Dalglish: - En ære å bli spurt

<p>Liverpool-fansen fikk legenden tilbake.</p>

FotballEngland historieFoto: Colorsport/DigitalsportNORWAY ONLYGraeme Souness (Liverpool) Left and Kenny Dalglish (Right) with the European Cup Trophy. Hansen-far right. European Cup Final 1981, LIverpool v Real Madrid.
Kenny Dalglish stiller på Old Trafford i ettermiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Kenny Dalglish er tilbake som Liverpool-sjef i ettermiddag. Nesten 20 år etter at han trakk seg fra samme stilling. Og for en ilddåp; Manchester United på Old Trafford.

59-åringen ble spurt om ta over klubben da han var på ferie i Dubai, den måtte han avbryte. I går landet han i Manchester.

– Det er en stor ære å bli spurt om å komme tilbake, sa han ifølge Sky Sports.

Men han ville samtidig gi oppsagte Roy Hodgson de beste karakteristikker:

– Dette er uheldige omstendigheter, fordi en god mann med stor verdighet og integritet har mistet jobben, sa Dalglish.

Eneste som lever

Liverpool-mytologien har tre store managere. De valgte den eneste som fortsatt lever da Hodgson fikk sparken.

De tre er Bill Shankly, som tok dem opp i det gode selskap igjen og bygde et storlag for fremtiden, Bob Paisley, som ledet klubben til seks seriemesterskap, i tillegg har de altså «King Kenny» – Kenny Dalglish.

Liverpool har hatt flere kriser siden Dalglish (59) gikk ut av managerdøren for 20 år siden. Ofte har The Kop ønsket seg skotten med Liverpool-hjerte tilbake. Skiltene med «Come Home Kenny» har lenge vært synlig på Anfield. Desto dårligere resultater for Roy Hodgson, desto kraftigere hoderysting og høyere rop på Kenny Dalglish. Nå har de fått ham tilbake, ut sesongen i første omgang, og stemningen både blant rødbrune rekkehus litt nord i Liverpool og rekkehus med Liverpool-hjerter i hele Norge er igjen storartet.

– Jeg klarer knapt å skrive dette. Jeg er i himmelen nå og hendene mine skjelver, forteller en Liverpool-tilhenger på nettstedet Red and White Kop.

Forrige som vant serien

–.Lenge leve kongen!!! Velkommen tilbake deres høyhet, skriver en på avisen Liverpool Echos nettside. Disse er representativ for svært mange lignende reaksjoner på utallige nettsteder som tar opp managerskifte til debatt.

Kanskje ikke så rart egentlig:

  • Dalglish var den siste Liverpool-manageren som ledet klubben til seriemesterskap. (1989-90).
  • Dalglish var sjef på Anfield i seks år – Liverpool var aldri dårligere enn nr. 2 i serien.
  • Dalglish er mannen som i etterkant av Hillsborough-tragedien personlig møtte på klubbens vegne da mange av de 96 tilhengerne ble begravet.
  • Dalglish er mannen som spilte 355 kamper for klubben, scoret 118 mål og var med på å gi klubben seks seriemesterskap som spiller.

Dalglish vil ha tilhengerne med seg, og uansett hva som skjer i dagens kamp mot Manchester United vil de tilreisende synge navnet til King Kenny. Han er en i familien. Det klarte aldri Roy Hodgson eller de tidligere amerikanske eierne George Gillett og Tom Hicks å bli. De fikk føle tilhengernes vrede på en måte som er sjelden.

EN UT OG EN INN: Dalglish erstatter Hodgson.

– Det vi har sett i Liverpool den siste måneden hvor tilhengerne har vendt seg mot manageren, har man aldri opplevd tidligere i denne klubben. Selv ikke i de mørkeste dagene i Greame Souness-tiden hørte man at alle ropte at Souness måtte gå, sier en annen Liverpool-legende Phil Thompson.

Lederen av den skandinaviske supporterklubben til Liverpool, Pål Chr Møller, var dagen før Hodgsons avgang inne på det samme.

– Mot Bolton var det 10.000 ledige seter på Anfield. Supportere protesterer mot manageren. Det er et kraftig signal som ikke eierne kan overse.

Eierne overså det ikke.

— Kan skape det gamle samholdet

Fallhøyden er stor. Men aldrende Liverpool-legender har tro på at legenden Dalglish kan få til det som Roy Hodgson aldri klarte: Skape et lag som drar i samme retning og som er venn med sine tilhengere.

– Kenny Dalglish er den som kan klare å skape litt av det gamle samholdet I klubben sammen med tilhengerne, sier en legende som spilte sammen med Dalglish, Phil Neal.

Den tidligere Viking-treneren Roy Hodgson hadde en eventyrlig suksess med Fulham. Han tok den lille klubben ved Themsen til finalen i UEFA-cupen og gjorde seg selv attraktiv for større klubber. Det kom likevel som en overraskelse på mange da han fikk jobben som ny Liverpool-sjef sist sommer. Han fikk aldri tid til å vise hva han duger til.

– Jeg synes det er synd at jeg ikke fikk tid til å bringe nye spillere til klubben i overgangsvinduet og å være en del av gjenoppbyggingen av Liverpool, sa Hodgson etter at det var klart at han hadde fått sparken av klubbens nye eier John Henry.

Publisert: