Norge sikret VM-gull etter taktisk genistrek: – Det var gambling

Som på lørdag ble det en intens duell mellom Karl Geiger og Halvor Egner Granerud om gullet i lagkonkurransen. Men det ble ingen déjà vu.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg har egentlig ikke ord, sier Granerud til NRK.

Granerud landet på 234,5 meter, satte et perfekt nedslag og tok ledelsen for Norge da kun verdensmester Geiger gjenstod i lagkonkurransen i VM i skiflyging.

Trener Alexander Stöckl gamblet på å gå ned to avsatser på farten, og dermed var Granerud avhengig av å levere for å få såkalt «gatekompensasjon» for farten han mistet.

– Vi ville fighte for gull, og måtte gå ned i fart for å få bonuspoeng om han hoppet 228,5 meter. Det var gambling, vi gikk «all in». Men ut fra det Halvor har levert gjennom helgen, vet han at han kan gjøre noe stort, sier Stöckl til VG - og spøker med at «det var flaks».

Granerud leverte, og treneren sier at stjernen ble trigget av Stöckls trekk. Suksesstreneren sier det var et taktisk spill bak avgjørelsen, og den tyske trener Stefan Horngarcher ble satt ut av avgjørelsen de tok.

– Det går ikke an å skrive manuset på det her. Det var magisk å se at Alex slo Horngarcher i sjakk der oppe, sier Granerud til NRK.

Et halvt poeng ble trukket av alle tellende dommere - 19,5 ganger tre. Sølvet var sikret ...

Les også

Egner Granerud 0,5 poeng fra VM-gull: – Fryktelig surt

Revansje

Geiger gikk ut fra samme avsats, landet akkurat på den grønne streken, 224,5 meter, og ble trukket i stil. Hoppet var ikke langt nok til å få den tilstrekkelige kompensasjonen.

Dermed ble det norsk VM-gull med 19,2 poeng etter en utrolig dramatisk sisterunde. En vakker revansje for Geigers 0,5 poeng store seier i den individuelle konkurransen lørdag.

– Det var fantastisk å ta revansje. Den spenningen var så deilig, sier Stöckl til VG.

Utregningene i ettertid viser imidlertid at Norge ville vunnet med ett poeng selv om tyskerne fikk kompensasjon for å ha gått ned på farten.

– Det har vært en berg-og-dal-bane i følelser. Prestasjonen er helt rå, og det var en emosjonell eksplosjon. Jeg trodde først at vi skulle ryke på en ny halvtpoenger, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til VG.

Norge vant lagkonkurransen for tredje verdensmesterskap på rad. Polen endte på bronseplass.

Grusomme minutter

Norge åpnet sterkt og tok en tidlig ledelse, men Tyskland - anført av knallsterke Karl Geiger på 238 meter - gikk ut av første omgang med ledelse.

Halvor Egner Granerud var som vanlig Norges beste hopper med 235,5 meter, og sørget for at de bare var 11,1 poeng bak tyskerne halvveis. Daniel-André Tande tok tilbake ledelsen, men da andremann Johann André Forfang landet på 202,5 og slo seg selv på hjelmen i frustrasjon, var Norge igjen på defensiven.

– Det var noen grusomme minutter i bua der, og jeg ville egentlig ikke komme ut. Jeg har hatt mye dårlig samvittighet. Eneste grunnen til at jeg føler meg som en vinner i dag, er at jeg er på verdens beste lag, sier Forfang til NRK - mens han sliter med å holde tårene tilbake.

Markus Eisenbichler økte forspranget ytterligere i duell med Robert Johansson og da ble det - som på lørdag - duellen Geiger mot Granerud som skulle avgjøre gullet.

Nordmannen startet med et voldsomt handicap og måtte slå tyskeren med hele 14,7 poeng for å ta gullet.

Det gjorde han til gagns.

GULLGUTTER: Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Johann André Forfang og Daniel-André Tande vant gullet. Forfang ser i bakken.
Publisert: