Åpner seg om tiden etter RBK-sparkingen: Barberte hodet og dro på biltur i tre uker

Erik Hoftun snakker ut om konflikten med Rosenborg, 850 mil med bilterapi og sitt nye liv i «showbiz».

Publisert Publisert

Erik Hoftun har holdt en lav profil om Rosenborg-exiten. I dette intervjuet snakker han om det som har skjedd det siste halvannet året. Foto: Kim Nygård

 • Christian Skare Stendal

- Nå var jeg så heldig at kona mi gikk ut i ferie rett etter at jeg fikk sparken. Vi har ikke hatt noe særlig med ferie før, så vi kjørte sørover i Europa og var borte i tre uker. Jeg fikk ikke sett en eneste kamp den første tiden. Da fikk Rosenborg være Rosenborg, og vi fikk gjøre noe vi aldri har gjort før. Det var fantastiske uker, og vi kjørte til sør for Napoli. Det var 850 mil i bil på tre uker, og helt herlig. Det gjorde veldig godt.

Det er gått halvannet år siden Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk sparken i Rosenborg. Frem til nå har Hoftun overfor mediene i stor grad forholdt seg taus om det som skjedde.

Les også

Satt i samme rom da Hoftun ble sparket: Nå snakker han ut om de dramatiske Rosenborg-dagene

– Den minste overgangen

Nå møter han Adresseavisen på sin nye arbeidsplass i Trondheim Spektrum, der han jobber som markeds- og arrangementssjef. Hans aller første faste jobb utenom fotballen. Avtalen er at vi skal snakke om det som har skjedd etter at han og trenerkollega Ingebrigtsen fikk fyken 19. juli 2018.

Nåsituasjonen i Rosenborg ønsker han ikke si noe om. Det mener Hoftun blir feil. Men utover det er han svært åpen om de siste 17 månedene.

– Jeg har det veldig bra, sier Hoftun om sitt nye liv utenfor fotballen. Foto: Kim Nygård

50-åringen er i godt humør. Måten han fremstår på, står til hvordan han sier han har det når Adresseavisen spør ham om hvordan «livet etter fotballen» er.

- Jeg har det veldig bra. Det har vært en spennende start på jobben. Jeg kom inn rett før bygget var ferdig, da det fortsatt var en byggeplass, og jeg kom inn i en organisasjon som hadde vært gjennom en omstilling, og har trivdes veldig godt fra første dag. Det er interessant, spennende og veldig utfordrende. Og det har vært mye jobb, beskriver han.

- Det siste er vel ikke helt nytt for deg?

- Nei, det var den minste overgangen, egentlig, sier han med et glis.

Les også

Detaljene fra Hoftun-sparkingen: – Følte meg dolket i ryggen av Nils Arne Eggen

Hadde motstridende følelser

Erik Hoftun er fortsatt en rosenborger, som det heter. Han følger laget tett, og ser de fleste kampene.

- Rosenborg vil alltid være klubben i mitt hjerte, selv om det var en avskjed ingen ønsket, sier han.

- Nå er det halvannet år siden. Jeg har fått det veldig på avstand, og har et ganske avslappet forhold til det, egentlig. Jeg har en helt annen ro i kroppen min i dag, når jeg setter meg ned for å se kamp, enn før. Da var det ganske mange følelser som skylte gjennom kroppen min. Det var en tung periode helt fra vi fikk sparken til en stund etter rettssaken. Det var en boble, der jeg plutselig var i en situasjon jeg aldri kunne forestille meg. Der gode kolleger og venner plutselig satt på andre siden av bordet og ble en motpart, sier Hoftun, før han forteller om sin første ordentlige sommerferie.

Hoftun vil ikke snakke om Rosenborgs utvikling etter at han og Ingebrigtsen forsvant ut, men han innrømmer at det var tungt helt frem til rettssaken var over. Foto: Kim Nygård

Den som ble brukt på biltur.

- Det var veldig bra timing. Og veldig bra terapi, sier han.

- Var det noe i deg som håpet på at RBK skulle tape den første tiden etter dere fikk sparken?

- Jeg satt med litt motstridende følelser i starten. Det var veldig sårt og veldig tungt. Og helt, helt uventet. Rosenborg vil alltid være klubben i mitt hjerte, og jeg kan ikke si at jeg håpet på det, men det var rart å sitte og se dem den første tiden etterpå.

Les også

Adresseavisen skal sende Rosenborgs treningskamper de fem neste årene

Les også

Innstilt som ny styreleder i RBK: Vil være mindre synlig enn Koteng

Barberte hodet

Historien om det som skjedde 19. juli 2018 er etter hvert velkjent. Først mottok Hoftun en telefon fra sin medtrener Ingebrigtsen, der Ingebrigtsen fortalte at han ikke lenger var ønsket som hovedtrener i Rosenborg. Etter litt tid kom daglig leder Tove Moe Dyrhaug og daværende organisasjonssjef Trond Alstad på kontoret til Hoftun, med beskjeden om at Hoftun også var ferdig i klubben.

- Det var et sjokk. Først da Kåre ringte og fortalte at han fikk sparken, jeg trodde ikke på det. Så kom sjokk nummer to et par timer etterpå. Det var en uvirkelig dag. En uvirkelig situasjon, sier Hoftun.

De neste dagene holdt han seg stort sett hjemme. Han hadde ikke et veldig stort behov for å «dra rundt på ting» i Trondheim.

- Én ting jeg gjorde før jeg dro (på den tidligere omtalte bilturen, journ.anm.) var å barbere bort alt håret. Det ville jeg aldri gjort om jeg fortsatt var trener i Rosenborg, og det var ikke et spesielt vakkert syn, sier han og ler.

Hoftun var Kåre Ingebrigtsens høyre hånd i Rosenborg. Nå driver de innenfor to totalt ulike områder. Foto: Rune Petter Ness

Hoftun skulle klippe seg sammen med sønnen, som fyrte opp såpass at faren ga etter.

- Så tenkte jeg at det ikke var noen som skulle seg meg på en stund. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det, egentlig, sier Hoftun, fortsatt med et smil om munnen.

- Hvordan er forholdet ditt til Rosenborg nå?

- Rosenborg er en klubb, og samtidig er det veldig mange som jobber i klubben. Veldig mange av dem som jobber der, har jeg et strålende forhold til, og vil alltid ha det. Så er det andre som jeg aldri får et sånt forhold til igjen, av naturlige årsaker. Og det går vel begge veier.

Kona så jobbannonse

Høsten 2018 jobbet Hoftun som prosjektleder for Team China på Heimdal VGS. I januar i år, rett før rettssaken mot Rosenborg, så Hoftuns kone en stillingsannonse i Adresseavisen.

Der sto det at Trondheim Spektrum så etter en salgs- og arrangementssjef. Hoftun, som er utdannet adjunkt, avviste forslaget om at han kunne søke på den. Ikke hadde han erfaringen. Ikke hadde han utdannelsen. Men det ble til at han søkte, og etter en omfattende søknadsprosess ble han tilbudt jobben.

Overgangen fra fotballen er ikke så voldsom, mener Hoftun. Men nå har han oftere helgefri og en normal sommerferie. Det har han aldri hatt før.

Hoftun jobber med å få artister til Trondheim Spektrum. Da bruker han mye av det han lærte som sportslig leder i Rosenborg. Foto: Kim Nygård

- Men vi arrangerer ganske store ting i Spektrum, med konserter og messer, og vi blir målt på det arrangementet. Akkurat som i fotballen, der blir du målt hver eneste helg, sier Hoftun.

- Jeg går hjem med en god følelse når vi har gjennomført et godt arrangement. Det var den følelsen jeg var mest spent på med å ikke jobbe med fotballen, følelsen av å få adrenalinkick. Men jeg merker det fortsatt når vi har store arrangement. Da slår pulsen litt hurtigere, sier han.

Les også

Vil unngå Rosenborg-fella: – Det er nesten aldri en saklig grunn til å si opp en trener

Lærte forhandlingsteknikk i RBK

Han er med på hele prosessen når artister skal bookes.

