Tyskland opp Norges markering med T-skjorter hvor de hadde hver sin bokstav i ordet: «Humanrights».

– Jeg synes det var fint. Det var virkelig en av de store som kom etter, og jeg vet ikke hvor mange som ser Tyskland spille sin første VM-kvalikkamp, men det er sikkert 12 millioner. Det gir jo en god effekt, sier Ståle Solbakken.

Snøballen har begynt å rulle etter at flere norske supportere tok til orde for boikott. Solbakken mener de fortjener hyllesten.

– Vi har jo satt i gang noe, men det ville være feil av meg å ta noe som helst ære. Vi må først og fremt hylle den norske grasrota og de supporterne som har satt dette i gang. Vi er uenige om virkemidlene, men vi er enige om alt det andre. Det er de som har fått snøballen til å rulle, sier Solbakken.

Landslagssjefen sier at han ikke har vært i kontakt med noen rundt det tyske landslaget for å diskutere saken.

Markeringen hos Tyskland fikk en god reaksjon i den norske spillergruppa.

– Jeg synes det var en veldig klar og tydelig beskjed vi hadde på onsdag. Det er godt å se at Tyskland følger etter, sier midtstopper Kristoffer Ajer.

– Tyskland er en stor nasjon som velger å ha det samme som vi hadde på skjorta, så det var en veldig positiv reaksjon i spillergruppa, forteller Ajer.

KOPI: Tysklands landslag gjorde torsdag som Norge dagen før.

De siste ukene har en rekke stemmer og klubber i norsk fotball ytret ønske om å boikotte Qatar-VM i 2022.

Landslagssjef Ståle Solbakken og kaptein Martin Ødegaard har uttalt at de ikke ønsker boikott, men heller å påvirke forholdene i Qatar positivt med andre virkemidler.

– Ståle har vært klar og tydelig. Vi har hatt møter hvor hele spillergruppen har fått sagt hva de mener. Jeg føler det er ganske stor enighet i hele troppen om hva som er riktig å gjøre, sier Ajer.

Før VM-kvalikkampen mot Gibraltar (3–0-seier) varmet spillerne og støtteapparatet opp med en T-skjorte med skriften: «Respect – On and off the pitch». Rett før kampstart, under nasjonalsangene, hadde spillerne skiftet T-skjorte hvor det sto: «Human Rights - On and off the pitch».

MARKERING: Det norske landslaget hadde på T-skjorter med skriften «Human Rights - On and off the pitch» rett før kampstart mot

Dagen etter fulgte Tyskland opp.

– Vi ønsket å vise samfunnet at vi ikke ignorerer det. Bokstavene skrev vi på selv. Jeg tror at man må bruke slike øyeblikk. Vi har en enorm rekkevidde, sa Bayern München- og Tyskland-profil Leon Goretzka til RTL etter 3–0-seier mot Island.

Solbakken og Norge har antydet at det vil komme flere markeringer.

– Det må vi se på. Vi har en plan, sier Solbakken, uten å gå nærmere inn på hva som kan skje lørdag mot Tyrkia.

Årsaken til debatten er Qatars brudd på menneskerettigheter og behandlingen av fremmedarbeidere. I vinter meldte The Guardian at 6500 arbeidere har dødd siden landet har ble tildelt VM.

Norges Fotballforbund (NFF) har planlagt ekstraordinært ting 20. juni for å behandle boikott-spørsmålet.

Publisert
 1. Norges Fotballforbund (NFF)
 2. Qatar
 3. Fotball-VM
 4. Tyskland
 5. Ståle Solbakken
BT anbefaler

Dere må love meg å ikke google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Kortproblemer førte til lange køer. Nå er feilen rettet.

 2. Dømt til 12 års forvaring for drapsforsøk: – Rett og slett sjokkert

 3. MC-velt på Fanafjellet, ulykke på Tysnes

 4. Da bankterminalene streiket, tok butikksjefen grep

 5. «Bergen har for lengst omdannet nasjonaldagen til en feiring av seg selv»

 6. Mens jentene lekte utenfor, skal den nakne mannen ha vist porno