Den første kontakten, forhandlinger og signering. Litt som da han var sportslig leder i Rosenborg, og hadde ansvaret for å hente spillere til klubben.

- Jeg vet ikke hvor mange overganger jeg har forhandlet, men det er ganske mange. Og man lærer seg litt forhandlingsteknikk, om hvilke kriger man skal ta, sier Hoftun.

Nå er han i «showbiz», som han kaller det. Plutselig har han måttet skifte fokus, også utenom vanlig arbeidstid. Hoftun har gått fra å være til stede «på det som er» av fotball, til å være på det som er av konserter.

Volbeat solgte ut Spektrum på en mandag. Det overrasket Hoftun litt. Foto: Rune Petter Ness

- Det er en ny opplevelse, og en ny hverdag. Det er veldig utfordrende og interessant å få oppleve en helt annen side av Trondheim, sier Hoftun, og konstaterer at Trondheim er blitt en kultur- og konsertby.

- Rammstein setter opp en ekstrakonsert, og det blir sannsynligvis 70 000 tilskuere i løpet av to dager. Det er helt ekstremt, og vi merker det her også at ting blir utsolgt etter en dag eller to. Folk tørster etter den type kultur, sier han.

- Overrasker det deg?

- Jeg har ikke tenkt over det før jeg har kommet hit. Men vi hadde Volbeat her på en mandag, og da var det 12 000 og utsolgt. Det overrasker meg litt. Men det er utrolig artig for oss som jobber med det.

Les også

Sa ja til kvinnelag: – Vi heter Rosenborg fra neste år

Slipper kjeft på butikken

- Savner du fotballen?

- Jeg savner en del områder, det hadde vært merkelig om ikke. Men andre ting savner jeg ikke,

- Hva savner du?

- Når spillerne går ut på banen. Den følelsen, spenningen rundt det. Jeg vet hvor artig, engasjerende og spennende det er i den settingen. Det er noe med det kicket når dommeren blåser i gang.

Derimot klarer han seg godt uten å få kjeft etter en dårlig kamp.

- Fotball er veldig følelsesstyrt. Spennet mellom fornuft og følelser er veldig stort, og en dårlig prestasjon fører ofte veldig mye med seg. Jeg kan av og til synes det er greit når jeg åpner Adressa en mandag, og ikke være involvert i den kampen som er litt under pari. Og det er greit å slippe å få kjeft på butikken, fordi laget spilte dårlig dagen før.

Les også

Forlik i RBK-striden: Partene er tause om innholdet

Har fått fotballtilbud

Det betyr imidlertid ikke at fotballen er et endelig tilbakelagt kapittel. Hoftun kan ende opp med å jobbe med fotball igjen.

- Ja, det kan skje. Men det er ikke sikkert. Og når det skjer, er umulig å si nå, sier Hoftun, og avslører at han allerede har hatt noen muligheter. Muligheter som har dukket opp etter at han startet i jobben i Trondheim Spektrum.

Da var det feil for ham å hoppe på noe nytt. Han vil ikke si så mye om hvilke roller i hvilke klubber.

Men:

- Den første kom bare kort tid etter at jeg startet her. Da var det ikke tema engang. Så kom det noe i løpet av tidlig høst også, og da følte jeg ikke det var riktig. Så får vi se, det er umulig å si noe om fremtiden, sier Hoftun, som presiserer at han har det svært bra i jobben sin i dag.

- Kan du jobbe i Rosenborg igjen?

- Det tror jeg ikke.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Fire koronapasientar innlagt på Haukeland

 2. Får Raftoprisen: – Innsatsen er et eksempel til etterfølgelse

 3. Siktet for å ha svindlet 17 eldre kvinner i Bergen: – Det er snakk om store summer

 4. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

 5. Naboer protesterer mot ny trasé for Bybanen til Åsane: – Nå har vi plutselig fått et stort problem

 6. – Hjernesykdom rammer én av tre nordmenn

 1. Fotball
 2. Eliteserien
 3. Erik Hoftun
 4. Tove Moe Dyrhaug
 5. Kåre Ingebrigtsen